27 / 04 / 2024

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Suudi Arabistan'ın Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli taşıdığının altını çizdi ve yeni pazarların da radarlarında olduğunu belirtti. İşte Erdal Eren'in o açıklaması...



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, farklı pazarlardaki zengin deneyimi, uluslararası standartlarda uygun maliyetli hizmeti, inisiyatif alma yeteneği, risk alma isteği ve kapsamlı ortaklık tecrübesi ile  "Türk Müteahhitliği"nin dünyanın her köşesinde aranılan bir marka durumuna geldiğini dile getirdi. 

Erdal Eren, yaptığı son dakika açıklamasında, geleneksel pazarlardan olan Suudi Arabistan'ın ise yurt dışı müteahhitlik hizmetleri içinde Türk müteahhitlik firmaları tarafından hayata geçirilen 27,8 milyar dolar tutarındaki 402 proje ile en çok proje üstlenilen 6'ncı ülke konumunda olduğunun altını çizdi. 

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

TMB Başkanı Erdal Eren, geçtiğimiz sene boyunca başta Suudi Arabistan olacak şekilde siyasi ilişkilerde son derece olumlu gelişmelerin yaşanan Körfez ülkelerine ve Irak’a yönelik faaliyetlere odaklanıldığına dikkat çekti. 

"Sürdürülen faaliyetlerin etkisiyle 2023'te Suudi Arabistan’da firmalarımızca 2,7 milyar dolar tutarında 16 proje üstlenildi. Bu gerçekleşme ile 2018 yılı seviyesinin yeniden yakalanmış olması da sevindirici bir durum" açıklamasında bulunan Erdal Eren, mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmesi için Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın başkanlığında Suudi Arabistan’a bu sene de bir müteahhitlik heyeti ziyareti gerçekleştirmeyi programlarına dahil ettiklerinin altını çizdi. 

Türk müteahhitlerin Suudi Arabistan’ın "Vizyon 2030" projesinde kilit role sahip olacağının ve büyük işlere imza atacağının altını çizen Erdal Eren, "Ülkemizin Suudi Arabistan ile mevcut ilişkilerinin gelişimi kapsamında, ülkenin Türk inşaat sektörü için yıllık 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli taşıyan bir pazar konumuna geldiği görülüyor" ifadelerini kullandı. 

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

Erdal Eren, ilgili kuruluşların açıkladıkları çalışmalara göre gelecek dönemde Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yüzde 52’si üstyapı olacak şekilde 3,9 trilyon dolar tutarında projeye imza atılacağının tahmin edildiğini, en büyük yatırımın ise Suudi Arabistan’ın yapmasının beklendiğini vurguladı. 

Geçtiğimiz sene yaptıkları  müteahhitlik heyeti ziyaretleri ve üst düzey temaslarla da ilk elden bilgi alma fırsatlarının olduğunun altını çizen Eren,  Suudi Arabistan’da önümüzdeki 15 senede  1,4 trilyon dolar tutarında alt ve üstyapı projesi gerçekleştirilmesinin planlanmakta olduğunu belirtti. 

Türk müteahhitler için yıllık 10 milyar dolarlık iş potansiyeli! Suudi Arabistan ve yeni pazarlar radarda!

TMB Başkanı Eren, Türk müteahhitler olarak Suudi 2030 vizyonu ve Giga projeleri programı çerçevesindeki Neom, Diriyah Gate, Qiddiya, Red Sea Global, Al’Ula projeleri ile ülkedeki diğer enerji, su, konut ve altyapı projelerinde olmak istediklerine ve bu yönde çalışmaları ve girişimleri devam ettirdiklerine dikkat çekti. 

Eren, Neom'un Suudi Arabistan’ın gündemindeki projelerinden en büyüğü şeklinde ön plana çıktığını dile getirdi ve "Üye firmalarımız yalnızca bu projede değil ülkedeki tüm alt ve üst yapı projelerinde yer almak konusunda isteklidir. Bu hedefle firmalarımız Suudi Arabistan mevzuatının gerektirdiği kayıt ve sertifikasyon prosedürlerini bitirmek amacıyla faaliyetlerini ve girişimlerini devam ettirmektedir" diye konuştu. 

Eren, yurt içinde mevcut verileri dikkate alarak 2024'te sektörün rotasının ağırlıklı biçimde yurt dışı projeler olacağının altını çizdi ve en büyük potansiyeli taşıyan hedef ülke olarak da Suudi Arabistan'ın ön planda olduğunu belirtti. 

Irak'ın da Kalkınma Yolu projesi ile ülkede gerçekleştirilmesi planlanan enerji, sağlık, konut, okul, hastane gibi projelerle diğer hedef ülke şeklinde dikkat çektiğini söyleyen Erdal Eren, Türk müteahhitler olarak Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalışmakta ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetleri artırmakta olduklarını belirtti. 

Eren, söz konusu açıklamasını "Bunun yanı sıra Uzak Doğu ve Latin Amerika ülkeleri gibi yeni pazarları da yakından izliyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yurt dışında her yıl üstleneceğimiz yeni proje tutarı hedefimizi, kısa vadede 20 milyar dolar, orta vadede ise 50 milyar dolar olarak korumaktayız" diyerek tamamladı. 

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

Ev sahiplerinde 'vergi' paniği başladı!

Evden çıkmak için 250 bin TL isteyen kiracıya şok: Davayı kaybetti, masrafları da ödeyecek! Kiracılar dikkat!


Geri Dön