Ticari

Türk müteahhitler Türkmenistan'da 600 inşaat projesi üstlendi

HEK 3. dönem toplantısı, Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan toplantı salonunda başladı    

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerinin basit kalıplar ve sınırlar içinde tekrarlanmasından ziyade, en üst düzeyde işbirliği perspektifi içerisinde daha ileri seviyede kurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye-Türkmenistan Hükümetlerarası Ekonomik Komisyonu (HEK) 3. dönem toplantısı, Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan Toplantı salonunda başladı. Toplantıda, Türkiye tarafına Bakan Yıldız, Türkmenistan tarafına da Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov başkanlık etti.

Bakan Yıldız, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin son dönemde her alanda çok yönlü bir gelişme gösterdiğini belirterek, iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet eden bu çok yönlü ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin bölge istikrarına da önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.

Yıldız, küresel ekonomik kriz sonrası tüm dünyada yeni bir yapılanmaya girilen bir süreçte, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinde, mevcut seviye ile yetinilmemesi, değişik platformlarda, farklı alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, bu anlamda ikili ilişkilerin, basit kalıplar ve sınırlar içinde tekrarlanmasından ziyade, çağın getirdiği dinamizmle en üst düzeyde işbirliği perspektifi içerisinde daha ileri seviyede kurulması gerektiğini bildirdi.

-"TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE"-
Türkiye´nin, iyi işleyen piyasa ekonomisine sahip güçlü bir ülke olduğunu, 2002 yılından bu yana izlenen kararlı ekonomi politikaları sayesinde makroekonomik istikrarı yakaladığını ifade eden Yıldız, yaşanan küresel krizin bile Türkiye´nin istikrarlı büyümesini engelleyemediğini söyledi.

Yıldız, Türkiye´nin bugün 620 milyar dolara yakın milli hasılası ile Avrupa´nın 7. ve dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirtti.

Aynı şekilde Türkmenistan´ın da küresel krizden, dünyanın diğer ülkelerinden daha az etkilendiğini anlatan Yıldız, Türkmenistan ekonomisinin güçlü olmasının, bölgenin ekonomik istikrarı açısından önemli olduğunu söyledi.

Yıldız, Türkmenistan ekonomisinin geçen 5 yıl içerisinde yüzde 20 büyüyerek yaklaşık 8 milyar dolar seviyesine ulaştığını, aynı dönemde gerçekleştirilen ticaret hacminin ise yüzde 55 oranında artışla 10 milyar doları geçtiğini kaydetti.

Türkiye´nin, Türkmenistan ile ilişkilerine çok önem verdiğini, her iki ülkenin stratejik konumlarının, bölge kalkınması ve istikrarı için işbirliği yapmayı elzem hale getirdiğini ifade eden Yıldız, "Amacımız, ülkelerimizin stratejik konumları, köklü tarihleri, engin deneyim ve birikimleri, zengin insan ve doğal kaynakları, bulundukları bölgenin ve dünyanın ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişimi yönünde ortaya koydukları iradeleri ile 21. yüzyıla damgalarını vurmalarını sağlamak ve bu süreçte ortak hareket etmektir" dedi.

Bu çerçevede, ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla her iki ülke tarafından bugüne kadar pek çok alanda somut adımlar atıldığını anlatan Bakan Yıldız, bunlardan en önemlisinin, Karma Ekonomik Komisyon Toplantılarının düzenli şekilde gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Her iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasında yaşanan olumlu atmosferin, iş adamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için de kullanılması gerektiğine işaret eden Bakan Yıldız, "Devlet adamları olarak bizlerin öncelikli görevi, işadamlarımızın önünü açmak ve onlara yol göstermektir. Ancak bizlerin desteğiyle işadamlarımız dünya çapında layık oldukları takdiri ve övgüyü elde edebilirler" diye konuştu.

-TÜRKMENİSTAN´DAKİ TÜRK MÜTEAHHİTLERİ-
Türk müteahhitlerinin dünyanın dört bir köşesinde 5 binden fazla 166 milyar dolar tutarında proje üstlenmesinin tesadüf olmadığına dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Türk müteahhitleri Türkmenistan'da da 600'ün üzerinde inşaat projesi üstlenmişlerdir. Toplam tutarı 17 milyar dolara yaklaşan bu projelerin 2,5 milyarlık bölümü 2009 yılı içerisinde üstlenilmiştir. Müteahhitlerimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkmenistan'ın ihtiyaç duyduğu her türlü projede işbirliğine hazırdırlar. Bugün, Türkmenistan;da yaklaşık 1,3 milyar dolar tutarında Türk sermayeli yatırım gerçekleştirildiğini, bu yatırımların çoğunluğunun tekstil sektöründe, kalan tutarının ise tarım, sağlık, kağıt ve gıda sektörlerinde yer aldığını büyük bir memnuniyetle söyleyebilirim."

Ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde önem arz eden konulardan birisinin de vize olduğunu anlatan Yıldız, bu konuda Türk vatandaşlarına kolaylık gösterilmesini istedi.

Müteahhitlik hizmetleri alanında iki ülke arasında çözüme kavuşturulması gereken diğer konunun da teminat mektupları olduğunu ifade eden Yıldız, Türk bankacılığının, sağlam yapısı nedeniyle küresel krizden hasar görmediğini, dolayısıyla çok sayıda Türk bankasının verecekleri teminat mektuplarında hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı.

Bakan Yıldız, Türkmenistan ile taşımacılık ve ulaştırma alanında ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

-TÜRKMEN BAKAN-
Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov da, Türkmenistan olarak bir çok alanda işbirliğini geliştirmeyi, ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin son dönemde ivme kazandığını belirten Muhammedov, başta enerji olmak üzere tarım, turizm, eğitim, sağlık, müteahhitlik gibi alanlarda yapılacak işbirliğini önemsediklerini bildirdi.

Türkmenistan´ın bu yılın ilk 6 ayında 100´den fazla ülkeyle ticaret yaptığını ifade eden Muhammedov, "Ülkemizin genel ticaret hacminde ise Türkiye 2. sırada yer alıyor" dedi.

Muhammedov, 2011 yılından itibaren Türkmenistan´dan Türkiye´ye verilecek elektrik miktarını ve fiyatını yeniden değerlendireceklerini ve 2010 yılı Kasım ayına kadar bu konuda mutabakata varmak istediklerini söyledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkmenistan'la ticaret kriz dinlemedi yıl sonunda 2 milyar doları aşacak

Küresel krizin olumsuz etkilerine rağmen Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ticaret hacmi artarak devam ediyor. 2010 yılı sonunda iki ülke arasındaki toplam ticaretin 2 milyar doları geçeceği belirtiliyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan'daki inşaat işlerinin yüzde 90'ının Türk müteahhitler tarafından yapıldığını söyledi. 
 
Türkiye'nin komşu ve kardeş ülkelerle olan ticareti artırma politikası meyvelerini verdi. Küresel krizin tüm etkilerine rağmen Türkmenistan ile olan ticaret hacmi arttı. Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün arttığını belirterek, ''2008 yılına göre 2009 yılının dış ticaret hacmi oranı karşılaştırıldığında 1,5 kat büyüme oldu. Geçen yılın ilk altı ayı ile 2010 yılı ilk 6 ayı karşılaştırıldığında ise 2,5 kat büyüme gözlendi.'' dedi. Yılın ilk yarısında iki ülke arasındaki dış ticaretin 1 milyar 600 milyon doları bulduğunu aktaran Muhammedov, bugüne kadar 17 milyar dolarlık inşaat işi yapıldığını vurguladı.

Bakan Çağlayan, Türkiye'de bulunan Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Muhammedov, Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Bayar Abayev, Petrol ve Doğalgaz Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bayramgeldi Recepoviç Nedirov, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Başimmırat Atamıradoviç Hocamuhammedov, Kültür ve Televizyon Radyo Yayınları Bakanı Gulmırat Hudayberdiyeviç Muradov, Türkmenistan Ticaret Odası Başkanı Palvan Taganov ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Çağlayan 2010'da iki ülke arasındaki toplam dış ticaretin 2 milyar doları geçeceğinin öngörüldüğünü kaydetti. Türk müteahhitlerin en yaygın işlerden birini Türkmenistan ile yaptığını dile getiren Çağlayan, "Türkmenistan'da yapılan tüm inşaat işlerinin yüzde 90'ının Türk müteahhitleri tarafından yapılması önemlidir. Türk müteahhitleri Türkmenistan'daki 608 projede 17 milyar dolardan fazla iş yaptılar. Yalnızca geçen yıl alınan işler 2,5 milyar dolardan fazladır.'' dedi. Çağlayan, müteahhitlik sektörünün yanı sıra sanayi, ticaret ve turizm alanlarında da potansiyel bulunduğunu kaydetti. Çağlayan, 30 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Türkmenistan'da 2. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı açacaklarını ve Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi'nin toplantısını düzenleyeceklerini aktardı. Bakan Çağlayan, Türkmenistan Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) kardeş olması yönünde görüşlerini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkileri teknik yardımlaşma noktasında da artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Denizcilik Müsteşarlığı ve sektör temsilcilerinin 13-15 Temmuzda Avaza'daki gemi inşa sanayiiyle ilgili Türkmenistan'ı ziyaret ettiklerini de hatırlatan Çağlayan, bu sayede Avaza'da gezinti tekneleri yapacaklarını, tersane ve liman konusunda fizibilite çalışmaları gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Nabucco projesine destek geldi

Türkiye-Türkmenistan Hükümetlerarası Ekonomik Komisyonu 3. dönem toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkmenistan'ın Nabucco projesine destek vereceğini kaydetti. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammedov da ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Muhammedov, başta enerji olmak üzere tarım, turizm, eğitim, müteahhitlik gibi alanlarda yapılacak işbirliğini önemsediklerini bildirdi. Muhammedov, 2011'de Türkiye'ye verilecek elektrik miktarını ve fiyatını yeniden değerlendireceklerini ve 2010 Kasım ayına kadar bu konuda mutabakata varmak istediklerini söyledi.
ZAMAN