27 / 04 / 2024

Türk iş adamları Balkanlar'da yatırım yapmaya başladı!

Türk iş adamları Balkanlar'da yatırım yapmaya başladı!

 Ekonomik krizin yaralarını sarmak için yabancı yatırımcılara önemli imkanların sağlandığı Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan"da Türk iş adamları için önemli yatırım fırsatları bulunuyor  



Ekonomik krizden etkilenen ülkeler arasında yer alan Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan"da işsizlik ve yoksulluk her geçen gün artıyor. Ekonomik krizin yaralarını sarmak için yabancı yatırımcılara önemli imkanların sağlandığı Bosna-Hersek, Sırbistan ve
Hırvatistan"da Türk iş adamları için önemli yatırım fırsatları bulunuyor.
               
Dünyayı etkileyen ekonomik kriz, Balkanlar"ın 3 önemli ülkesi olan Sırbistan, Bosna-Hersek ve Hırvatistan"da 2008 yılı itibariyle hissedilmeye başlandı. Ekonomik krizin etkisinin her geçen gün artması üzerine çok sayıda işletme kapanmak zorunda kaldı, işsizlik hızla arttı. Bölgenin en önemli ülkelerinden Sırbistan"da ekonomik krizin etkisi her alanda hissedilebiliyor. Sırbistan"da ortalama maaşlar yaklaşık 310 avro iken maaşla geçinemiyor. İşsizliğin yüzde 20 civarında olduğu ülkede ulusal para birimi dinar ise avro karşısında her geçen gün değer kaybediyor. Gıda fiyatlarına yapılan zamlar ise pek çok vatandaşı büyük sıkıntıya sokuyor. Liberal Demokrat Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç"in Sosyal İşlerle ilgili danışmanı Gordana Matkoviç, yaptığı açıklamada, 2009 yılından bu yana ülkedeki yoksulluk sınırının altına düşen insan sayısının 100 bini geçtiğini belirtti.
               
Küresel krizin başladığından beri ülkedeki yoksul sayısının yüzde 20 oranında arttığını ifade eden Matkoviç, ülkedeki yoksulluk ve hayat standardlarıyla ilgili tespit edilen rakamları 'endişe verici' olarak nitelendirdi. Sırbistan"da 650 bin kişinin yoksulluk sınırında olduğunu ifade eden Matkoviç, 'Yaklaşık 120 bin çocuk, normal bir hayat yaşaması için temel ulaşamayan çocuklarımızın sayısı azımsanamayacak orandadır' dedi.
 
SIRBİSTAN"DA YABANCI SERMAYEYE KOLAYLIK
               
Sırbistanlı yetkililer, ekonomik krizin etkisini azaltmak için ülkeye yabancı sermayeye her türlü kolaylığı tanıyor. Ülkede bu yıl başta Telekom ve Sırbistan Hava Yolları (JAT) başta olmak üzere birçok özelleştirme gerçekleştireceklerini belirten Sırp yetkililer, bu
 özelleştirmelerden elde edilecek gelirlerin halkın istihdamına yönelik projelere
 harcanacağını kaydetti.
               
Bu ülkede yatırımları bulunan Türk girişimciler ise Sırbistan"ın Balkanlar"ın en köklü devlet geleneğine sahip bir ülkesi olduğunu, buraya yaptıkları yatırımların devlet garantisi altında bulunduğunu ve herhangi bir   risk taşımadığını belirtti. Sırbistan"ın yetişmiş insan gücü bakımından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Türk girişimciler, eski Yugoslavya"nın özellikle sanayi
 yatırımlarının önemli kısmının bu ülkede bulunduğunu, özelleştirmesi devam eden bu tesislerin modernize edilmesi halinde çok iyi bir şekilde üretim yapılabileceğini dile getirdi.
               
Sırbistan"ın Doğu Avrupa ve Rusya ile serbest ticaret anlaşması bulunduğuna dikkati çeken Türk girişimciler, 'Sırbistan"a yatırım yapacak ola   iş adamlarımız, buradan Rusya"ya ve Doğu Avrupa ülkelerine, gümrüksüz mal satışı yapabilecek. Bu da kendilerine büyük kolaylıklar sağlayacak. Özellikle tekstilde, otomotiv sanayinde ve gıda sektöründe Sırbistan"da önemli potansiyel bulunuyor.

Sırbistan"la Türkiye arasında vizelerin kalktığı ve serbest ticaret anlaşması bulunduğunu belirten Sırp yetkililer ise Türk iş adamlarını ülkeye Merkezi Belgrad"da bulunan Sırbistan Uluslararası İş Adamları Derneği Başkanı Ömer şžimşek de Sırbistan"ı, Balkanlar"ın ve Avrupa"nın en bakir kalmış iş olanaklarına sahip bir bölgesi olarak değerlendirdiklerini söyledi. Sırbistan"da çevre ülkelere göre ticaret yapmanın çok kolay olduğunu belirten şžimşek, burada şirket kurmanın ve oturum izni almanın çok basit
olduğunu, yatırımcılar için verilen teşviklerin yeterli olduğunu, çevre ülkelere göre KDV oranlarının düşük olduğunu söyledi.
şžimşek, 'Sırbistan, büyük ölçekli yatırımcılar için büyük potansiyeli bulunan bir ülke konumundadır' dedi.
               
BOSNA-HERSEK

Ekonomik krizin en fazla etkilediği Balkan ülkelerinden birisi de Bosna-Hersek oldu. Bosna-Hersek"teki ülke yapısının karışık olması, bürokrasinin fazlalığı, 3 Ekimde yapılan seçimlerin ardından halen hükümetin kurulamamış olması ülkedeki ekonomik krizin etkilerini daha da derinleştiriyor.
               
Bankacılık sektörünün zararının özellikle ödenmeyen kredilerden   dolayı her geçen gün arttığı ülkede resmi rakamlara göre işsizlik yüzde 42,6 oranında. Kredi geri ödemelerinde sorunların büyümekte olduğu ülkede, hesapları bloke edilen 44 bin şirket bulunuyor. Bosna"da Ekim 2008 ayından bu yana yaklaşık 100 bin kişi işini kaybederken, kayıtlı işsiz sayısının 519 bini bulduğu ve bu işszilerin her   geçen gün iş bulma umutlarını kaybettiği belirtiliyor.
               
Ekonomi uzmanları, ülkede 3 Ekimde yapılan seçimlere rağmen halen hükümetin kurulamamasının da ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği, hükümetin yakın bir sürede kurulamaması halinde ülkede kötü olan ekonominin yaşanan belirsizlikten dolayı çok daha ciddi bir yara alacağına dikkati çekti. Özel şirketlerin ve bazı devlet kuruluşlarının çalışanlarına maaş ödemede sıkıntılar yaşadığını belirten ekonomi uzmanları, avronun yaşadığı değer kaybının da Bosna-Hersek"in dış borcunu baskıladığını ifade ediyor.
               
Avronun değer kaybıyla birlikte dış borcun yüzde 5 arttığına dikkati çeken uzmanlar, dış yatırımda da ekonomik krizle birlikte önemli bir düşüş yaşandığını, Federasyon bölgesinde sanayi üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 10"un üzerinde düşüş yaşandığını belirtti. Uzmanlar, 'Ülkedeki işsizlik şu anda resmi rakamlara göre yüzde 42 olarak gözüküyor. Bu göstergeler, ülke için ciddi alarm sinyalleri veriyor. Ülkenin önümüzdeki birkaç yılı çok iyi şekilde yönetmesi lazım' dedi. Bosna Merkez Bankası ise 2012 yılından önce ekonomide bir iyileşme beklemezken, bu ay emekli maaşlarının ödenmeme ihtimali olduğu da belirtildi.
 
HEM FIRSAT, HEM TARİHİ SORUMLULUK
               
Ekonomi uzmanları, global krizin büyük ölçüde etkilediği Bosna-Hersek"e   Bosna-Hersek"te, özellikle gayri menkul sektöründe yatırımcılar için çok cazip imkanlar bulunduğunu dile getiren ekonomi uzmanları, krizden büyük yara   alan ülkede, enerji, ulaşım, gıda, turizm, finans, sigorta ve özellikle gayrimenkul gibi alanların Türk yatırımcılara çok önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti.
               
Özellikle, gayri menkul sektörünün Türk yatırımcılar için çok cazip imkanlar sunduğunu dile getiren ekonomi uzmanları, kriz öncesi 1-1,5 milyon avro olan gayri menkullerin şu anda 200-400 bin avro civarında alıcı beklediğine dikkati çekti.Türk yatırımcıları için Bosna-Hersek"te şu anda çok cazip bir yatırımiklimi bulunduğuna da işaret eden uzmanlar, Bosna ile Türkiye arasındaki 'duygu
bağının' ekonomi alanında kendisini bir türlü gösteremediğini kaydetti. Türk yatırımcıların Bosna-Hersek"te yok denecek kadar az olduğunu da belirten yetkililer, şunları kaydetti: 'Bosna-Hersek savaştan sonra şu anda en büyük mücadelesini veriyor. Halkın önemli bir kısmı işsiz ve geleceğe ait bir umudu bulunmuyor. şžu anda

Bosna halkına ve devletine yatırımlarla destek verilmezse halk umudunu tamamen kaybedecektir. Buraya büyük yatırımcıların gelmesi çok önemli. çünkü Boşnak halkıyla Türklerin ortak kader birlikteliği bulunuyor. Bu nedenle ülkeye yatırım yapmak isteyenler ellerini biraz çabuk tutmalı. Bosna-Hersek Federasyonu Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yago Lasiç   ise
ülkesinin özellikle yabancı yatırımcılar için işçilik, enerji ve vergilendirme konularında önemli imkanlar sunduğunu söyledi. Yatırımcıların, Bosna-Hersek"te ürettikleri ürünleri Avrupa ülkelerine çok rahat ve kolay bir şekilde ihraç edebileceklerine işaret eden Lasiç, 'Dış ticaret konusunda Bosna-Hersek çok avantajlı bir ülkedir. Ülkemizin   bulunduğu bölgede mal dolaşımı serbesttir. Aylık işçi ücretleri ise Avrupa ülkelerine   göre çok düşüktür' diye konuştu.
           
Ekonomik krizden   etkilenen ülkeler arasında yer alan Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan"da işsizlik   ve yoksulluk her geçen gün artıyor. Ekonomik krizin yaralarını sarmak için   yabancı yatırımcılara önemli imkanların sağlandığı Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan"da Türk iş adamları için önemli yatırım fırsatları bulunuyor.
               
Dünyayı etkileyen ekonomik kriz, Balkanlar"ın 3 önemli ülkesi olan Sırbistan, Bosna-Hersek ve Hırvatistan"da 2008 yılı itibariyle hissedilmeye başlandı. Ekonomik krizin etkisinin her geçen gün artması üzerine çok sayıda işletme kapanmak zorunda kaldı, işsizlik hızla arttı.
               
Bölgenin en önemli ülkelerinden Sırbistan"da ekonomik krizin etkisi   her alanda hissedilebiliyor. Sırbistan"da ortalama maaşlar yaklaşık 310 avro   iken hayat pahalılığı ise her geçen gün daha da artıyor ve insanlar aldıkları   maaşla geçinemiyor.İşsizliğin yüzde 20 civarında olduğu ülkede ulusal para birimi dinar ise avro karşısında her geçen gün değer kaybediyor. Gıda fiyatlarına yapılan   zamlar ise pek çok vatandaşı büyük sıkıntıya sokuyor.
               
Liberal Demokrat Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç"in Sosyal İşlerle ilgili danışmanı Gordana Matkoviç, yaptığı açıklamada, 2009 yılından bu yana ülkedeki yoksulluk sınırının altına düşen   insan sayısının 100 bini geçtiğini belirtti.
               
Küresel krizin başladığından beri ülkedeki yoksul sayısının yüzde 20 oranında arttığını ifade eden Matkoviç, ülkedeki yoksulluk ve hayat standardlarıyla ilgili tespit edilen rakamları 'endişe verici' olarak nitelendirdi.Sırbistan"da 650 bin kişinin yoksulluk sınırında olduğunu ifade eden Matkoviç, 'Yaklaşık 120 bin çocuk, normal bir hayat yaşaması için temel ihtiyaçlara sahip değil. Yani giysi, okul malzemesi, oyuncak ve çikolataya ulaşamayan çocuklarımızın sayısı azımsanamayacak orandadır' dedi.

SIRBİSTAN"DA YABANCI SERMAYEYE KOLAYLIK
               
Sırbistanlı yetkililer, ekonomik krizin etkisini azaltmak için ülkeye yabancı sermayeye her türlü kolaylığı tanıyor.Ülkede bu yıl başta Telekom ve Sırbistan Hava Yolları (JAT) başta   olmak üzere birçok özelleştirme gerçekleştireceklerini belirten Sırp yetkililer,   bu özelleştirmelerden elde edilecek gelirlerin halkın istihdamına yönelik   projelere harcanacağını kaydetti.
               
Bu ülkede yatırımları bulunan Türk girişimciler ise Sırbistan"ın Balkanlar"ın en köklü devlet geleneğine sahip bir ülkesi olduğunu, buraya yaptıkları yatırımların devlet garantisi altında bulunduğunu ve herhangi bir   risk taşımadığını belirtti.Sırbistan"ın yetişmiş insan gücü bakımından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Türk girişimciler, eski Yugoslavya"nın özellikle   sanayi yatırımlarının önemli kısmının bu ülkede bulunduğunu, özelleştirmesi devam   eden bu tesislerin modernize edilmesi halinde çok iyi bir şekilde üretim yapılabileceğini dile getirdi. Sırbistan"ın Doğu Avrupa ve Rusya ile serbest ticaret anlaşması bulunduğuna dikkati çeken Türk girişimciler, 'Sırbistan"a yatırım yapacak   olan iş adamlarımız, buradan Rusya"ya ve Doğu Avrupa ülkelerine, gümrüksüz mal   satışı yapabilecek. Bu da kendilerine büyük kolaylıklar sağlayacak. Özellikle   tekstilde, otomotiv sanayinde ve gıda sektöründe Sırbistan"da önemli potansiyel   bulunuyor. İş adamlarımızın bu potansiyeli değerlendirmesi gerekir' dedi.
               
Sırbistan"la Türkiye arasında vizelerin kalktığı ve serbest ticaret anlaşması bulunduğunu belirten Sırp yetkililer ise Türk iş adamlarını ülkeye yatırıma davet ettiklerini kaydetti. Merkezi Belgrad"da bulunan Sırbistan Uluslararası İş Adamları Derneği Başkanı Ömer şžimşek de Sırbistan"ı, Balkanlar"ın ve Avrupa"nın en bakir   kalmış iş olanaklarına sahip bir bölgesi olarak değerlendirdiklerini söyledi.
               
Sırbistan"da çevre ülkelere göre ticaret yapmanın çok kolay olduğunu belirten şžimşek, burada şirket kurmanın ve oturum izni almanın çok basit olduğunu, yatırımcılar için verilen teşviklerin yeterli olduğunu, çevre   ülkelere göre KDV oranlarının düşük olduğunu söyledi. şžimşek, 'Sırbistan, büyük ölçekli yatırımcılar için büyük   potansiyeli bulunan bir ülke konumundadır' dedi.

BOSNA-HERSEK
               
Ekonomik krizin en fazla etkilediği Balkan ülkelerinden birisi de Bosna-Hersek oldu. Bosna-Hersek"teki ülke yapısının karışık olması,   bürokrasinin fazlalığı, 3 Ekimde yapılan seçimlerin ardından halen hükümetin kurulamamış olması ülkedeki ekonomik krizin etkilerini daha da derinleştiriyor.
               
Bankacılık sektörünün zararının özellikle ödenmeyen kredilerden   dolayı her geçen gün arttığı ülkede resmi rakamlara göre işsizlik yüzde 42,6   oranında. Kredi geri ödemelerinde sorunların büyümekte olduğu ülkede, hesapları bloke edilen 44 bin şirket bulunuyor.
               
Bosna"da Ekim 2008 ayından bu yana yaklaşık 100 bin kişi işini kaybederken, kayıtlı işsiz sayısının 519 bini bulduğu ve bu işszilerin her   geçen gün iş bulma umutlarını kaybettiği belirtiliyor. Ekonomi uzmanları, ülkede 3 Ekimde yapılan seçimlere rağmen halen hükümetin kurulamamasının da ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği, hükümetin yakın bir sürede kurulamaması halinde ülkede kötü olan ekonominin yaşanan belirsizlikten dolayı çok daha ciddi bir yara alacağına dikkati çekti.
               
Özel şirketlerin ve bazı devlet kuruluşlarının çalışanlarına maaş   ödemede sıkıntılar yaşadığını belirten ekonomi uzmanları, avronun yaşadığı değer   kaybının da Bosna-Hersek"in dış borcunu baskıladığını ifade ediyor. Avronun değer kaybıyla birlikte dış borcun yüzde 5 arttığına dikkati çeken uzmanlar, dış yatırımda da ekonomik krizle birlikte önemli bir düşü yaşandığını, Federasyon bölgesinde sanayi üretiminde bir önceki yıla göre   yüzde 10"un üzerinde düşüş yaşandığını belirtti. Uzmanlar 'Ülkedeki işsizlik şu anda resmi rakamlara göre yüzde 42,6 olarak gözüküyor. Bu göstergeler, ülke için ciddi alarm sinyalleri veriyor. Ülkenin önümüzdeki birkaç yılı çok iyi şekilde yönetmesi lazım' dedi.Bosna Merkez Bankası ise 2012 yılından önce ekonomide bir iyileşme beklemezken, bu ay emekli maaşlarının ödenmeme ihtimali olduğu da   belirtildi.

HEM FIRSAT, HEM TARİHİ SORUMLULUK
               
Ekonomi uzmanları, global krizin büyük ölçüde etkilediği Bosna-Hersek"e yatırım yapmak için şu anda çok uygun bir ortam olduğunu söyledi.Bosna-Hersek"te, özellikle gayri menkul sektöründe yatırımcılar için   çok cazip imkanlar bulunduğunu dile getiren ekonomi uzmanları, krizden büyük   yara alan ülkede, enerji, ulaşım, gıda, turizm, finans, sigorta ve özellikle
 gayrimenkul gibi alanların Türk yatırımcılara çok önemli fırsatlar sunduğunu
 kaydetti.
                Özellikle, gayri menkul sektörünün Türk yatırımcılar için çok cazip  imkanlar sunduğunu dile getiren ekonomi uzmanları, kriz öncesi 1-1,5 milyon avro  olan gayri menkullerin şu anda 200-400 bin avro civarında alıcı beklediğine
 dikkati çekti.              

 Türk yatırımcıları için Bosna-Hersek"te şu anda çok cazip bir   yatırım  iklimi bulunduğuna da işaret eden uzmanlar, Bosna ile Türkiye arasındaki 'duygu  bağının' ekonomi alanında kendisini bir türlü gösteremediğini kaydetti.  Türk yatırımcıların Bosna-Hersek"te yok denecek kadar az olduğunu da  belirten yetkililer, şunları kaydetti:              

'Bosna-Hersek savaştan sonra şu anda en büyük mücadelesini veriyor.  Halkın önemli bir kısmı işsiz ve geleceğe ait bir umudu bulunmuyor. şžu anda   Bosna  halkına ve devletine yatırımlarla destek verilmezse halk umudunu tamamen
 kaybedecektir. Buraya büyük yatırımcıların gelmesi çok önemli. çünkü Boşnak
 halkıyla Türklerin ortak kader birlikteliği bulunuyor. Bu nedenle ülkeye yatırım  yapmak isteyenler ellerini biraz çabuk tutmalı.'              

Bosna-Hersek Federasyonu Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yago Lasiç ise  ülkesinin özellikle yabancı yatırımcılar için işçilik, enerji ve vergilendirme  konularında önemli imkanlar sunduğunu söyledi.                

Yatırımcıların, Bosna-Hersek"te ürettikleri ürünleri Avrupa ülkelerine  çok rahat ve kolay bir şekilde ihraç edebileceklerine işaret eden Lasiç, 'Dış  ticaret konusunda Bosna-Hersek çok avantajlı bir ülkedir. Ülkemizin bulunduğu bölgede mal dolaşımı serbesttir. Aylık işçi ücretleri ise Avrupa ülkelerine göre  çok düşüktür' diye konuştu.                

Bu arada, Türkiye"den Bosna Hersek"e 2009"da 227 milyon dolarlık ihracat
 gerçekleşti. 2010 yılında ise bu rakam yaklaşık 220 milyon dolara düştü.                

Bosna-Hersek"te, Türkiye"den Ziraat Bankası ile Natron Hayat ve
 şžişecam"ın Soda Fabrikası dışında ciddi bir yatırımı bulunmuyor.                

-HIRVATİSTAN-
               

Hırvatistan özellikle 2008 ve 2009 yıllarında ekonomik krizden derin bir  şekilde yara aldı. Hırvat yetkililerin 2010 yılında ekonomik krizden çıktıklarını açıklamalarına rağmen, Aralık 2010 itibariyle işsizlerin sayısı yaklaşık 320 bin  olarak açıklandı. 2010 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre işsizlik yüzde 2,4  oranında artış gösterdi.                

Hırvatistan"da 2009 yılında yüzde 14,9 olarak açıklanan işsizlik oranı,  2010 yılı sonu itibariyle yüzde 17,5 olarak belirlendi.                

Ekononomi analistleri, Hırvatistan"ın iş gücü pazarındaki temel  sorunların, işsizlerin aktif şekilde iş aramaması ve iş gücü pazarındaki arz ve  talep dengesizliği olarak değerlendirdi.                

Ekonomisinin önemli kısmı Dalmaçya kıyılarından dolayı turizme dayanan  Hırvatistan"da bu yaz, önemli oranda turistin gelmesi Hırvatistan ekonomisini bir  nebze de olsun rahatlattı.              

AB ile üyelik müzakerelerini sürdüren Hırvatistan"da bu yıl, Hırvat Hava  Yolları"nın yanı sıra birçok fabrikanın ve bazı bankaların özelleştirileceği
 belirtildi. Türk yatırımcıları bu özelleştirmelere davet eden Hırvat yetkililer,  özellikle turizm alanında da Türkiye"nin tecrübelerinden yararlanma  istediklerini kaydetti.                

Dalmaçya kıyılarında yatırım için çok önemli fırsatlar bulunduğunu dile  getiren Hırvat yetkililer, bu bölgeye, turizme yönelik   yatırımcıları  beklediklerini söyledi.                

Bu arada, Hırvatistan"ın Dalmaçya kıyısındaki tarihi ve turistik kenti  Dubrovnik"te Türk yatırımcılara ait Rixos Otel bulunuyor.        

Bu arada, Türkiye"den Bosna Hersek"e 2009"da 227 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 2010 yılında ise bu rakam yaklaşık 220 milyon dolara düştü.
               

Bosna-Hersek"te, Türkiye"den Ziraat Bankası ile Natron Hayat ve
 şžişecam"ın Soda Fabrikası dışında ciddi bir yatırımı bulunmuyor.                

-HIRVATİSTAN-                

Hırvatistan özellikle 2008 ve 2009 yıllarında ekonomik krizden derin bir  şekilde yara aldı. Hırvat yetkililerin 2010 yılında ekonomik krizden çıktıklarını  açıklamalarına rağmen, Aralık 2010 itibariyle işsizlerin sayısı yaklaşık 320 bin  olarak açıklandı. 2010 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre işsizlik yüzde 2,4  oranında artış gösterdi.              

Hırvatistan"da 2009 yılında yüzde 14,9 olarak açıklanan işsizlik oranı,2010 yılı sonu itibariyle yüzde 17,5 olarak belirlendi.                

Ekononomi analistleri, Hırvatistan"ın iş gücü pazarındaki temel  sorunların, işsizlerin aktif şekilde iş aramaması ve iş gücü pazarındaki arz ve  talep dengesizliği olarak değerlendirdi.
               

Ekonomisinin önemli kısmı Dalmaçya kıyılarından dolayı turizme dayanan  Hırvatistan"da bu yaz, önemli oranda turistin gelmesi Hırvatistan ekonomisini bir nebze de olsun rahatlattı.
               

AB ile üyelik müzakerelerini sürdüren Hırvatistan"da bu yıl, Hırvat Hava Yolları"nın yanı sıra birçok fabrikanın ve bazı bankaların özelleştirileceği  belirtildi. Türk yatırımcıları bu özelleştirmelere davet eden Hırvat yetkililer,  özellikle turizm alanında da Türkiye"nin tecrübelerinden yararlanmak  istediklerini kaydetti.              

Dalmaçya kıyılarında yatırım için çok önemli fırsatlar bulunduğunu dile  getiren Hırvat yetkililer, bu bölgeye, turizme yönelik   yatırımcıları  beklediklerini söyledi.                

Bu arada, Hırvatistan"ın Dalmaçya kıyısındaki tarihi ve turistik kenti  Dubrovnik"te Türk yatırımcılara ait Rixos Otel bulunuyor.
   AA

 

 
 


Geri Dön