Sektörel

Türk müteahhitler 137 ülkede 12 bin 277 proje üstlendi! Müteahhitler kentsel dönüşüm için de her göreve hazır! 

Dün gerçekleştirilen Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödülleri Töreni'nde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TMB Başkanı Erdal Eren, sektör ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ev sahipliğinde "Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödülleri Töreni" Ankara'da bir otelde gerçekleştirildi. Tören, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin, her sene firmaların ülkeleri dışında yaptığı projelerden elde ettiği gelirleri esas alarak "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"ne giren firmaların ödüllendirilmesi amacıyla yapıldı. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, törende yaptığı konuşmada, yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetlerinin Türkiye'nin uluslararası düzeydeki stratejik konumunu ve ekonomik potansiyelini gösteren sektörlerden biri olduğuna dikkat çekti. 

Sektörün, teknoloji ve bilgi transferi ile ülkenin altyapı ve inşaat sektöründeki yetkinliğini artırarak yerel ekonomiye döviz kazandırdığının altını çizen Bolat, "Firmalarımızın çalışmaları, Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ülkemizin diplomatik ve kültürel ilişkilerine de olumlu etkiliyor. Alınan her proje ve ihalesi ülkemiz açısından ihracat kapıları açıyor" dedi. 

Bakan Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü yönetimiyle sağlanan istikrar, dışa açılma, dış ticarete dayalı büyümenin önemine vurgu yaparak, Türk bayrağını ulaşılabilen her bölgede dalgalandırma vizyonunun ve uygulanan kararlı politikaların söz konusu başarıda büyük etkisi olduğunun altını çizdi. 

Türkiye'nin, dünya inşaat sektörünün etkin yayınlarından ENR Dergisi'nin 2024 senesindeki listesinde müteahhitlik şirketi sayısına göre 43 firma ile Çin'den sonra ikinci sırada, uluslararası gelirlere göre de 8'inci sırada olduğunu belirten Bolat, şunları söyledi: 

"Eylül ayı itibarıyla yurt dışı müteahhitlik sektörünün proje büyüklüğü 515 milyar dolar seviyesine erişti. 137 ülkede 12 bin 277 müteahhitlik projesinde Türk şirketleri tercih edildi. 2002 senesinde proje adedi 2 bin 425 iken, 2003'ten bu güne 9 bin 852 proje kazanılmıştır. Geçtiğimiz sene rekor bir yıl oldu ve 28 milyar dolar değerinde proje üstenildi. Hava yollarından otoyollara, enerji santrallerinden demir yollarına kadar Türkiye'nin küresel müteahhitlik listelerinde üst sıralara yükselmesine katkıda bulunan sektörümüz, ekonomimiz için önemli bir başarı gösteriyor."

SUUDİ ARABİSTAN'DA 3 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Bakan Bolat, Suudi Arabistan'ın açıkladığı 2030 Vizyonu çerçevesinde yüz milyarlarca dolarlık projelerin sektöre büyük fırsat sunduğuna dikkat çekti ve müteahhitlerin Suudi Arabistan'da geçen yıl üstendiği 3 milyar dolara yakın projenin gelecek adına kendilerini yüreklendirdiğin dile getirdi. 

Bolat, Türkiye'nin Irak ile ilişkilerde çok parlak bir dönemde olduğunun altını çizdi ve "Toplam 35 milyar dolar proje stoku ile müteahhitlik sektörümüzün ihale kazandığı 3'üncü ülke olan Irak ile önemli anlaşmalara imza atıldı. Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı ve Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması iki ülke arasında yeni fırsatlar yaratacaktır" diye konuştu. 

Bakan Bolat, Irak'a yakın zamanda müteahhitlik ve ticaret heyeti ziyareti yapacaklarını da aktardı.
 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HER GÖREVE HAZIRIZ

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren de konuşmasında, geçtiğimiz senenin sektör için küresel düzeyde zor bir yıl olduğuna vurgu yaparak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk anından itibaren yurt içindeki güçlerini deprem bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması için seferber ettiklerinin altını çizdi. 

Devlet kurumları öncülüğünde bölgedeki tüm konutları ve altyapıyı yeniden inşa etmeyi sürdürdüklerini dile getiren Erdal Eren, depremlere karşı afet odaklı kentsel dönüşüm için de üzerlerine düşen her türlü görev için hazır olduklarını belirtti. 

Eren, yurt içinde "ekonominin lokomotifi" olma şiarıyla çalışma yaptıklarını belirterek, "Yurt dışında 'dünyayı inşa eden' olmak ve Türk müteahhitliğini bir marka haline getirmek amacıyla var gücümüzle çalışmaya, dünyanın her köşesinde kurduğumuz şantiyelerimizde ay yıldızlı bayrağımızı gururla dalgalandırmayı sürdürüyoruz" diye konuştu. 

Eren, yurt dışında yalnızca müteahhit olarak değil, yatırımcı ve işletmeci olarak da rol aldıklarını vurguladı ve "Yurt dışındaki başarımızda teknik müşavirlik firmalarımızın da katkısını vurgulamak isterim. Onların yurt dışında yaptıkları projeler ve şartnameler sayesinde inşaat malzemeleri ihracatımızı da arttırmayı başardık" açıklamasında bulundu. 

Geçtiğimiz sene savaş şartlarına rağmen Rusya'nın hala lider pazarları olmayı sürdürdüklerinin altını çizen Eren, Suudi Arabistan ve Irak'ın yakından takip ettikleri hedef ülkeler olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Japonya, İngiltere, İsviçre, Finlandiya, Avusturya ve Macaristan gibi birçok ülkeyle, finansman ihtiyacı olan Ukrayna, Endonezya, Özbekistan ile Sahra Altı Afrika ülkelerindeki projeler için Eximbank'la birlikte işbirliği anlaşmaları yaparak çözümler ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz."

 

Törene katılan, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" ile "Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Teknik Müşaviri" listelerinde bulunan müteahhitlik ve müşavirlik firmalarının temsilcileri, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldı. 

Söz konusu listede bulunan müteahhitlik ve müşavirlik firmalarının isimleri şu şekilde:

"Limak, Rönesans, Enka, Yapı Merkezi, Ant Yapı, Esta, Cengiz, Gülermak, Aslan Yapı, Çalık Enerji, TAV, Kuzu, Nurol, Tekfen, Metag, Eser, Kolin, Polat Yol, Bayburt Grup, İlk, Alarko, Sembol, Yenigün, Gap, Onur, MBD, Dekinsan, Yüksel, Üstay, Duygu, Summa, Tepe, İris, Mapa, Stfa, Makyol, SMK, Nata, Ic İçtaş, Dorçe, Feka, Zafer, Doğuş, NKY, Proyapı, Yüksel Proje, Dolsar, Temelsu, Tekfen Mühendislik ve Mapa."

Fikirtepe'deki yeni konutlar gündem oldu: Vatandaşlar, 'Ranttepe, toplu mezar' dedi!  

Kiracı tahliye sebepleri neler? Ünlü avukat 9 maddede sıraladı! Kiracılar dikkat!

Ticaret Bakanlığı’nın sahte ilan düzenlemesi emlak sektörünü rahatlatacak!