Sektörel

Türk müteahhitlere kamu ihalelerinde öncelik talebi!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Türk müteahhit ve müşavirlik firmalarının Irak'ın altyapı, hastane, okul, kamu binaları gibi projelerinde daha fazla yer almaları için, rekabet şartları içinde, pozitif ayrımcılık talebimizin olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, DEİK organizasyonunda, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Irak Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICC) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumu başladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla yapılan forumun açılışında konuşma yapan DEİK Başkanı Olpak, organizasyonun ana amacının ülkeler arası "yatırım ve ticari iş birliklerine yenisini eklemek" olduğuna dikkat çekti. 

İki ülke arasında yaklaşık 17 milyar dolarlık ticaret olduğunun altını çizen Olpak, Irak'ın ithalatında Türkiye'nin payının yüzde 20'den yüzde 27'ye çıktığını belirtti. 

Olpak, son dönemde Irak'a ihracatta altın-mücevher, plastik ve mobilya sektörledikkat çektiğini dile getirerek, "Ancak sadece bu sektörleri düşünmeyin. Başta imalat sanayi olmak üzere diğer sektörlere de odaklanmamız lazım" dedi.

Mevcut ekonomik iş birlikleri geliştirmenin önünü açacağını düşündüğü, karşılıklı yatırım ve ticaretin yükselmesi için gereken unsurlara da değinen Olpak, şunları kaydetti:

"Vize süreçlerinin kısaltılması ve kolaylaştırılması hem de ülkelerimizde iş yapan firmalarımızın elemanlarının çalışma vizesi süreçlerinin kolaylaştırılması önemli bir alan. Sadece iş insanların değil aynı zamanda malların da ulaşımı söz konusu. Türkiye ile Irak arasındaki demir yolu bağlantısının güneye gidecek şekilde uzatılması bir başka önemli unsur. Çok farklı alanlardan bahsedebiliriz gıda, tarım, makine ekipman, savunma, lojistik, giyim, tekstil ve enerji... Mevcut çalışmalarımız var ama daha fazla imkanın olduğunu biliyoruz."

- Türk müteahhitlere kamu ihalelerinde öncelik talebi

Nail Olpak, "Türk müteahhit ve müşavirlik firmalarının Irak'ın altyapı, hastane, okul, kamu binaları gibi projelerinde daha fazla yer almaları için, rekabet şartları içinde, pozitif ayrımcılık talebimizin olduğunu ifade etmek istiyorum." açıklamasında bulundu. 

Yerli sanayi adımıyla fabrika ve tesis kurma konusunda ciddi planları olan Irak'ta Türk firmaların sahip olduğu know-how'ı uygulamalı olarak paylaşmalarını öneren Olpak, "Bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Tüm dünyaya yayılmış 148 iş konseyimize ait tüm networkumüzü, dostlarımızla birlikte kullanmaya zaman hazırız" şeklinde konuştu.

- "Irak'tan gelecek her türlü talep ve iş birliği önerilerine açığız"

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise Türk müteahhitlerin, 1975 yılından bu yana iş birliği içinde oldukları Irak'ta bugüne kadar 1.034 proje üstlendiklerine dikkat çekti.

Eren, "Bugün, yeniden imar ve ekonomik kalkınma sürecinde bulunan komşumuz Irak ile mevcut iş birliğimizi geliştirmek; ülkenin bu yöndeki çalışmalarına katkıda bulunmak için son derece istekliyiz. Hedeflediğimiz iş birliğinin temelinde dostluk ve komşuluk sorumluluğumuz da olduğunun bilinmesini isterim" açıklamasında bulundu.

Irak ekonomisinin kalkınmasına sunabilecekleri azami katkı için bütün olanakları araştırdıklarının altını çizen Eren, bu ülkenin ihtiyacı olan altyapı ve üstyapı projelerinin finansmanına ilişkin farklı modeller üzerinde çalışıldığına dikkat çekti. 

Eren, "Daha önce olduğu gibi bugün de, TMB olarak her an sizlerle doğrudan temas kurmaya ve iş birliği önerilerine, talepleri değerlendirmeye açığız. Bölgemiz için büyük önem taşıyan Irak'a, kalkınma sürecinde 'yakın iş birliği ortağımız' gözüyle baktığımızı vurgulamak istiyorum" diye konuştu. 

İş yaparken Irak'ta hakediş ödemelerinde, geçici kabul süreçlerinde ve vize alımında yaşadıkları problemlere de değinen Eren, ülkede faaliyettte bulunmak için gerekli oturma ve çalışma izinlerinin temininin maliyetli olduğuna, gümrük ve vergi muafiyetleri olan projelerde anılan muafiyetlerin uygulanmaması gibi sıkıntılar da yaşadıklarına, bu sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

- Irak'tan Türk özel sektörüne iş birliği çağrısı

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha da konseyin, kurulduğu 2001 yılından bu yana iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek, ticaret hacmini çoğlatmak ve Türk özel sektörüne yeni iş fırsatları sağlamak üzere bütün gücüyle çalıştığının altını çizdi.

DEİK Irak-Türkiye İş Konseyi Başkanı Cafer Resul Al-Hamdany ise Irak'ta çok fazla boş tarım arazisi olduğunua vurgu yaparak, bu arazilerin ortak ekilip gıda üretimi yapılabileceğini ve bu ürünlerin gerekirse ihraç edilebileceğini belirtti. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Müteahhitler Birliği Başkanı Serow Dizayi de Türkiye ile IKBY arasındaki ticari ilişkilere değinerek, "Tüm şehirlerimizde ciddi stratejik projelerimiz var. Türkiye'deki büyük şirketleri bölgemize bekliyoruz. Türkiye'deki büyük şirketlerin hem Irak'ta hem de IKBY'de çok önemli projeleri var. Bu şirketlerimizi yine bölgemize bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk müteahhitler sürdürülebilir şehirlere odaklandı!

Türk müteahhitler yurt dışındaki 20 milyar dolarlık hedefine 10 ayda ulaştı!

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine risk desteği!