Sektörel

Türk müteahhitler Balkan seferinde! İlk 4 ayda Romanya’da alınan projelerin büyüklüğü 2,5 milyar Euro'ya ulaştı!

Rusya ve Ukrayna savaşından sonra Türk müteahhitler de yönünü Balkan ülkelerine çevirdi. Verilen detaylara göre, ilk 4 ayda Romanya’da üstlenilen projelerin büyüklüğü 2,5 milyar Euro'ya ulaştı.Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bugüne kadar 133 ülkede 478 milyar dolar değerinde 11 bin 717 proje üstlenen Türk inşaat sektörü, 2023 yılını da 20 milyar dolarlık yeni işle kapatmayı planlıyor

Kuzey Afrika’da Arap Baharı’nın süren yansımaları, Rusya’nın Ukrayna işgali ve yaşanan ambar­golar, Ortadoğu’da da son yıllar­da kendini gösteren siyasi sorunlar Türk müteahhitleri de adeta Avrupa’ya yöneltti. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bugüne kadar 133 ülkede 478 milyar dolar değerinde 11 bin 717 proje üstlenen Türk inşaat sektörü, 2023 yılını da 20 milyar dolarlık yeni işle kapatmayı planlıyor.

Verilen detaylara göre, bu hedefte de en önemli rolü ise Romanya ve Bulgaristan’ın başta olduğu Balkan coğrafyası üstleniyor. Yine paylaşılan detaylara göre, özellikle Romanya bu konuda önemli bir hedef pazar durumunda bulunuyor. 1972'den bu yana Romanya’da toplamda 197 proje ve 6.7 milyar dolarlık iş üstlenen Türk müteahhitleri son olarak dün 266 milyon Euro'luk bir iş daha üstlendi.

Otoyol 4 senede tamamlanacak

Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre, Türk inşaat şirketleri Makyol ve Yapı Merkezi'nden oluşan Türk konsorsiyumu, Sibiu-Fagaras otoyolunun bir kısmının inşası için 1,19 milyar Rumen Lei (266 milyon euro) değerindeki ihaleyi kazandı. Yine verilen detaylara göre, Romanya Ulaştırma Bakanı Sorin Grindeanu, Türk konsorsiyumunun kazandığı projenin 16.2 kilometre uzunluğunda olacağı, 4 senede de tamamlanacağını söyledi. 

Dünya Gazetesi’nin tamamını ilk defa açıkladığı haberlerde, Romanya’da yılbaşından bu yana ön plana çıkan 3 büyük ihaleyi de Türk şirketleri kazandı. Bunlardan en fazla öne çıkan da Türk in­şaat şirketi Gülermak, yer aldığı konsorsiyumun üstlenmiş olduğu iki çalışma oldu. 

Yine verilen bilgilere göre, Cluj-Napoca arasında­ki Metro Line 1 isimli hattı kon­sorsiyım 9.1 milyar Rumen Lei (1.8 milyar euro) ile kazanmıştı. Ayrıca bir başka proje olan Bükreş’te de havalimanı-şehir merkezi metro ihalesini Gülermak ve Rumen ortağı Somet, 1,3 milyar Rumen Lei (260 milyon euro) teklif vererek üstlenmişti. 2023 yılının şubat ayında da ESTA ve Gü­nal Grup Romanya'da yeni yol yapım ihalesi kazanmıştı. Ayrıca Türk ortaklar, 36 ayda tamamlanması hedeflenen Baldana-Targovişte projesinin modernizasyon işleri 870 milyon Rumen Lei yani 3.5 milyar TL'ye üstlendi. Türk şirketleri yılbaşından bu yana 3 projeyle 2.5 milyar euro yani 55 milyar liralık iş üstlenmiş oldu.

3 milyar Euroluk proje sırada

Yine aktarılan detaylara göre, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, "Balkan ülkeleri son dönemlerde proje ve yatırım olanaklarıyla dikkat çekiyor. Romanya’da 3 milyar dolarlık bir proje portföyünün de yakın bir zamanda Türk müteahhit­lerinin tekliflerine açılacağını biliyoruz. Dünyada marka olan sektörün hızını kesen şartlar düzenlendiği takdirde Tüekiye ekonomisine katkısı artır. 2023'ün ilk 4 ayında 4,8 milyar dolar olan yeni proje tutarının yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Makedonya’da yeni projeler var

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Türk inşaat sektörünün bugüne kadar Balkan ülkelerinde (Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan) ulaştığı toplam iş hacmi 19,2 milyar dolar şeklinde oldu. Böylelikle Balkan ülkeleri Türk müteahhitlerin yurt dışındaki toplam proje tutarından yüzde 4 oranında pay aldı. Ülkeler arasında Romanya, 6,7 milyar dolarlık 197 projeyle ilk sıraya yerleşirken, ülkeyi 2,2 milyar dolar büyüklüğündeki 75 projeyle Bulgaristan ve yaklaşık 2 milyon dolarlık 43 projeyle de Makedonya takip etti. 2023 yılının Nisan ayı sonu itibarıyla da Makedonya’da alınmış toplam 700 milyon dolarlık 3 yeni proje dikkat çekerken, Romanya ve Bulgaristan pazarlarında da hareketlilik de izlendi.

Kentsel dönüşümde metrekare hesabı engeli! Müteahhitle anlaşamayan hak sahipleri süreci yavaşlatıyor!

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

Depremzede konutlarında ‘ihale’ uyarısı! Tek bir şirket yerine birçok müteahhit şirkete iş verilsin!