Sektörel

Türk müteahhitler Rusya'dan kısa vadede iş alamayacaklarını düşünüyor!

Rusya ile ticaret dururken, gözler ülkedeki müteahhitlik hizmetlerine çevrildi. Türk müteahhitler, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle kısa vadede ülkede yeni iş alamayacaklarını düşünüyor.

Rusya ile ticaret dururken, gözler ülkedeki müteahhitlik hizmetlerine çevrildi. Ülkedeki ilk işlerini 1989 yılında yapan Türk müteahhitler bugüne kadar 62 milyar dolarlık proje üstlenmiş bulunuyor. Dünyada toplam 310 milyar dolarlık iş yapan Türk müteahhitleri bu rakamın yüzde 20’sini Rusya’da gerçekleştirmiş bulunuyor.


Bu nedenle Rusya, Türk müteahhitleri için çok önemli bir pazar. Ancak kısa vadede Türklerin yeni iş alması oldukça zor görünüyor.





Rusya’da son yaşananlardan dolayı müteahhitler olarak bir takım olumsuz etkiler yaşayacaklarını anlatan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Emre Aykar, “Yeni işlerde bir takım sıkıntıların olmasını bekliyorum. Yeni iş almak zorlaşır. Yeni iş vermede bir müddet sıkı davranırlar. Ancak alacakların ödenmesiyle ilgili orta vadede bir problem olacağını düşünmüyorum” dedi.


Bu arada, Türk müteahhitleri 2014 yılında Rusya’da 47 proje ile toplam 3.9 milyar dolarlık iş alırken, bu yılın eylül sonu itibariyle toplam 8 projeyle 2.9 milyar dolarlık iş almış bulunuyor. Türk müteahhitlerin ülkede devletten ziyade özel sektöre iş yaptıkları için hak edişlerinin ne kadar olduğu, ne kadarlık tutarının ödendiği konusunda rakam telaffuz edilemiyor.


Sözcü





Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Rus lider Putin'in “Çok ciddi sonuçları olabilir” açıklamasının ardından Rusya Başbakanı Medvedev'in de Türkiye ile ortak projelerin iptal edilebileceği ayrıca, Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin de Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybedebileceği ifadesi iki ülke ekonomisini masaya taşıdı.


62 MİLYAR DOLARLIK PROJE YAPTIK

İki ülke ilişkilerine bakıldığında ikinci büyük ticari ortak olan Rusya ile 32 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunurken, ihracatımız ithalata kıyasla üçte bir oranında kaldı. Öte yandan Rusya, Türk müteahhitlik sektörü için de özel önem taşıyor. Türk firmalarının 2014 itibariyle Rusya'da 1989'dan beri üstlendikleri proje sayısı bin 923'e ulaştı. Bunların değeri ise 62 milyar $'ı buluyor.


RUSLARIN 8 BİN GAYRİMENKULU VAR

Türkiye'deki Rus yatırımları ise 10 milyar $ düzeyinde. Özellikle son yıllarda Ruslar, Türkiye'de gayrimenkul satın almalarıyla dikkat çekerken, bunların sayısı 8 bine ulaştı.


EN BÜYÜK İKİNCİ GAZ ALICISIYIZ

Türkiye'ye Rusya'dan doğalgaz sağlayan Mavi Akım gaz hattı 2002'de açılmıştı. Türkiye'nin Rusya'dan gaz satın alan, Almanya'dan sonraki ikinci ülke olmasının önemi de ortaya çıkıyor. Putin, birçok kez Rusya'nın Avrupa dışındaki en büyük stratejik partnerinin Türkiye olduğunu da vurgulamıştı.


STRATEJİK ORTAK

Nükleer enerji de, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli kalemlerinden biri oldu. Türkiye Rusya'dan yüzde 65'e yakın oranda enerji ihraç ediyor. İki ülke 2010 yılında Mersin-Akkuyu nükleer güç Santrali'nin yapılması konusunda anlaşma da imzaladı.


Yeni Şafak



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya’ya yıllık ihracatımız 3.7 milyar dolar. Buna bavul ticareti, turizm ve Türk şirketlerinin Rusya’dan elde ettikleri ciro da eklendiğinde rakam 11.6 milyar dolara çıkıyor. Sadece Türk şirketlerinin Rusya’dan hasılatı 3 milyar dolar.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den sonra dün de önce Başbakan Dimitri Medvedev, ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov ‘ekonomik yaptırımlara’ işaret ederek ortak projelerin iptal edilebileceğini söyledi. Bu durum tabii olarak gözleri ekonomik ilişkilere çevirdi. Rusya’ya yaptığımız ihracat ve bavul ticareti ile turizm ilk göze çarpanlar olmasına rağmen aslında en büyük kalem Türk şirketlerinin Rusya’da yaptığı üretim ve satışla elde ettiği hasılat. Rusya’ya sattığımız ürünlerde yaş meyve-sebze, tekstil ve makine teçhizatı öne çıkıyor. Rusya ana ihracat ortaklarımızdan olsa da, Rusya ekonomisindeki yavaşlamanın etkisiyle bu ülkeye yaptığımız ihracat halihazırda yıllık bazda yüzde 40 daralarak 3.7 milyar dolara gerilemiş durumda. Öte yandan, yıllık bazda yüzde 34 gerileyerek 2.2 milyar dolara inen bavul ticareti de hesaba katılmalı. Rusya geriliminin Türkiye’yi etkileyeceği diğer kısım ise turizm olacak. Bu yıl Rusya’nın turizm gelirlerimize katkısının yaklaşık 2.7 milyar dolar olması bekleniyor.


EN BÜYÜK HASILAT RÖNESANS’TA


Türkiye’nin Rusya pazarından sağladığı en büyük faydalardan biri de Rusya’da üretip orada satış yapan Türk şirketleri. Başta inşaat şirketleri Rönesans ve Enka olmak üzere Türkler bu ülkede en az 3 milyar dolarlık hasılat elde ediyor. Örneğin Rönesans Holding gelirlerinin yüzde 63’ü Rusya’dan geliyor. Şirketin 2014 gelirleri 2.8 milyar dolar civarında. Şirket yıllık hasılatının 1.4 milyar dolarını Rusya’dan sağlıyor. Şirketin toplam gelirler içerisinde Rusya’nın payının yüzde 2 civarında olduğu hesaplanıyor. Bu orandan hesapla şirketin 1.3 milyar dolar olan 2014 yılı toplam gelirlerinin 26.7 milyon doları Rusya’dan geliyor. Yine olası etkinin Pegasus için de artan bölgesel risklerin talebi baskılaması nedeniyle daha fazla olabileceği belirtiliyor. Sadece Rusya’da kazanan değil, buraya ihracat yapan şirketlerin gelirleri de tehdit altında. Örneğin Koç Grubu’na ait Arçelik’in Rusya’ya 162 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor. Sabancı Grubu’nun Brasa’sının ise 2014 yılındaki toplam 733 milyon dolar olan cirosunun yaklaşık 7.3 milyon doları Rusya pazarından geliyor.


THY BU YIL 1 MİLYON RUS’U TAŞIMAYI PLANLIYORDU


Türk Hava Yolları’nın toplam gelirleri arasında Rusya’nın payı yüzde 2 civarında. 2014 yılı toplam gelirleri 10.4 milyar olan şirkete Rusya’nın katkısı 209 milyon dolar. Analistler, artan bölgesel risklerin talebi baskılaması nedeniyle olası etkinin bu rakamın üzerinde olabileceğini öngörüyor. TYH’nin 2015 yılında Rusya hatlarında toplam 1 milyon yolcu taşıması bekleniyor.


TOPLAM CİROSUNUN YÜZDE 2’SI RUSYA’DAN GELİYOR


Şirketin toplam gelirler içerisinde Rusya’nın payının yüzde 2 civarında olduğu hesaplanıyor. Bu orandan hesapla şirketin 1.3 milyar dolar olan 2014 yılı toplam gelirlerinin 26.7 milyon doları Rusya’dan geliyor. Yine olası etkinin Pegasus için de artan bölgesel risklerin talebi baskılaması nedeniyle daha fazla olabileceği belirtiliyor.


İHRACAT YAPAN ŞİRKETLERİN DE SATIŞLARI TEHDİT ALTINDA


Sadece Rusya’da kazanan değil, buraya ihracat yapan şirketlerin gelirleri de tehdit altında. Örneğin Koç Grubu’na ait Arçelik’in Rusya’ya 162 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor. Sabancı Grubu’nun Brasa’sının ise 2014 yılındaki toplam 733 milyon dolar olan cirosunun yaklaşık 7.3 milyon doları Rusya pazarından geliyor.


EFES’İN SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR


Efes’in bira satışları cirosunda Rusya’nın payı yüzde 50 düzeyinde. Toplam 1.1 milyar dolar olan yurtdışı bira operasyonunun 813 milyon doları Rusya’da elde ediliyor. Ancak yaşanan gerginliğin yabancı hissedarı SAB Miller nedeniyle ve şirketin birçok uluslararası ve yerel marka ile pazarda bulunması sebebiyle Efes’in Rusya operasyonlarını etkilemesi beklenmiyor.


GAYRİMENKUL İŞLERİNİN YÜZDE 37’Sİ RUSYA’DAN


Rusya’da devam eden inşaat projelerinin toplam bedeli 272 milyon dolar olan Enka’nın gayrimenkul işleri toplam içinde yüzde 37’sini oluşturuyor. Enka İnşaat gayrimenkul işinden yılın ilk 9 ayında 294 milyon dolar gelir sağladı. Şirketin Rusya’daki gayrimenkul yatırımları, toplam satış gelirinin yüzde 8’ini oluşturuyor.


GELİRLERİNİN YÜZDE 5'İNE EŞİT


Şişecam’ın iştiraki Anadolu Cam, konsolide gelirlerinin yaklaşık yüzde 25’lik kısmını Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’dan elde ediyor. Şişecam’ın diğer iştiraki Trakya Cam’ın ise Rusya’dan elde ettiği gelirler konsolide gelirlerinin yaklaşık yüzde 5’ine eşit.


BİN İŞVEREN 36 BİN İŞÇİMİZ VAR


Rusya’daki Türk yatırımlarının toplam hacmi resmi rakamla 6.5 milyar dolar seviyesinde. Rusya’da yerleşik Türk işveren sayısı yaklaşık bin kişi. Dönemsel işçilerle beraber yaklaşık 36 bin Türk işçisi bu ülkede bulunuyor.


Vatan



Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türk jetlerinin Rus uçağını sınır ihlali yüzünden düşürmesinin ardından ticari ilişkiler gerilmeye başladı. İki ülke arasında 30 milyar dolarlık ticaret hacminin yanı sıra milyarlarca dolar tutarında turizm, inşaat ve enerji gibi sektörlere yayılan alışveriş ve ortaklıklar bulunuyor.


Suriye tarafından Türkiye'ye geçerek sınır ihlali yapan Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından Rus yetkililerden iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri zedeleyecek açıklamalar gelmeye başladı. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, iki ülke arasındaki ortak projelerin durabileceğini söylerken, Türkiye ziyaretini iptal eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Rus vatandaşlarına Türkiye'yi ziyaret etmeme tavsiyesinde bulundu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 30 milyar doları aşıyor. İki ülke enerjiden tekstile, turizmden inşaata birçok alanda ticari ilişki içinde bulunuyor. Ayrıca iki ülke Akkuyu Nükleer Santralı ve Türk Akımı gibi dev projelerde ortak.

Rus bakandan ‘Türkiye'ye gitmeyin' çağrısı

Türkiye her yıl yaklaşık 4 milyon Rus turisti ağırlıyor. Bu da yıllık yaklaşık 2.5 milyar dolarlık gelir demek. Fakat Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un, “Türkiye'deki terörizm riski Mısır'dakinden daha az değil” diyerek Rusları Türkiye'ye gelmekten vazgeçirmeye çalışması Türk turizmcileri endişelendirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “İki ülke de ticari ve birçok anlamda zarar görür. 2 ülke halklarını birbirine yaklaştıran, kültürel anlamda birbirine bağlayan 4 milyonun üzerinde turizm hareketi var. Bu iki ülkeyi son 20 yılda çok ciddi anlamda bağladı ve yakınlaştırdı. Onun için tarafları mutedil davranmaya davet ediyoruz" dedi. 


20 milyar dolarlık ticari açığımız var

Rusya'ya toplam ihracatımız 5 milyar 943 milyon dolar iken, bu ülkeden toplam ithalatımız 25 milyar 288 milyon dolar. Rusya ile yaklaşık 20 milyar dolar ticari açık vermemize en büyük sebep ise bu ülkeye enerji alanında olan bağlılığımız.



GÖKMEN KÖSE/Meydan


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizinin ekonomiye nasıl yansıyacağı tartışılıyor. Rus Başbakan Dmitri Medvedev, dün, Türk şirketlerinin Rusya’da pazar kaybedebileceğini söyledi.

Rus Izvestiya gazetesi ise, Rusların Türkiye’de tatil yapmasının önüne geçilmesi ve Türk mallarının boykot edilmesi durumunda Türkiye’nin 6 milyar dolar kaybı olacağını iddia etti. Geçen yıl Türkiye’ye gelen Rus turistlerin 3.3 milyar dolar bıraktığını yazan gazete, bu yıl ilk 9 ay Türkiye’nin 3 milyar dolar ihracat yaptığına dikkat çekti.

Uçak krizinin ardından seyahat şirketleri, Türkiye’ye tur satışlarını engellemeye başladı. 2015 yılı Ocak - Eylül döneminde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya 3.3 milyon turist ile ikinci sırada. 



Müteahhit endişeli

Rusya - Türkiye ticaretinde ise açık, Türkiye’nin aleyhine. Bu yıl Rusya’ya 2.7 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye, çoğu enerji olmak üzere 15.8 milyar dolarlık ithalat yaptı. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında ilk 3 çeyrekte aslan payı 748 milyon dolarla meyve - sebzenin. Bu yıl Rusya’dan yapılan 15.8 milyar dolarlık ithalatın ezici bölümü doğalgaz (6.1 milyar dolar) ve petrolden (2.8 milyar dolar).

Türk müteahhitler Rusya’da bugüne dek yaklaşık 62 milyar dolarlık proje üstlendi. Türk sermayesinin ülkede ayrıca perakende, cam ve bankacılık sektörlerinde de önemli yatırımları var.

Türkiye - Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, ntvpara’ya, “İki ülke birbirine çok yakın. Ekonomik ilişkiler yoğun. Siyasi ilişkiler yoğun. Dost iki ülke. Herkesin olgunlukla davranıp tansiyonu düşürmesini tavsiye ediyoruz” dedi.  

 

 

TÜRKİYE’DE EV ALAN RUSLAR 3. SIRADA

Rus vatandaşları başta Akdeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önde geliyor. Türkiye’den en çok gayrimenkul alanlar arasında 3’üncü sırada Ruslar var. Türkiye’ye bu yılın ilk yarısında 6 milyar 327 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi, 4 milyar 356 milyon dolarlık da uluslararası sermaye girişi yapılırken, bu iki kalemde Rusya’nın liderliği dikkat çekti. 

 

 

‘SAYIM VAR’ DİYORLAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Rusya ile gerilen siyasi ilişkilerin ardından, tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişinin durduğunu söyledi. Dalgakıran, Reuters’a, “Şu anda hiçbir Türk malı gümrüğe kabul edilmiyor. ‘Sayım var’ gibi çeşitli gerekçeler sunuyorlar” diye konuştu. 

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı ismail gülle de Rusya ile ilişkilerin bozulmasından en fazla etkilenecek sektörlerden birinin tekstil ve hazırgiyim olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Sektörün Rusya’ya ihracatı 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Rusya’daki ekonomik durum nedeniyle geçen yıl bu pazar zaten yüzde 40 daralmıştı. İhracatımızda yeni bir daralma Türk tekstil ve hazırgiyim sektörü için büyük sorun yaratır.”

 

 

Tavukta soru işareti 

Rus Interfax Ajansı Rusya’nın Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durduracağını öne sürdü. Bu sene Türk firmalar Rusya’ya kırmızı ve beyaz et olmak üzere toplam 8.1 milyon dolarlık et ihracatı yaptı. Ancak Rusya’nın et pazarındaki önemi, ambargo altında olmasından kaynaklanıyor. Türkiye ambargo şartlarından yararlanarak 2014’te Rusya’ya 15.9 milyon dolarlık tavuk eti ve sakatat sattı. Rusya’ya tavuk eti ihracatının, kota artırımı ile birlikte 2015 sonu itibarıyla 23.5 milyon doları bulması bekleniyordu.

Milliyet’e bilgi veren Tarım Bakanlığı yetkilileri, dün itibariyle Rusya’ya tavuk ihraç izni olan 16 firmayla ilgili yasaklama bilgisi ulaşmadığını belirtti. 


Milliyet