Sektörel

Türk müteahhitleri rotayı İran pazarına çevirdi!

Türk müteahhitlik sektörü, ambargonun kaldırılmasıyla birlikte İran pazarına girmeye hazırlanıyor. Son 4 yılda Arap pazarındaki kaybı Orta Asya ülkelerindeki yatırımlarını yüzde 50 artırarak gidermeye çalışan sektör, yeni pazar arayışını sürdürüyor.

Türk müteahhitlik sektörü İran'da Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yürütülen nükleer görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından, yeni bir pazarın kapılarını aralamaya hazırlanıyor. Ankara'da faaliyet gösteren Şahika Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Altuntaş, sektörün, BM adına süreci izleyen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) yürüttüğü çalışmaları ilgiyle izlediğini kaydetti. 


Altuntaş, başta Libya ve Irak olmak üzere Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki yatırım imkanı daralan Türk müteahhit sektörü için 36 yıl süren ağır  bir ambargodan çıkan İran pazarının büyük bir açılım olacağını, Arap Baharı ile ortaya çıkan ekonomik olumsuzlukların izlerinin de bu şekilde silineceğini söyledi. Murat Altuntaş, yurt dışında yatırım yapan müteahhitlik firmalarımızın özellikle Libya ve Irak'ta çok kan kaybettiğini sırada karşılarına hiç beklenmeyen bir dönemde İran fırsatının çıktığını vurgulayarak, "Türk müteahhitlik firmaları ağır ambargodan çıkan İran'ı yeniden inşa edebilir. Müteahhitlik firmalarımız, petrokimya tesisleri, konut, köprü, tünel, demiryolu, enerji santrali, iş merkezleri, havaalanı ve sulama kanalları başta olmak üzere hemen her projeyi yapabilecek bilgi birikimine sahip" dedi. 


Türk müteahhitlerin, Azerbaycan ve diğer Orta Asya ülkelerinde marka projelere imza attıklarını aktaran Murat Altuntaş, "Müteahhitlik sektörümüz yurt dışında 35 milyar dolarlık bir yatırım büyüklüğüne ulaştı. Çin'den sonra dünya ikinciliğini elimizde bulunduruyoruz. Yeniden inşa edilmeyi bekleyen İran'ın da öncelikli tercihi, deneyimi, kalifiye iş gücü ve akılcı projeleri ile komşusu Türkiye olacak" değerlendirmesinde bulundu.


Sektörün yurt dışı karnesi


Türk müteahhitleri geçen yıl 40 ülkede faaliyet gösterdi. Şirketlerin en çok iş yaptığı bölgeler, yüzde 47 ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya'nın aralarında yer aldığı 'Bağımsız Devletler Topluluğu' ülkeleri oldu. Bunları yüzde 26 ile Orta Doğu, yüzde 18 ile Afrika izledi. Avrupa ve Amerika ülkelerinin payı ise yüzde 6 olarak gerçekleşti. 


Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 6'sını oluşturan ve 2 milyona yakın kişiye istihdam sağlayan Türk inşaat sektörü, son 40 yılda 104 ülkede 7 bin 684 projeyi tamamladı. Yurt dışında yol, köprü, tünel, demiryolu, konut, enerji santrali, iş merkezleri, havaalanı ve sulama gibi nitelikli projelerde yer alan Türk müteahhitlik firmaları 300 milyar dolarlık bir gelir sağladılar.


Milliyet