Sektörel

Türk müteahhitleri Kazakistan'da 285 proje yaptı!

Türk müteahhitlik firmaları, bugüne kadar yaklaşık 8 milyar dolar tutarında 285 projeyi hayata geçirdi

Türk müteahhitlik firmaları, bugüne kadar tamamladıkları yaklaşık 285 proje ile başta başkent Astana olmak
üzere Kazakistan'a adeta Türk damgasını vuruyorlar.

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından ülkeye gelen Türk müteahhitlik firmaları, bugüne kadar yaklaşık 8 milyar dolar tutarında 285 projeyi hayata geçirdi.

Başkent Astana'daki projelerin yaklaşık yüzde 70'i Türk müteahhitlik firmalarınca gerçekleştirildi. Bugün artık Astana'nın simgesi haline gelen Han Çadırı, Piramit, Bağımsızlık Sarayı, Astana Stadı gibi pek çok projede Türk müteahhitlik firmalarının imzası bulunuyor.

Astana Uluslararası Havaalanı, Parlamento Binası, Cumhurbaşkanlığı Konutu, Regent Ankara Oteli, Okan Intercontinental Astana, Çocuk Rehabilitasyon Merkezi, Ulusal Müze, Devlet Konukevi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Astana İkiz Kuleler, GSM Telekomünikasyon Altyapısı, Tengiz-Novorossisk Boru Hattının Kazakistan bölümü Türk müteahhitlik firmalarının tamamladığı projelerin önde gelenleri.

Türk firmalarının Astana ve Kazakistan'da yaptığı projeler bunlarla da sınırlı değil, Astana Ticaret Merkezi, Medeu-Çimbulak Teleferik İnşaat ve Montaj İşleri, Almatı-Bişkek Bölgesel Yolunun Rehabilitasyonu Projesi, Astana İlmi-Eğitim Kompleksi, Kaz Nu Üniversitesi Merkez Eğitim Binası, Spor Salonu, 250 Odalı Yurt Binası, T.C. Astana Büyükelçiliği, Almaty Financial District-Kazkommertsbank Binası halen inşaatı devam eden projeler arasında sayılıyor.

Türk müteahhitlik firmalarının Kazakistan'da çok sayıda projeyi hayata geçirmesi, Türk işçileri için de yeni bir fırsat kapısı oldu. Bugüne kadar yaklaşık 35 bin Türk personel Kazakistan'daki projelerde çalışmak üzere bu ülkeye geldi.
AA