Kripto Paralar

Türk kripto para yatırımcıları hangi para birimine, neden yatırım yapıyor? 

Türk kripto para yatırımcılarının en çok tercih ettikleri kripto para birimleri ise sırasıyla Bitcoin, Ethereum ve Bloktopia olduğu belirtildi. İşte detaylar...Ülkemizdeki kripto para yatırımcılarını konu alan araştırmalara göre, Türkiye’deki, yaklaşık olarak her üç kripto para yatırımcısından biri piyasaya son 3 ay içerisinde dahil olduğunu söylüyor

Toplamda 207 ülkede, 18 milyon kullanıcıya hizmet veren KuCoin’in, 18-60 yaşları arasındaki 1002 yetişkinle gerçekleştirdiği araştırmada şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ülkemizdeki kripto para yatırımcılarını konu alan araştırmalara göre, Türkiye’deki, yaklaşık olarak her üç kripto para yatırımcısından biri piyasaya son 3 ay içerisinde dahil olduğunu söylüyor.

Kadınların Kripto Para Dünyasına Merakı Artıyor

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kripto para dünyasının mevcut cinsiyet dağılımını ortaya çıkaran raporda erkek yatırımcıların yüzde 53, kadın yatırımcıların da yüzde 47 düzeyinde olduğu belirtildi. Yine aktarılan detaylara göre, ayrıca “Kripto Meraklıları” başlığı altında yapılan araştırmaya göre kadınlar kripto konusuna erkeklere göre yüzde 63 oranında daha fazla bir ilgi duyuyor. 

Gündemden düşmeyen kripto yatırımcıları kapsamındaki yatırımcıların yüzde 55’lik bölümü yıllık 10 bin doların üzerinde gelir elde eden insanlardan meydana gelirken, yüzde 49’luk bölümü yönetici pozisyonunda çalışıyor. Aynı detaylar Kripto Meraklıları kapsamında yüzde 42’lik kısmının yıllık 10 bin doların üzerinde maaş alan, yüzde 33’lük kısmı yönetici pozisyonundaki katılımcılardan meydana geliyor. 

Yapılan araştırmalara göre, Türk yatırımcıların en büyük yaş grubunu yüzde 33’lük oranla 18-30 yaş arasındaki yatırımcılar oluştururken söz konusu bu oran Kripto Meraklıları kapsamında yüzde 28 şeklinde duyuruldu. 50 yaş üstü yatırımcı oranı her iki kapsamda da en düşük grubu meydana getiriyor.

Kripto Para Yatırımlarının Amacı Ne?

Yine aktarılan detaylara göre, her yatırımcının kripto paralara olan yatırım nedenleri değişiyor.  Bu kapsamda Türk yatırımcılara sorulan “Neden kripto paralara yatırım yapıyorsunuz?” sorusunun cevaplarında yatırımcıların yüzde 61’lik bölümü “Mevcut birikimimi verimli kullanmak” cevabını verdi. Geleceğin finans dünyasının bir parçası olmak için yatırım yapan kullanıcı yüzdesi 53 şeklinde açıklanırken, yüzde 39’luk kısım pasif gelir elde etmek için yatırım gerçekleştirdiğini belirtti.

Söz konusu raporda ayrıca “Elde ettiğiniz karları hangi alanda kullanıyorsunuz?” sorusunun cevapları da yer aldı. Aktarılan detaylara göre, Türk kripto para yatırımcılarının yüzde 27’lik bölümü elde ettiği karları borçlarını ödemek için kullanırken, yine verilen bilgiye Göre, yüzde 21’lik bölümü konut almak için kazançlarının belirli kısmını ayırıyor. Hazırlanan rapora göre “Yatırımlarımı çocuklarımın eğitimi için kullanıyorum” ve “Araba satın almak için kullanıyorum” şeklinde cevap veren yatırımcıların oranı da yüzde 20 şeklinde oldu. Yüzde 16’lık kısım da yeni bir iş kurma amacıyla yatırımlarını değerlendiriyor.

Yatırımların Yüzde 40’lık Bölümü Kripto Paralarda Tutuluyor

Türk yatırımcılarının yatırım portföylerinin yer aldığı rapora göre yatırımların yüzde 40’lık bölümü kripto paralarda tutuluyor. Yine açıklanan detaylara göre,  yatırımların yüzde 12’si bankada tutulurken yüzde 6’lık orandaki yatırımlar da TL şeklinde yapılıyor.

Türk Yatırımcıların İlk Kripto Para Tercihi Hangisi?

KuCoin tarafından yapılan araştırmaya göre,Türk yatırımcıların en çok tercih ettiği  kripto para birimi Bitcoin. Kripto para birimlerinin şahı olarak bilinen Bitcoin’i Ethereum izlerken, yatırım yapılmayı tercih edilen diğer kripto para birimleri sırası ile Bloktopia, NewsCrytpo, Cardano, Verasity, Avalanche ve Ripple şeklinde açıklandı.

Güvenilir Projeler ve Stabil Teknolojiler Belirleyici Rolde

Yine hazırlanan rapora göre, Türk yatırımcıların kripto para borsası tercihlerinde 5 önemli etken rol oynuyor. Aktarılan detaylara göre yatırımcıların yüzde 70’lik kısmı “Güvenilir arka plana ve stabil teknolojilere sahip” kripto para borsalarını tercih ederken, yüzde 66’lık kısmı “Kolay alım-satım-çekim” özelliğine odaklandı. Yatırımcıların yüzde 65’lik kısmı da “Kullanıcı odaklı arayüz” özelliğini ön sıraya koyuyor. Yine açıklanan detaylara göre, yatırımcıların yüzde 63’lü kısmı  “Geniş kapsamlı kripto para listelemelerini” önemserken, yüzde 55’lik kısmı da  “Yüksek likidite ve işlem hacmi” detayına odaklanıyor.

Kripto Meraklıları Yatırım Yapmaya Hazır Mı?

Sektöre ilgili olan fakat henüz yatırım yapmayan Türk yatırımcılara dair önemli detaylara yer verilen raporda Kripto Meraklısı olan potansiyel yatırımcıların yüzde 42’si “Hızlı değişen piyasa koşullarından çekindiği” cevabını verdi. Kripto Meraklıları’nın sektöre uzak kalmasını sağlayan diğer nedenler de kripto para tercihlerine olan az bilgi, regülasyon ve güvenlik şeklinde oldu. Söz konusu rapora KuCoin web sitesi üzerinden ulaşmak mümkün. 

Katılımcıların, 2021 yılının 21 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında soruları yanıtladığı ankette yatırımcıların yüzde 16’lık bölümü kripto para piyasalarına son 6 ay içerisinde dahil olduğunu bildiriliyor. 

Bitcoin'de yatırımcıları şok eden tahmin! Duyan inanamadı! 

Yatırımcılar dikkat! Kripto paralar psikolojik sınırda!

Bitcoin'de çöküş geliyor mu? Kripto yatırımcıları dikkat! Bitcoin'de 13 bin dolar tedirginliği....