Sektörel

Türk müteahhit rotasını İran'a çevirdi!

Ardahan Yatırım Konferansı'nın ikinci günü düzenlenen “İş İnsanları” panelinin moderatörlüğünü Digicom Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit gerçekleştirdi.

Sürekli olarak Kars-Ardahan-Iğdır bölgesinde yapılacak yatırımların önemine vurgu yapan  Digicom Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit’in başkanlığında gerçekleşen panelde konuşmacı olarak;  Vatan Bilgisayar Sahibi Nuri Vatan, BySam Kimya ve Kozmetik sahibi Sinan Alp Mete, iş adamı Orhan Gökdemir, iş adamı Özgür Erdem İncesu, iş adamı Gürbüz Bal bulundu. Panelde sınır bölgelerinin ekonomisinin güçlendirilmesinin Türkiye ekonomisine olası katkıları, detaylı olarak konuşuldu.


Kars Katerina Sarayı Otel’de yerel basın ile buluşan Sabri Yiğit, iş adamı kimliğinin yanı sıra Kars-Ardahan-Iğdır Kalkındırma Vakfı Başkanı olarak önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle İran’a ambargonun kalkmasının ardından bölge ticareti ve turizminin kolaylıkla kalkındırılabileceğini vurguladı.  

İRAN, MÜTEAAHHİTLER İÇİN YENİ BİR PAZAR

İki ülke arasında yatırım heyetlerinin kurulmasının önemini vurgulayan Yiğit, “İran’daki alt yapı yatırımları, Türk müteahhitleri için yeni bir pazar. İran’a ambargonun kalkması ile sektör için cazip bir pazar oluştu. Aynı şekilde petrol türevleri ve kimya sektöründe işbirlikleri geliştirilebilir. Ama ben en çok bizi geleceğe taşıyacak, Türkiye’nin en çok göç veren illeri olan Kars-Ardahan-Iğdır için yeni ve kalıcı bir dönemin açıldığını düşünüyorum. Bunun için Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesine önem verilmesi gerekiyor. Demiryolu projesi hayata geçirildiğinde Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Bu İran için de bir fırsat” dedi. Turizm sektörünün İranlı turist ile canlanacağını belirten Yiğit, “En büyük hareketliliğin turizm sektöründe yaşanacağını düşünüyorum. Bölgedeki turizm alt yapısının tamamlanmasıyla İran’dan kültürel yakınlıktan da dolayı çok daha fazla turistin bölgeye geleceğine inanıyorum. Sınır illerinin turizm kapasitesi yüzde 50 artar” dedi.  


İhracatta maliyetlerin minimize edilebilmesi için hayati bir önem taşıyan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesinin bölgeyi tamamen canlandıracağını ve Türk sanayicisinin yüzünü güldüreceğini belirtti. “Haziran ayında İran’a ihracatımız 317 milyon 547 bin dolara yükseldi. Türkiye’nin ekonomik olarak tek çıkış yolu katma değerli ürün ihracatıdır ve ihracatı büyük bir ivme ile ilerilere taşıyacak olan bölge bu bölgedir” diyen Yiğit, hoşgörü coğrafyası olarak adlandırılan Kars-Ardahan-Iğdır illerinin farklı etnik kültürlerden ve tarihin en eski zamanlarından birçok anıyı bugün hala yaşattığını vurgulayarak, bölgede yapılacak yatırımların kolaylıkla büyüyeceğini de belirtti.

 

KAI (Kars Ardahan Iğdır) Vakfı hem vakfın kendisi olarak, hem de vakıf üyelerinin kendi şahıslarında bölgede pek çok yatırımlara ön ayak oldu.  Kurulduğu 1992 yılından bu yana 20 bin’in üzerinde öğrenciye burs sağlayan vakıf, bölgede bulunan üniversitelere destek geceleri, kampüsler içerisinde yapılan inşaatlara katkı, bir çok yurt ve fakültenin açılışı, kongre ve spor salonları inşası,  bölgedeki Baltık mimarisine sahip tarihi binaların restore edilip yeniden kullanılması, köy okullarına her kış kıyafet, kitap ve kırtasiye desteği  gibi birbirinden önemli işlere imza atmıştır.