Ekonomi

Türk iş dünyasının duayen ismi Yaşar Holding’in kurucusu Selçuk Yaşar vefat etti

Türk iş dünyasının sevilen isimleri arasında yer alan ve Türkiye ekonomisine üretim ve ihracat potansiyeli ile önemli katma değerler sağlayan ünlü iş insanı vefat etti.Türk sanayisine ve ihracatına adını altın harfler ile yazdıran Yaşar, 98 yaşında hayata veda etti

 İzmir iş dünyası denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Yaşar Holding’in kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar hayatını kaybetti. Türk sanayisine ve ihracatına adını altın harfler ile yazdıran Yaşar, 98 yaşında hayata veda etti.  

İzmir merkezli en büyük holdinglerden Yaşar Holding ve Yaşar Üniversitesi’ni Türk ekonomisine kazandıran Selçuk Yaşar, Türk iş dünyasının ve ihracatının duayen isimleri arasındaydı. Yaşar’ın vefatı ailesi ve yakınları başta olmak üzere iş dünyasını üzüntüye ve yasa boğdu. Selçuk Yaşar’ın cenazesi, 13 Şubat 2023 Pazartesi günü İzmir Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından , Soğukkuyu Mezarlığı’nda aile kabristanına defnedilecek.

SELÇUK YAŞAR KİMDİR?

Orta ve lise eğitimini İstanbul'daki Fransız Saint Joseph Lisesi'nde tamamlayan Selçuk Yaşar, 1948 yılında İzmir Ticari İlimler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Yaşar Holding A. Ş. 'nin kurucusu olan Yaşar, holdingin Onursal Başkan’lığını yürütüyordu.

Babasının dükkanında iş hayatına adım atan Selçuk Yaşar, 1954 yılında Türkiye'nin ilk boya fabrikası DYO'yu kurdu. Daha sonraki yıllarda ise ülkemizde sanayi alanında birçok şirketin kuruluşuna öncülük yaptı.

YAPTIĞI YATIRIMLAR

Yaşar’ın Türk sanayisi açısından ilk olma özelliği taşıyan bazı yatırımları şöyle sıralanıyor:

-Türk Tuborg adlı ilk özel sektör bira fabrikası

-DYOSAD adlı ilk matbaa mürekkepleri fabrikası

-İlk UHT dayanıklı süt üretimi/Pınar Süt

-İlk özel sektör kompoze gübre fabrikası / Ege Gübre

-Pınar Su

-İlk özel sektör entegre et tesisi/Pınar Et

-Balık ve deniz ürünleri çiftliği Pınar Deniz

-İlk 1.100 yataklı tatil beldesi -Çeşme Altın Yunus

İZMİR SEVDALISI İŞ ADAMI

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Selçuk Yaşar’ın kaybından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 1945 yılından bugüne Yaşar Holding’in hikayesini başarılı bir şekilde yazdığına değinen Eskinazi, Yaşar’ın İzmir ve Türkiye’ye eşsiz hizmetleri olduğunu belirtti. Eskinazi, Selçuk Yaşar’ın DYO, Pınar Süt, Pınar Et, Çeşme Altınyunus, Viking Kâğıt, Yaşar Üniversitesi, Yaşar Dış Ticaret A.Ş. gibi markaları Türk ekonomisine kazandırdığını vurgulayarak,  “İzmir ve Karşıyaka sevdalısı bir sanayici ve ihracatçıyı ebediyete uğurlamaktan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz” dedi.