Altın & Dolar

Türk Lirası 1,5 yılın ardından en kötü gününü yaşadı! Dolar ise rekora doymuyor

Türk Lirası som 1,5 yılın ardından dün en kötü gününü yaşadı. Dolar/TL kurunda yüzde 7'yi aşan rekor yükseliş Türk Lirası'nın değerini düşürdü. Hızla yükselmeye devame den dolar dün yüzde 7,32 yükselişle bankalararası piyasalarda 23,18 TL ile rekor kırdı

Para piyasalarında son zamanların en hareketli günleri yaşanıyor. Hızla yükselmeye devame den dolar dün yüzde 7,32 yükselişle bankalararası piyasalarda 23,18 TL ile rekor kırdı. Dün güne 21,61 liradan başlayan dolar kuru 1 aylık yükselişte yüzde 18  yılbaşından itibaren ise yüzde 23 değer kazandı. Dolar ile birlikte euro ve sterlinde tarihi yükselişlere imza atarken Türk Lirası son 1,5 yılın ardından en kötü gününü yaşadı.

DOLAR REKORA DOYMUYOR!

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 7 değer kaybını yaşaması üzerine döviz işlemcileri bu durumu yorumladı. Konu ile ilgili ekonomsitler, doların 25 TL seviyesinde denge bulacağını belirtti.

Ekonomistler dolardaki yükselişi değerlendirdi. Ekonomistlere göre, özel bankalarda mevduat faizlerinin yüzde 45 seviyelerine, kamu bankalarında ise yüzde 60 seviyelerine kadar gerilediğine değindi.  Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 25 baz artıracağına yönelik oluşan senaryoda dolara olan talebin bitirilmesi planlanıyor. 

Dolar/TL kuru son  yılda yüzde 15'lik yükseliş olarak kayıtlara geçti ve bugün dolar son 1,5 ayın en büyük yükselişine imza attı.

TÜRK LİRASI'NDA SON 1,5 YILIN ARDINDAN EN KÖTÜ GÜN!

Ekonomsitler “Rahip Brunson” kriziyle 2018 yılında büyük satışların yaşadığı gün Türk Lirası son 5 yılın içinde en kötü günü olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Faiz indirimleri ile birlikte TL'de sert satışların görüldüğü 2021 yılının en kötü günü olarak değerlendirildi. 2021 yılından dolar TL karşıısnda yüzde 12'den fazla değerlenerek 12,81 seviyesine gördü. 

27 Aralık 2021'de KKM etkisiyle, dolar kuru yüzde 7,07 arttı. Günü 11,79’dan açan kur, 12,63 seviyesinden kapattı, zirve nokta olarak ise 12,69 TL'yi gördü.

7 Haziran 2023 günü Dolar/TL, önceki kapanışına göre yüzde 7,40'tan fazla yükselişe geçerek 23,20 TL seviyesine ulaştı ve rekor kırdı.


DOLAR 25 TL SEVİYESİNDE DENGELENECEK!

İstanbul Portföy Strateji Direktörü Güzem Yılmaz Ertem doların 25 TL seviyesinde dengeleceğini söyledi.

Yılmaz dolar ile ilgili şu ifadeleri kullandı: ''Buradaki temel varsayım; reel kur hesabı ile enflasyon göz önünde bulundurulduğunda aslında kurun adil değerine yükseldiği yönünde. Başta ihracatçı şirketler olmak üzere, borsada döviz uzun pozisyonu olan şirketlerin de bundan nemalanacağını öngörüyoruz. Kurdaki yükselişe izin verilse de Dolar/TL’nin 25 seviyelerinde dengelenebileceğini düşünüyoruz.'' dedi. 

Dolar yükseliş trendine devam ediyor! Dolar neden yükseliyor? Bugün dolar/TL ne kadar oldu? 8 Haziran 2023 dolar/TL kuru