Ekonomi

Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı, asgari ücreti geçti! İşte son rakamlar...

Türk-İş'in açıklamasına göre; 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 8.864 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 28.875 TL'ye yükseldi. İşte detaylar... 02 artarken, yıllık yüzde 108

TÜRK-İŞ araştırmasının 2023 Ocak ayı sonucuna göre; gıda fiyatları aylık yüzde 9.02 artarken, yıllık yüzde 108.57 arttı. Yapılan açıklamaya göre aynı ayda, açlık sınırı 8.864,48 TL'ye yükselirken, yoksulluk sınırı ise 28.874,55 TL'ye çıktı.

TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarış bir önceki aya göre yüzde 9,02 oranında artış gösterdi. Son on iki ay dikkate alındığında kayda geçen değişim oranı yüzde 108,57 oldu. On iki aylık ortalamalara göre; değişim oranı yüzde 109,77 olarak hesap edildi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 8.864,48 Türk Lirası’na, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 28.874,55 Türk Lirası'na, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 11.556,56 Türk Lirası'na yükseldi. Özellikle son birkaç yıldır ekseriyetle düşük gelirli hane halklarını etkileyen yüksek gıda enflasyonunun önüne geçilebilmesi adına çeşitli önlemler alındı."


 

Türk-İş, açıklamasının devamında şunlara da değindi:

"Fakat bütün bu önlemler ve daha fazlası çözüm olmadı. Cumhuriyetin 100. yılının ilk ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 108’e, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan “açlık sınırı” ile “asgari ücret” arasındaki fark şimdiden 360 TL’ye çıkmış  oldu. Çözümler  sorunların başladığı yerde, üretim alanlarında, yani tarlada ve ahırda aranmalıdır.

Bir ayda kuzu etinde yüzde 16, dana etinde yüzde 8, balıkta yüzde 10, tavukta yüzde 9, yumurtada yüzde 4 fiyat artışı oldu. Baklagillerden fasulye, nohut ve yeşil mercimek fiyatları sınırlı düzeyde yükselme gösterse de kırmızı mercimek fiyatı geriledi.

Ankara’da 200 gramlık beyaz ekmek bu ay yüzde 25 artışla 5 TL’ye, 200 gramlık kepek, tam buğday, çavdar ekmeklerinin fiyatları ise gelen son zamla birlikte 8 TL’ye yükseldi. Meşhur Ankara simidi Ağustos ayının ardından bu ay gelen yüzde 40 zamla 7 TL’ye yükseldi.

Bir ayda bulgur yüzde 6, makarna yüzde 5, un yüzde 8 zamlandı. Pirinç ve irmik fiyatları hafif geriledi.

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; Dünyada palmiye yağındaki fiyat düşüşü ve Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılan ayçiçek yağı sevkiyatlarının hızlanmasıyla ayçiçek yağının fiyatı yüzde 6 geriledi. Zeytinyağı yüzde 7 zamlanırken, margarin ve tereyağı fiyatları sabit kaldı.

Bir ayda tuzun fiyatı yüzde 28, balın yüzde 27, ıhlamurun yüzde 18, reçelin yüzde 5 arttı. Yeşil zeytin ve siyah zeytin hafif arttı. Baharatlar, çay ve şeker fiyatı değişmezken, salça fiyatları yüzde 5 azaldı."

Bugün emekli olan bir kişi ne kadar emekli maaşı alır?

2.5 milyon kişiyi ilgilendiriyor! EYT'lilere promosyon...
Memur emeklilerinin zam farkları ne zaman ödenecek? İşte o tarih...