Genel

Türk mimarlık dünyası 2011'de ödüle doydu!

İstanbul'da, mimari açıdan tartışma yaratan binalar çoğalıyor. Ama ortada bir gerçek var ki, pek çok mimarlık ofisi, geliştirdikleri projelerle uluslararası ödüllerin sahibi oldu

İstanbul'da, mimari açıdan tartışma yaratan binalar çoğalıyor. Şehrin silüetini etkileyen gökdelenler veya yeniden kullanıma sokulan tarihi binaların restorasyonu tartışma yaratırken, bu yapıların kimi eleştirildi, kimi de övgü aldı. Ama ortada bir gerçek var ki, pek çok mimarlık ofisi, geliştirdikleri projelerle uluslararası ödüllerin sahibi oldu. İşte bu yılın dikkat çeken isimleri ve projeleri

Özgün,fonksiyonel ve ekolojik
(Çamoğlu Mimarlık)
Bu yıl kazandıkları ödüller: Sarphan Finans Park ile Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde 'Karma Kullanım' dalında 'Dünya Birinciliği' ödülünü aldı. Yine aynı yarışmanın Avrupa ayağında Göktürk projesi 'Karma Kullanıms' dalında, Kartal Kule projesi ise 'Ofis Kullanımı' dalında 'High Commended' ödülüne sahip oldu. List İstinye projesi ise Arkitera 'En İyi Konut Tasarımı' ödülünü aldı. - 1987'den beri hizmet veren şirketin sahibi Ömer Çamoğlu, İstanbul'daki mimari değişimleri şöyle değerlendiriyor: "Şehrin kentsel dönüşümü için belediyenin çalışmaları olumlu. İstanbul gibi tarihi kimliğiyle öne çıkan bir şehirde Boğaz silüetine yapılan müdahaleler doğru değerlendirilerek, hassasiyetle yapılmalı."

Her ödüle prim vermiyorum
(Emre Arolat Architects)
Bu yıl kazandıkları ödüller: World Architecture Festival (WAF), Kültür Yapıları kategorisinde Sancak Cami ile 'Highly Commended' ödülü; WAF Ticari Yapılar kategorisinde Antakya Müze-Otel ile 'Highly Commended' ödülü; Yalova'daki Raif Dinçkök Kültür Merkezi ile Cityscape Dubai Awards 'En İyi Rekreasyon Yapısı' ödülü; İzmir Fuar Merkezi ve Sinpaş Eco Town ile 'Green Good Design' ödülü; Varyap Merkez Alışveriş ve Kültür Merkezi ile MIPIM AR Future Project Awards'un Ticari Yapılar kategorisinde 'Commended' ödülü. 2011'de ilk kez düzenlenen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Osman Hamdi Bey Ödülü. - Geçen yıl İpekyol Fabrikası ile Ağa Han Ödülü'nü alan Emre Arolat, yarışmaların kendisi için önemini şöyle anlatıyor: "Mimarlık ödüllerinin çoğu, iki fiyakalı fotoğrafa bakılarak veriliyor. Bu tür ödüllere prim vermiyorum. Diğer yandan burada üretilen mimarlığın, merkez ülkelerden fark edilmesi adına faydalı. Ama Ağa Han Ödülü'nü bu ortamın dışında tutmak gerek. Osman Hamdi Bey Ödülü'nün yeri ise apayrı. Mezun olduğum üniversiteden bu ödülü almak, hayatımın en önemli gurur vesilelerinden biri."

Giremediğim gökdelen neyime
(GAD-Global Architectural Development)
Bu yıl kazandıkları ödüller: Borusan Müzik Evi, hem Uluslararası Mimarlık Ödülü hem de Arkiparc Türkiye'nin 'En İyi Alternatif Yatırımı' ödüllerini aldı. Beşiktaş Balık Pazarı, Berlin Urban Intervetion Award'da finale kaldı. Newada projesi Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nden 'Highly Commended' ödülünü aldı. - 1985'ten beri hizmet veren GAD'ın sahibi Gökhan Avcıoğlu'nun, İstanbul'daki yüksek katlı yapıların kentin silüetine etkisinden ziyade, sokaktaki vatandaşla nasıl etkileştiği yönünde endişeleri var: "Maslak'ta bahçe duvarlı gökdelenler var. Giremediğim devasa gökdelen benim neyime"

Kentin ihtiyacı olan toplu kaliteye uzağız
(Suyabatmaz Demirel)
Bu yıl kazandıkları ödüller: Bodrum Residences Projesi, 'Geleceğin Yerleşimi' (Residential Future) kategorisinde Cityscape Dubai Awards 2011'da 'Highly Commended' ödülünü kazandı. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde 'Dünyanın En İyi Serbest Mimarisi' ödülünü Ekopark İstanbul isimli projeleri alırken, 'Avrupa'nın En İyi Ofis Mimarisi' ödülüne de TAO Kule layık görüldü. Güneşli Kule 'Ofis Mimarisi', ODTÜ Öğrenci Merkezi projesi 'Kamu Hizmeti' kategorisinde 'Highly Commended' ödüllerini kazandı. - 1996'da Viyana'dan döntükten sonra bu mimarlık ofisini kuran Arif Suyabatmaz'a, 2008'de Hakan Demirel katılmış. İstanbul'un farklı yerleri için projelendirdikleri TAO Kule, G Plus, Güneşli Kule gibi büyük ve yüksek yapılar hakkında Arif Suyabatmaz şöyle konuşuyor: "Tarihi yarımada bozulmamalı. Maslak, Bağcılar, Ataşehir gibi büyük projelerin yapıldığı yerlerin ise böyle bir sorunu yok. Mimarlık adına nitelikli üretimler yapılırken, birçok olumsuzluk da devam ediyor. Kentin ihtiyacı olan topyekün bir kaliteye henüz uzağız."

Türkiye'nin yeni nesil mimarları geliyor
(Dara Kırmızıtoprak Mimarlık)
Bu yıl kazandıkları ödüller: Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde Reza Zarrab Evi 'Avrupa'nın En İyi İç Mimarisi', Retron Evleri 'Avrupa'nın Seçilmiş Tatil Sitesi', Oya Arslan- Necmettin Bitlis Evi 'Avrupa'nın En İyi Müstakil Evi', Gökhan Avcıoğlu ile birlikte Newada 'Avrupa'nın Seçilmiş Çok Katlı Konut Yapısı' ve yine Gökhan Avcıoğlu ile Bursa Nilüfer 'Dünyanın En İyi Çok Katlı Konut Yapısı' ödüllerine layık görüldü. - Dara Kırmızıtoprak ile Gökhan Avcıoğlu'nun ortak projeleri dikkat çekiyor. Bunlardan biri, Bursa'daki yüksek konut projesi Nilüfer. Kırmızıtoprak, bu gibi yüksek binalar hakkında şöyle konuşuyor: "İstanbul'da son beş yılda yapılan yüksek katlı yapılar heyecan verici. Öncekiler teknolojik ve estetik açıdan yetersiz ve demodeydi. Bundan sonrakiler çok daha güzel olacak. Türkiye'nin yeni nesil mimarları geliyor..." - 1997'de kendi ofisini kuran Kızıltoprak'ın en çok çalıştığı alanlardan biri, özel konut projelendirmek. Bu konuda kendini özgür ve yaratıcı hissettiğini söylüyor.

Bizim için insanların mutluluğu önemli
(Tabanlıoğlu Mimarlık)
Bu yıl kazandıkları ödüller: Astana Arena, Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde Asya- Pasifik bölgesinin 'En İyi Kamusal Binası' seçildi. Sonrasında 'En İyi Kamu Yapısı' büyük ödülüne layık bulundu. Üç projeleri, Barselona Dünya Mimarlık Festivali'nde finale kaldı. Bugüne kadar aldıkları ödüllerin en önemlisi, Loft Bahçe projesiyle RIBA International Awards oldu. - Önemli mimari dergileri arasında yer alan Il Giornale dell'Architettura'nın değerlendirmesinde çağdaş mimarlıkta, Oscar Niemeyer'den Renzo Piano'ya pek çok önemli ismin yer aldığı listede Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu olarak yer aldılar. Daha önce Tabanlıoğlu Mimarlık olarak birçok kez Building Design listesinde ilk 100'e girdiler. - Ortaklardan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, kensel yaşamın değişen ihtiyaçlarını tespit eden, yenilikçi çözümler arayan bir mimari yaklaşımları olduğunu açıklıyor: "Biz her projemizden önce çeşitli etütler yapıyoruz; bunlar trafik, çevre, insan ve yapı dokusu, sosyolojik bağlamda araştırmalar. Yaşam standardını iyileştiren mekanlar üretmek ve bunu insanların mutluluğu için yapmak, bizim için anlamlı."

Modern, yalın ve konforlu yaşam
(Oral Mimarlık)
Bu yıl kazandıkları ödüller: Kırklareli- Demirköy'deki Palivor Çiftliği için tasarladıkları Günışık Çiftlik Evi projesi, Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde 'Avrupa'nın En İyi Tek Konut Mimarisi' dalında en yüksek dereceyi aldı. Oral kardeşler ayrıca Palivor Çiftliği ile 'En İyi Çok Üniteli Gayrimenkul Geliştirme' ve 'En İyi Gayrimenkul Pazarlama' dallarında beş yıldız kazandı. - 1933'te kurulan Oral Mimarlık, şu an Kerem ve Emre Oral'ın ortakları olduğu bir aile şirketi. Mimari anlayışları, modern, yalın ve konforlu yaşam üzerine kurulu. "Bu anlayışı doğaya ve çevreye saygı çerçevesinde değerlendirip, enerji kaynaklarını doğru kullanan yapılar yaratmaya çabalıyoruz. Bu, bitmeyen bir arayış," diyorlar.

ECE KOÇAL/Sabah