Sektörel

Türk müteahhitler için Rusya'da kritik ay

Firmaların bir ay içinde en az 100 üyesi bulunan birliklere üye olup 15 bin dolar karşılığında sertifika alması gerekiyor

Rusya'da faaliyet gösteren 300'e yakın Türk inşaat firmasının lisansı aralık ayında sona eriyor. Firmalar, Rusya'da 1 Ocak 2010'da uygulamaya girecek sertifika sistemine geçmek için 100'er üyelik çatı birlikler oluşturmak zorunda kalacak.
Türk - Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, "Rus hükümeti inşaat firmaları için `Rusya Federasyonu İnşaat Sertifikası' (SRO) adıyla yeni bir lisans zorunluluğu getiriyor. Bu uygulamada her şehirde en az 100 firmanın bir araya gelerek birlik kurması gerekiyor" dedi. SRO lisansı için 80 Türk firmasının bir araya geldiğini belirten Gür şöyle devam etti:
"Birlik oluşturmak için 20 firma daha gerekiyor. Ama bizim tavsiyemiz Türk firmaların Rusların kurduğu SRO'lar içinde yer almaları. Ruslar buna takılırlar, Türkler kendi birliklerini kuruyor diye. Halbuki bu gereksiz. Onların sistemi içine girmek daha iyi. Her ne olursa olsun, şirketlerin bir an önce birliğe girmek veya birlik oluşturmak için harekete geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde Rusya'da iş yapamayacaklar."
Ülkede iş yapmak isteyen tüm müteahhit firmaların bu sertifikayı almak zorunda olduğunun altını çizen Gür, "Daha önce alınan lisansın süresi dolmasa bile aralık sonunda bu lisanslar geçersiz olacak" dedi.

15 bin dolarlık harç
İnşaat izinlerini yani sertifikaları artık bulunulan şehirdeki vilayet inşaat departmanın aksine, 15 bin dolar karşılığında bu birliklerin vereceğini belirten Gür, "Daha önce bu harç 8 bin dolar civarındaydı. Şimdi artırmışlar" dedi. Rusya'da Türk firmalarının çok büyük projelere imza attığını ifade eden Gür şöyle konuştu:
"Bizim de Rusya'da bir inşaat projemiz var. Bizim de 2010 Temmuz'a kadar izin belgemiz var. Ama yeni sistemle bu izin geçerli olmayacak. Bu nedenle arkadaşlara talimat verdim. 15 gün sonra Moskova'daki birliğe gireceğiz."
Eylem Türk/Milliyet