Sektörel

Türk müteahhitler 111 ülkede 9 bin proje üstlendi!

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Dünya Bankasının 2015 Global Kamu Özel Sektör İşbirliği Raporunda Türkiye'nin 111,6 milyar dolarlık küresel PPP yatırımlarından yüzde 40 pay aldığını ve gerçekleştirdiği 44,7 milyar dolarlık bedel ile bu alanda lider olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Dünya Bankasının 2015 Global Kamu Özel Sektör İşbirliği Raporunda Türkiye'nin 111,6 milyar dolarlık küresel PPP yatırımlarından yüzde 40 pay aldığını ve gerçekleştirdiği 44,7 milyar dolarlık bedel ile bu alanda lider olduğunu söyledi.


Metin, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul PPP CoE ve Borsa İstanbul iş birliğiyle gerçekleştirilen 2. İstanbul Kamu-Özel Sektör İşbirliği Zirvesinde yaptığı konuşmada, küresel krizden sonra hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde kamu-özel sektör iş birliği (PPP) projelerine bir ilgi olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.


Artan kamu borçları ve borçların finansmanında yaşanan zorluklar sonucunda pek çok ülkenin PPP'yi, kamu hizmetlerinin devamını sağlayacak bir hizmet olarak gördüğüne işaret eden Metin, PPP'yi sadece kamunun borç yükünün azaltılması kapsamında değerlendirmediklerini vurgulayarak, "Özel sektörün sahip olduğu teknoloji ve inovasyonu, kamu hizmetlerinin yansıtılması suretiyle kamu hizmetlerinde etkinliği ve verimliliği artırmanın bir aracı olarak görüyoruz." diye konuştu.


Metin, PPP sayesinde yatırım alanında özel sektörün kapasite ve imkanlarının geliştiğini ve bunun yerel ekonomilerde canlandırma meydana getirdiğini dile getirdi.


Başarılı bir kamu ve özel sektör iş birliği için en önemli faktörün güçlü bir uluslararası tecrübesi olan özel sektörün varlığı ve bu özel sektör ile etkin paydaşlık yapabilecek birikime ve şeffaflığa sahip kamu otoritelerine sahip olmak olduğunu vurgulayan Metin, sözlerine şöyle devam etti:


"Bu çerçevede Türkiye özellikle son dönemde belirli aşamalara gelmiş ve altyapı alanlarında ciddi bir tecrübeye ulaşmıştır. Türkiye olarak 2023 vizyonu çerçevesinde 250 milyar dolar tutarında çeşitli altyapı projelerine yatırım yapıyoruz. İstanbul'da 35,5 milyar dolarlık 3. Havalimanı, İstanbul'da Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Körfez Osmangazi Köprüsü, muhtelif otoyol ve demir yolu projeleri, konut projeleri, şehir hastaneleri ve iletişim altyapılarının yenilenmesi gibi ciddi büyüklükte olan yatırım projelerimizde PPP modelleri kullanıyoruz."




- "Dünyanın 111 ülkesinde 332 milyar dolarlık yaklaşık 9 bine yakın proje üstlenilmiş"




Fatih Metin, Dünya Bankasının 2015 Global Kamu Özel Sektör İşbirliği Raporunda Türkiye'nin 111,6 milyar dolarlık küresel PPP yatırımlarından yüzde 40 pay aldığını ve gerçekleştirdiği 44,7 milyar dolarlık bedel ile bu alanda lider olduğunu söyledi.


Özellikle ulaştırma alanında yap-işlet-devret modeli, toplu konut projelerinde gelir paylaşımı modeli ve şehir hastanelerinde PPP modelleri ile kamu özel sektör iş birliğine yönelik başarılı çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Metin, "Bu birikim, ülkemiz firmalarının başka ülkelerde bu tarz projelere girişmek için ön almalarını sağlayacak bir temel oluşturmuştur." diye konuştu.


Metin, Türk firmalarının bu kapsamda dünya çapında uygulanacak PPP modellerinde özel sektör ayağını oluşturabilecek olgunluğa sahip olduğunu dile getirdi.


Bu kapsamda gerek kamu gerek özel sektör olarak kazandıkları PPP deneyimini yurt dışındaki dost ve kardeş ülkelerle paylaşabileceklerini anlatan Metin, bu deneyim ve paylaşımın Türkiye ile ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere başka bir boyut kazandıracağını ifade etti.


Metin, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerini büyük önem ve destek verdiklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:


"1972 yılından bu yana müteahhitlik hizmetleri sektöründe dünyanın 111 ülkesinde 332 milyar dolarlık, yaklaşık 9 bine yakın proje üstlenilmiş. Bu kapsamda Türk müteahhitleri global ölçekte PPP modeli ile iş üstlenebilecek ve diğer ülkelerde de yatırımcı olarak kalarak ülke refahının yükseltilmesine ve ekonomik kalkınmasına destek olabilecek bir konuma erişmiştir."   


AA