Ekonomi

Türk müteahhitler Balkan ülkelerine odaklandı! Hedef yıl sonunda 20 milyar dolarlık projeye imza atmak!

Türk müteahhitler Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşadıkları kayıpları telafi etmek için Balkan ülkelerine odaklandı. 2023 yılının ilk 4 ayında yurt dışında 4,8 milyar dolarlık projeye imza atan sektörün yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor.Bugüne kadar 133 ülkede 478 milyar dolarlık projeye imza atan Türk inşaat sektörü, Balkan ülkelerine odaklandı

Türk müteahhitlik sektörü küresel pazarda Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerini telafi etmek amacıyla yeni pazarlar arayışını sürdürüyor. Bugüne kadar 133 ülkede 478 milyar dolarlık projeye imza atan Türk inşaat sektörü, Balkan ülkelerine odaklandı.

Balkan ülkeleri, ülkemize coğrafi, tarihi ve kültürel yakınlığının yanı sıra Avrupa Birliği’nin (AB) genişleme süreci hızlı gelişim potansiyeli nedeniyle de dikkat çekiyor. Çok sayıda Balkan ülkesinin son dönemde AB fonları ile alt ve üst yapı yatırımlarını hızlandırdığı belirtiliyor.

HEDEF YENİ PAZARLAR

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türk müteahhitlerinin küresel pazarda uluslararası standartlarda, zamanında ve uygun maliyetli iş yapma kabiliyetleri, zor ve riskli coğrafyalarda sahip oldukları iş deneyimi ve ilişki geliştirme becerileriyle öne çıktığını bildirdi.

Eren, Rusya-Ukrayna savaşının küresel çaptaki olumsuz etkilerinin sürmesi nedeniyle Suudi Arabistan ve Irak da dahil olmak üzere geleneksel pazarları yakından takip ettiklerini belirterek özellikle Sahra-altı Afrika’da yeni pazarlara açılıma ağırlık verdiklerini söyledi.

ROMANYA’DA 3 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Eren, ayrıca ülke olarak yakın bağlarımız ve önemli iş tecrübemiz bulunan Balkan ülkelerinin de son dönemde proje ve yatırım olanaklarıyla dikkat çektiğini vurgulayarak AB’nin genişleme sürecinin Balkan ülkeleri için önemli değişimleri de beraberinde getirdiğini ifade etti.

Romanya’da 3 milyar dolarlık bir proje portföyünün de yakın zamanda Türk müteahhitlerinin tekliflerine açılacağını belirten Erdal Eren, ayrıca Avrupa ülkelerinin genelinde ise savaşla birlikte ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında enerji yatırımları ile renovasyon projelerinin sektör için yeni fırsatlar oluşturacağını kaydetti.

İLK 4 AYDA 4,8 MİLYAR DOLAR

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizin ülkemiz ekonomisinde döviz girdisi, ihracat, istihdam ve sektörel rekabete katkısı bakımından önemine işaret eden Erdal Eren, Türk müteahhitlik sektörünün dünyada bir marka haline geldiğini savundu. Eren, yılın ilk 4 aylık döneminde 4,8 milyar dolar olan yeni proje tutarının bu yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

 Mevcut koşulların, potansiyel projeler için finansman ihtiyacını artırdığına değinen Eren, yurt dışında Türk bankaları tarafından verilen teminat mektuplarında yaşanan sıkıntıların da bir an önce çözümlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.