27 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Türkmenistan'da 50 milyar doları aşan 1.080 proje hayata geçirdi!

Türk müteahhitler Türkmenistan'da 50 milyar doları aşan 1.080 proje hayata geçirdi!

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok Türk firmalarının bugüne kadar Türkmenistan'da 50 milyar doları aşan yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamladığını söyledi.



Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi olarak göreve başlamasından sonra Türkmenistanlı gazetecilerle bir araya gelerek değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'nin "ata vatan" gördüğü Türkmenistan'da büyükelçi olarak görev yapmaktan büyük şeref duyduğunu kaydeden Ahmet Demirok, iki ülke ilişkilerinin daha da ilerletilmesi için çalışacağını dile getirdi.

Demirok açıklamasında iki ülke arasında bugüne kadar gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlere, imzalanan anlaşmalara ve iş insanlarının katılımıyla hayata geçirilen etkinlikler ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini, ilişkilerde yakalanan ivmenin ticari ve ekonomik işbirliğinin seyrine de yansıdığını dile getiren Ahmet Demirok, "Türkiye, Türkmenistan'ın en büyük ticari ortaklarından biri olmayı sürdürüyor. Türkiye'nin Türkmenistan'la mevcut ticaret hacmi son 4 senede 3 kat artarak 2022 yılında 2,1 milyar dolara ulaştı. İş birliği potansiyelimiz çok daha büyük. Ticari ilişkilerimizdeki mevcut pozitif seyirle bu hacmin yakın gelecekte daha da artacağını ve ortak hedefimiz olan 5 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz." dedi.

Türk müteahhitler Türkmenistan da 50 milyar doları aşan 1.080 proje hayata geçirdi!

Ahmet Demirok, Türkmenistan'da gerçekleştirilen fuarlara Türk iş insanlarının yoğun katılım sağladığını, bu ülkede Türk ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü dile getirerek şöyle konuştu: "Ticaretin dışında yatırım, ulaştırma ve enerji de Türkmenistan'la ilişkilerimizde öne çıkan başlıklar. Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra yaşanan dönüşümde Türk müteahhitlik firmaları önemli katkılar sağladı. Türk firmaları, bağımsızlığını kazanmasından bugüne kadar Türkmenistan'da 50 milyar doları geçen yaklaşık olarak 1080 projeyi başarıyla tamamladı. Söz konusu bu veriler, şüphesiz Türkmenistan'ın Türk firmalarına duyduğu güvenin yansıması."

Türk firmalarının Türkmenistan'da elektrik santralleri, elektrik iletim ve dağıtım hatları, otoyol, konut, ticaret merkezi, üniversite, okul, kamu binaları, otel, fabrika, kanal, müze, park, hastane ve liman inşaatı gibi birçok önemli altyapı projesi hayata geçirdiğini kaydeden Ahmet Demirok, Türk şirketlerinin hem işlerini yüksek kalitede yaptığını hem de tecrübelerini Türkmen firmalarıyla paylaştığını söyledi.
 


Geri Dön