Ekonomi

Türk lezzetleri dünya sofralarında! ABD’ye gıda ihracatımız son 4 yılda ikiye katlandı!

ABD’ye gıda ihracatımız son 4 yılda ikiye katlanarak 1,8 milyar doları geçti. 2023 yılında 2 milyar dolarlık ihracat hedeflenirken, orta vadede ise 5 milyar dolara ulaşılması hedefleniyor.Özellikle Amerikalılar Türk lezzetlerine büyük ilgi gösterirken, bu ülkeye gıda ihracatımız da son 4 yıl içerisinde neredeyse ikiye katlanmış durumda

Türk lezzetlerine yurt dışında rağbet her geçen gün artıyor. Özellikle Amerikalılar Türk lezzetlerine büyük ilgi gösterirken, bu ülkeye gıda ihracatımız da son 4 yıl içerisinde neredeyse ikiye katlanmış durumda. ABD’nin toplam gıda ithalatı 2018-2022 yılları arasında yüzde 43’lük artışla 154 milyar dolardan 220 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde Türkiye’nin bu ülkeye gerçekleştirdiği gıda ihracatı ise yüzde 96’lık yükselişle 924 milyon dolardan 1 milyar 815 milyon dolara ulaştı.

Türk gıda sektörü 25-27 Haziran 2023 tarihlerinde 43 firmayla Newyork Fancy Food Fuarı’na katılarak adeta gövde gösterisi yapacak. Fuarın Türkiye tarafında milli katılım organizasyonunu ise 24 yıldır Ege İhracatçı Birlikleri üstleniyor. 

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk gıda sektörünün geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa Birliği, Ortadoğu ve Rusya Federasyonu’nda konumunu güçlendirdiğini belirterek ABD, Çin, Japonya, Güney Kore ve Kanada gibi gıda ithalat hacmi yüksek olan ülkelerin hedef pazar olarak seçildiğini aktardı. Türk gıda sektörünün ABD pazarına yaptığı yatırımların meyvelerini topladığını söyleyen Eskinazi, 2023 yılı hedeflerinin 2 milyar dolar, orta vadede ise 5 milyar dolara ulaşmak olduğunu ifade etti.

Eskinazi, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen TURQUALITY projesi ile ABD’de 4 yıldır Türk gıda ürünlerinin tanıtımının yapıldığını kaydederek bu proje kapsamında; Anadolu topraklarında ve denizlerinde yetişen su ürünleri, kuru meyve, meyve sebze mamulleri, zeytinyağı, tıbbı aromatik bitkiler ve hububat, bakliyat ve yağlı tohumların ağırlıkta olduğu binlerce çeşit yemeğe sahip Türk mutfağının tanıtıldığını dile getirdi. Eskinazi, ayrıca Türk mutfağının Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatında ders olarak okutulmasının sağlandığını aktardı.

ABD’DE YEMEK YARIŞMASI

ABD’de düzenlenen yemek yarışmasında da Las Vegaslı şeflerin, Türk gıda ürünleriyle hazırladıkları yemeklerle yarıştığını kaydeden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ayrıca ‘Turkish Tastes’ isimli referans kitabı hazırladıklarını, bu kitapla hedef kitleye bir yandan ürünlerimizi, mutfağımı ve kültürümüzü tanıtırken bir yandan da Türk ürünlerinin dünyanın tüm mutfaklarında kullanılabileceğini göstermiş olduklarının altını çizdi. Turquailty projesinde ikinci dört yıllık döneme girildiğini aktaran Eskinazi, fuarlara katılarak ticaret heyetleriyle bir araya gelerek ABD’ye gıda ihracatında potansiyelimizi tam olarak yansıtmaya hedeflediklerini sözlerine ekledi.