Sektörel

Türk müteahhitlerin yurt dışı projelerine indirim geliyor!

Ekonomi Bakanı Çağlayan ''Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Türk müteahhitlerinin yurt dışında almış oldukları işlere götürdükleri işçiler için ödemiş oldukları toplam işçi ve işveren paylarının tamamında indirimi öngören bir çalışması var." dedi.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Türk müteahhitlerinin yurt dışında aldıkları işlere götürdükleri çalışanlar için ödedikleri işçi ve işveren paylarının tamamında indirimi öngören bir çalışması bulunduğunu belirterek, bu konudaki rakamı, netleşmediği için açıklamadığını söyledi. 

     Bakan Çağlayan, Sheraton Otel'de düzenlenen Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) 165. geleneksel toplantısında, Türk müteahhitlik sektörünün geldiği noktanın son derece önemli olduğunu söyledi. 

     Yurt dışı müteahhitliğin 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye'nin göğsünü kabartan bir sektör olduğunu ifade eden Çağlayan, 1972-2002 yıllarında 44 milyar dolar olan sektör büyüklüğünün, 2002-2012 yıllarında 245 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştığını vurguladı. 

     Çağlayan, sektörün geçen sene de bir önceki yıla göre yüzde 33,6'lık bir büyüme gösterdiğine değinerek, yurt dışı müteahhitlik sektörünün ortalama proje bedellerinin ise 20 milyon dolardan 60 milyon dolara yükseldiğini belirtti. 

     Bakan Çağlayan, 2013 hedefini 100 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlattığı sektörün, bu yılı ise rahatlıkla 30 milyar dolarla kapatabileceğini düşündüğünü dile getirdi. 

     İhracat rakamlarına da değinen Çağlayan, ekonomik kriz ve Arap Baharı'na rağmen Türkiye'nin geçen yıl ihracatını 2011 yılına göre yüzde 13,1 artırarak 152,6 milyar dolara çıkardığını ifade etti. 

     Çağlayan, Türkiye'nin, hizmet ihracatını da 44,2 milyar dolara çıkararak, dünyanın bu alandaki 17. büyük ihracatçısı konumuna geldiğini söyledi. 

     Hizmet ihracatında en büyük katkıyı turizm sektörünün sağladığını belirten Çağlayan, geçen yıl 31 milyonun üzerinde turist ağırlayan Türkiye'nin 30 milyar dolara yakın gelir elde etiğini bildirdi. 

     

     -Hizmet Dış Ticareti Konseyi- 

     

     Çağlayan, Bakanlık olarak ''Hizmet Dış Ticareti Konseyi'' kurma aşamasında olduklarını söyledi. 

     ''Dünyada giremeyeceğimiz hiçbir pazar bırakmayacağız'' diyen Çağlayan, gelinen noktanın önemine değinerek ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı. 

     Gelecek 10 yılda Türkiye'ye 240 milyar dolar tutarında yatırım yapılacağına işaret eden Çağlayan, bunun bir kısmının devlet, bir kısmının özel sektör eliyle gerçekleştirileceğini belirtti. 

     Geçen yılki ihracatın bir kilogramının kaç liraya yapıldığına yönelik bir çalışma yaptırdığını dile getiren Çağlayan, sonuçta 1 dolar 58 centlik bir rakamın ortaya çıktığını aktardı. Çağlayan, Almanya'da bu rakamın 4, Güney Kore ve Japonya'da 3,5 dolar civarında olduğunu ifade etti. 

     Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için üretim ve ihracat yapısını değiştirmesi gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, Ar-Ge, inovasyon ve yüksek katma değere ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Bakan çağlayan, ''Hamallık yaparak 500 milyar dolarlık ihracatı yakalayamayız'' diye konuştu. 

     Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'de yatırımı bulunan ABD sermayeli firmaların temsilcileriyle bir araya geldiğine değinerek, görüştüğü 3 firmanın yetkililerinin bölgesel yönetim merkezlerini Türkiye'ye taşıyacaklarını açıkladığını bildirdi. 

     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Türk müteahhitlerinin yurt dışında aldığı işlere götürdükleri çalışanlar için ödedikleri işçi ve işveren paylarının tamamında indirimi öngören bir çalışması olduğunu belirten Çağlayan, rakam netleşmediği için indirim oranını açıklamadığını kaydetti. 

     

     -İNTES Başkanı Koçoğlu- 

     

     İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da yurt dışı müteahhitlik konusunda talepte bulunduklarını ve hükümetin sorunun çözümü için harekete geçtiğini dile getirdi. 

     Hazırlıkları son aşamaya gelen yeni yasal düzenlemeyle Türkiye'den yurt dışına götürülecek işçilerin sigorta primlerinde 5 puanlık indirim uygulanacağını öğrendiklerini ifade eden Koçoğlu, ''3 milyar dolara iş yaparken 100 bin işçi sayısı vardı. 26-27 milyar dolar iş yapıyoruz desek 900 bin işçi götürmemiz lazım ama maalesef bu rakam 50 bine düştü. Getirdiğiniz iyileştirmeler sayesinde bu rakamı yakalayabileceğimize inanıyorum'' diye konuştu. 


AA