Türk müteahhitlerin gözü İran'da!
İRAN’a uygulanan ekonomik ambargonun sona ermesi Türk müteahhitler için yeni bir pazar kapısı açtı. Libya, Irak ve Rusya pazarında zorlanan Türk inşaat şirketleri İran’da yeni iş fırsatları kovalayacak.
İRAN’a uygulanan ekonomik ambargonun sona ermesi Türk müteahhitler için yeni bir pazar kapısı açtı. Libya, Irak ve Rusya pazarında zorlanan Türk inşaat şirketleri İran’da yeni iş fırsatları kovalayacak. Yaklaşık 4 ay ay önce İran büyükelçiliği ile görüşmelere başladıklarını belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, “İran’dan teknik bir heyeti Türkiye’ye davet ettik, yakın zamanda gelmelerini bekliyoruz. Sonra biz Türkiye’deki müteahhitlerle İran’da gideceğiz. Sınırdaş ülkemiz olan İran Türk inşaat sektörü için önemli bir potansiyel barındırıyor. Avrupa ve Amerika’dan da bölgeye talep var. İran’da yeni konut ve altyapı işleri doğacaktır” dedi. İran’ın 2 farklı alanda fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise şunları söyledi: “Bakir bir bölge olan İran’da toplu konut yapan birkaç Türk firması var. Şimdi onların sayısı artacak. İkinci önemli potansiyel ise yabancıya satış. Bugüne kadar Suudi Arabistan ve Kuveyt ağırlıklı olan Körfez ülkelerine konut satışında artık yeni bir kapı daha açıldı. Türk gayrimenkul şirketleri İranlı yatırımcılara konut satışına odaklanacaklar.”
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Rusya, Libya ve Irak ile Türkiye arasındaki sorunlar nedeniyle Türk müteahhitlerinin kaybı 7 milyar dolara ulaştı. Müteahhitler, Sahraaltı Afrika ülkelerine yöneldi. Türk müteahhitlerin yurtdışındaki iş hacminin 2025 milyar dolar olduğuna işaret eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), "Türkiye'nin komşularıyla ilişkileri iyi olsaydı bu, yüzde 20 artardı" değerlendirmesini yaptı. TMB Başkanı Mithat Yenigün ile yönetim kurulu üyeleri gazetecilerle yemekte bir araya geldi. Yenigün, hükümetin dış politikasının yansımaları ile komşu ülkelerle yaşanan sorunların müteahhitlik firmalarının işlerini etkileyip etkilemedikleri konusunda, "Siyaset ve ekonomi iç içe. İstiyoruz ki her gittiğimiz ülkeyle siyasi ilişkilerimiz de iyi olsun. Biz de bu durumda devletin kartvizitini kullanırız. Diğer türlü tek başına gitmiş gibi oluruz. Siyaset ne kadar iyi olursa ekonomi de o kadar iyi olur" dedi.
Toplantıda şu bilgiler verildi:
-Yurtdışında 20-25 milyar dolar iş hacmi var.
-Komşu ülkelerle ilişkiler daha iyi olmuş olsaydı rakam yiizde 20 oranında artardı.
-Toplantıda TMB'nin yıllar itibarıyla üstlendiği -Buna göre 2012'de 29.7 milyar dolar olan tutar, 2013 yılında 30 milyar dolara çıktı.
-2014'te önce 26.8 milyar dolara, 2015'te 19.4 milyar dolara indi.
Cumhuriyet