Türk müteahhitlerden Soçi olimpiyatları için 3 milyar dolarlık yatırım!
Rusya Devlet Başkanı Putin'in tarihi ziyaretine iki ülkenin karşılıklı jestleri damga vurdu. Türkiye, Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporunu onayladı. Rusya ise 1 Ocak'tan itibaren gaza yüzde 6 indirim yapacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tarihi Türkiye ziyaretine karşılıklı jestler damga vurdu. Ankara, Putin'in uçağının inmesine 1 saat kala Akkuyu Nükleer Santrali'nin Çevresel Eki Değerlendirme (ÇED) raporunu onayladı. Moskova ise doğalgazda yüzde 6'lık indirim müjdesi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devler Başkanı Vladimir Putin'in eş başkanlığında, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) beşinci toplantısı gerçekleştirildi. İki lider zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2013'te 32 milyar doları bulduğunu hatırlatarak, "Bunu yeterli görmüyoruz, artırmalıyız. 2023 yılında rakamı 100 milyar dolara çıkarmak için siyasi irademiz var" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili geniş detaylı bir çalışma yaptık. Burada süreç, ÇED'in onaylanmasıyla daha da artacak."
EK 3 MİLYAR METREKÜP
Rusya Devlet Başkanı Putin de 1 Ocak 2015'ten itibaren doğalgazda yüzde 6 indirim uygulanacağını açıkladı. Daha sonra bu oranın artabileceği sinyalini de verdi. Ayrıca Gazprom, Türkiye'nin istediği yıllık ek 3 milyar metreküp gazı sağlamayı kabul etti. Putin, Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaasıyla ilgili olarak ne finansman ne de süre konusunda sorun olmadığını belirterek, "Fukuşima sonrası teknolojiler uygulanıyor. O yüzden güvenlik konusunda şüpheniz olmasın" dedi.
384 MİLYON DOLAR
Doğalgazda yapılan yüzde 6'lık indirim BOTAŞ'a yarayacak. BOTAŞ'ın Rusya'dan aldığı 20 milyar metreküplük gazın yüzde 6 indirilmesiyle enerji faturasının yaklaşık 384 milyon dolar düşeceği tahmin ediliyor. Bunun da tüketicilere indirim olarak yansıyabileceği belirtiliyor. Rusya'dan yılda 10 milyar metreküp gaz getiren özel sektörün de fiyatlarında revizyona gidilip gidilmeyeceği bilinmiyor. Türkiye doğalgazda yüzde 58 oranında Rusya'ya bağımlı. İndirimden önce Türkiye Rusya'dan aldığı gaza 400 dolar ödüyordu.
8 ANLAŞMA İMZALANDI
Liderlerin görüşmesinin ardından 8 anlaşma imzalandı. Bunlar arasında BOTAŞ-Gazprom mutabakat zaptı, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji, KOBİ'ler alanında işbirliği, nükleer enerji konusunda personel yetiştirilmesi, karma ekonomik komisyonu protokolü, sosyal güvenlik ve istihdama dair mutabakat zaptı, adli yardımlaşma ve suçluların iadesine yönelik anlaşma ile ekonomi bakanlıkları arasında yayımlanacak ortak bildiri bulunuyor.
2016 TURİZM YILI OLACAK
Putin, turizm konusundaki çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. Rus Lider, "Her yıl 4 milyon Rus turist Türkiye'ye ziyaret yapıyor. Bizim vatandaşlarımız şu anda Türkiye'de ilk sırada. 2016'da karşılıklı olarak turizm yılı gerçekleştirmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Milli paralarla ticaretin konusunu teşvik edeceklerini söyleyen Rus lider, Türk müteahhitlerinin ülkelerindeki çalışmalarına dikkat çekerek, "Sadece Soçi olimpiyatlarında Türk müteahhitler 3 milyar dolarlık yatırıma imza attılar" dedi.
GÜNEY AKIM SÜRPRİZİ
Putin, AB'nin olumsuz tavrı yüzünden Güney Akım projesini gerçekleştirmekten vazgeçtiklerini açıklayarak önemli bir sürpriz yaptı. Türkiye'ye bu projeden doğrudan çıkarı olmadığı halde ekonomik sularını projeye açtığı için teşekkür eden Putin, şu an Avrupalı ortaklar sıcak bakmadığı için bu projenin askıya alındığını söyledi. Putin, "Bulgar dostlarımız mutlaka Güney Akım'da yardımcı olacaklarını söylüyorlardı ama maalesef olmadı. Bulgaristan'ın doğrudan edeceği kar senede 400 milyon euroydu. Türkiye'de tüketim artmakta ve biz bunu karşılamaya hazırız. Hem Mavi Akım hem de yeni bir hat kurmakta Türk ortaklarımıza yardımcı olacağız. Yunanistan- Türkiye sınırında bir gaz dağıtım istasyonu kurulacak" dedi.
Sabah