27 / 04 / 2024

Türk müteahhitler, yurt dışında 13 milyar dolarlık iş üstlendi

Türk müteahhitler, yurt dışında 13 milyar dolarlık iş üstlendi

Bu yılın ocak-eylül döneminde Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında üstlendiği proje miktarı ortalama 13 milyar dolar oldu.



Buna göre Türk müteahhitlikler, yurt dışında yaptıkları projelere sürekli yenilerini eklemeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı verileri kapsamında Türk müteahhitlik sektörü, 2020 yılında hedef ülkelerde ortaya çıkan siyasi istikrarsızlıklar ve konjonktürel sıkıntılar ile COVID-19 salgınının etkilerine rağmen 16,2 milyar dolar değerinde 371 iş yaptı.

Pandeminin 2021'de dünya ekonomisinde yansıttığı kötü etkinin azalmasına paralel olarak Türkşirketlerinin yurt dışında üstlendiği projelerin toplam bedeli 30,7 milyar dolara yükseldi. Bu süreçte yapılan proje sayısı dört yüz kırk beş olarak kayıtlara geçti.

Bu süreçte sektörün yaptığı proje miktarı dört yüz doksan dört, toplam proje bedeli 19,1 milyar dolar oldu. Geçen yıl üstlenilen projelerin ortalama bedeli 38,7 milyon dolar olarak hesaplandı. Sektör, bu yılın ocak-eylül döneminde ise 185 proje üstlendi. Bu dönemde üstlenilen projelerin bedeli 12 milyar 898 milyon 676 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Yılın dokuz ayında üstlenilen projelerin ortalama bedeli ise 69,7 milyon dolar olarak hesaplandı. Yurt dışı müteahhitlik sektörü, 1972'den eylül ayı sonuna kadar ise 135 ülkede 486 milyar dolar değerinde 11 bin 837 proje gerçekleşti.

Türk müteahhitler, yurt dışında 13 milyar dolarlık iş üstlendi

ORTA DOĞU ÜLKELERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Müteahhitlik şirketlerinin 1972 senesinden bugüne kadar yurt dışında yapılan projelerin ülkelere göre dağılımında Rusya yüzde 20,2'lik payla ilk sırada yerini aldı. Bahsi geçen ülkede bugüne kadar yaklaşık olarak 98 milyar dolarlık proje gerçekleştirildi.

Rusya'yı yüzde 10,5'lik payla Türkmenistan izlerken yapılan projelerin miktarı 50,9 milyar dolar oldu. Yüzde 6,9'luk pay ile Irak yapılan 33,3 milyar dolarlık proje ile 3. sırada yerini aldı. Bu ülkeleri sırası ile 30,2 milyar dolarlık projeyle Libya ve 27,9 milyar dolarlık projeyle Kazakistan izledi. Suudi Arabistan ise pazar da yüzde 5,2'lik pay ve 25,5 milyar dolarlık proje bedeliyle öne çıktı. Katar'da bu dönemde yaklaşık 20 milyar dolarlık, Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise 12,5 milyar dolarlık proje gerçekleştirildi.

Bugüne kadar Türk müteahhitler, yurt dışında yüzde 13,8'lik pay ve 67,3 milyar dolarlık bedelle en çok konut alanında proje yaparken bu sektörü yüzde 13,6'lık pay ve 66 milyar dolarla tünel ve köprüler ve kara yolu izliyor. Ayrıca bu alanları 41 milyar dolarlık proje bedeliyle demir yolu, 35 milyar dolarla ticaret merkezi ve 32,6 milyar dolarlık proje bedeliyle havalimanı projeleri de izledi.

Türkiye, Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi'nde ikinci sırada!

Müteahhitler dertli: Maliyet artışları yüzde 170’leri aştı, projeler yarım kaldı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön