Sektörel

Türk müteahhitler krizde ABD'yi geçerek 2. oldu!

Son 6 yılda aldıkları iş miktarı 15 kat artan Türk müteahhitler bu yıl ABD'yi geride bırakarak ülke sıralamasında ikinci oldu

Engineering News Record Dergisi tarafından açıklanan listeye göre Türk müteahhitlerin yurtdışı iş hacmi 2008 yılında 23.6 milyar dolara yükseldi. Türkiye, bu miktarla Çin'in ardından dünya ikincisi oldu. Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi listesine giren Türk firmalarının ödül töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, iktidara geldiklerinde dünya ekonomileri arasında 26'ncı sırada olan Türkiye'yi 17'nci sıraya getirdiklerini belirtti ve "Fevkalade bir hal olmazsa bu yıl sonu itibarıyla bir basamak daha çıkıyoruz, 16'ncı sıraya yükseleceğiz" dedi. Erdoğan, "Şurası son derce önemli, siyasetçiler, ülkesindeki işadamlarının önünde engel olmamalıdır. Motive eden olmalıdır" diye konuştu.

'BUZDOLABI SATIŞINA BAKIN'
Türkiye ekonomisinin dünyadaki ağırlığının artmasından sokaktaki vatandaşın da yararlandığını ifade eden Erdoğan, buna örnek olarak iktidara geldiklerindeki buzdolabı ve otomobil satışlarıyla 2008 yılındaki satışlar arasındaki farkı gösterdi. 
 
 LİSTEYE GİREN TÜRK FİRMALARI
-2009 Yılında Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi Listesi'ne giren Türk firmalar:
ENKA, GAMA, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP, Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa ve TML.

-Hangi ülkeden kaç firma listeye girebildi:
Çin-50, Türkive-31, İtalya-26, ABD-25, Japonya-15, Güney Kore-13, İspanya-11, Fransa-5, İnglltere-S, Almanya-4, diğer ülkeler 40.
 
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren yurtdışı müteahhitlik sektörünün iş hacminin 2002 yılında 1.7 milyar dolar iken, 2008 yılında 23.6 milyar dolara yükseldiğini söyledi, iş hacmini krizlere Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik ve müşavirlik sektörünün, 3-5 yıl içinde dünya pazarında birinci olmasını umduğunu söyledi. Öncelikle müşavirlik sektörünü, ardından müteahhitlik sektörünü buldozerler gibi rağmen 50 milyar dolara çıkarmanın çok zor olmadığını düşündüklerini ifade eden Eren, teminat mektupları sorunu ile yurtdışında çalıştırılan işçiler için teşvik tedbirlerinin alınması gerektiğini söyledi. öncelikli ülkelere soktuklarını anlatan Çağlayan, birçok ülkede yüzlerce milyar dolarlık alt ve üstyapı yatırımları yapılacağını belirtti. Mısırlıların Türklerle birlikte Irak'ta iş yapmak istediklerini kaydeden Çağlayan, para da bulacaklarını anlattı.
Gazete Habertürk