Sektörel

Türk müteahhitler zirveye oynuyor

Türk müteahhitlerin, bugüne kadar 68 ülkede üstlendikleri ve 2007 sonunda toplam 105 milyar dolara yaklaþan iþ hacmiyle, dünya müteahhitlik hizmetleri pazarýnda oldukça güçlü bir konuma ulaþtýðý bildirildi.



Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný Erdal Eren, yaptýðý açýklamada, yurt dýþý müteahhitlik hizmetlerinin, ülkeye döviz kazandýran faaliyetler arasýnda önemli bir yer tuttuðunu söyledi.


Yurt dýþý müteahhitlikte, özellikle 2001 yýlý ekonomik krizi sonrasýnda çok hýzlý bir geliþme kaydedildiðini belirten Eren, 2002'de 1,7 milyar dolar olan iþ hacminin 5 yýlda 10 kattan fazla bir artýþla 2007 yýlý sonunda 19,5 milyar dolara ulaþtýðýný kaydetti.


Eren, bu geliþmede rol oynayan faktörlerin, yurt dýþýndaki iþ olanaklarýnýn çekiciliði, yurt içindeki iþ olanaklarýnýn daralmasý ve müteahhitlerin rekabet gücünün artmasý olmak üzere üç ana baþlýkta toplanabileceðini ifade ederek, þöyle konuþtu: "Müteahhitlerimiz, bugüne kadar 68 ülkede üstlendikleri ve 2007 sonunda toplam 105 milyar ABD Dolarý'na yaklaþan iþ hacmi ile dünya müteahhitlik hizmetleri pazarýnda epeyce güçlü bir konuma ulaþmýþlardýr.


Türk müteahhitlerin uluslararasý pazardaki baþarýlarý son yýllarda bir çok yönüyle dünyanýn dikkatlerini çeken düzeylere ulaþmýþtýr. Uluslararasý müteahhitlik sektörünün önde gelen yayýnlarýndan "Engineering News Record Dergisi"nin her yýl, bir önceki yýlda üstlenilen projelerin toplam bedeli üzerinden belirlediði ve dünyanýn en büyük 225 müteahhitlik firmasýný gösteren listede 2007 yýlýnda 22 Türk firmasý yer almýþ, Türkiye bu sayýyla ABD ve Çin'den sonra üçüncü gelmeye devam etmiþtir. Söz konusu 22 firma sýrasýyla Enka, Rönesans, Gama, Tekfen, Yüksel, Baytur, Nurol, Cengiz, STFA, GAP, Yapý Merkezi, Hazinedaroðlu, Kolin, Mak-Yol, Doðuþ, Summa, Soyak, Alarko, Rasen, Kayý, Eser ve Aska'dýr. Bu firmalardan ilk 6'sý dünyanýn en büyük 100 müteahhitlik firmasý arasýndadýr."


-EN FAZLA ÝÞ ÜSTLENÝLEN ÜLKE LÝBYA-


Türk müteahhitlerin geçen yýl üstlendikleri projelerin ülkelere daðýlýmýna bakýldýðýnda, toplam iþ tutarýnýn dörtte birine eþdeðer olan 4,9 milyar dolarla Libya'nýn birinci sýrada yer aldýðýna dikkat çeken Eren, bunu 3,6 milyar dolarla Rusya Federasyonu'nun, 1,9 milyar dolarla Katar'ýn, 1,6 milyar dolarla Türkmenistan'ýn ve 1,1 milyar dolarla da Kazakistan'ýn izlediðini vurguladý.


Eren, bir baþka deyiþle 2007'de Libya, Rusya ve Katar'da üstlenilen iþlerin toplamýnýn, 10,4 milyar dolarlýk tutarýn, Türk müteahhitlerinin yurt dýþýndaki yýllýk toplam iþ tutarýnýn yarýsýndan fazlasýný oluþturduðunu söyledi.


Son 2 yýla ait rakamlarýn, yurt dýþý müteahhitlikte 2000-2005 yýllarý arasýnda ciddi bir duraklama geçiren Türkiye-Libya iliþkilerinin hýzla normale döndüðünü gösterdiðini dile getiren Eren, 2000-2005 arasýnda toplam iþ hacmindeki yüzde 3,08'lik payý itibariyle 11. sýraya kadar gerileyen Libya'nýn, 2006'da üçüncülüðe, 2007'de ise 1970'li ve 1980'li yýllarý anýmsatan bir biçimde birinciliðe yükseldiði anlattý.


-BÝNA ÝNÞAATLARI VE ULAÞIM PROJELERÝ AÐIRLIKLI-


Eren, son dönemde Türk müteahhitlerin yurt dýþýndaki projelerinin niteliklerinin de önemli ölçüde deðiþtiðini ifade ederek, þunlarý kaydetti: "Daha önceleri, aðýrlýklý olarak küçük ölçekli ve emek yoðun projeler üstlenen müteahhitlerimiz, artýk daha az sayýda ancak yüksek katma deðeri olan entegre ve büyük ölçekli projeler üstlenmeye baþlamýþlardýr.


2002-2006 yýllarýnda üstlenilen 39,5 milyar ABD Dolarý tutarýndaki projelerin üçte birinden fazlasýný bedeli 200 milyon ABD Dolarý'nýn üzerindeki projeler oluþturmuþtur. Ayný eðilim 2007 yýlý için de geçerlidir. 2007'de üstlenilen iþlerin sektörlere daðýlýmýnda yüzde 44,3 ile bina inþaatlarý ve yüzde 25,9 ile ulaþým projeleri aðýrlýklý bir yer tutmuþtur. Ýþ türleri itibariyle daha ayrýntýlý bir deðerlendirme yapýldýðýnda, sýrasýyla havaalanlarýnýn (yüzde 14,7), ticaret merkezlerinin (yüzde 14,2), konut (yüzde 13,1) ve yol-köprü-tünel inþaatlarýnýn (yüzde 9,2) ilk dört proje türü arasýnda yer aldýðý görülmektedir. Bu 4 kategorideki iþlerin toplam tutarý 2007'de üstlenilen iþlerin yarýdan fazlasýný oluþturmaktadýr. 2000 yýlý sonrasýndaki dikkat çekici geliþmelerden biri de bazý firmalarýmýzýn havaalanlarý ve raylý ulaþým sistemleri baþta olmak üzere, belirli proje türlerinde bölgesel markalara dönüþmeleri ve küresel markalaþmayý hedeflemeleri olmuþtur."