01 / 05 / 2024

Türk müteahhitlerinin Libya'da 1 milyar doları kaldı!

Türk müteahhitlerinin Libya'da 1 milyar doları kaldı!

Libya'ya yönelik operasyon, ülkede 16 milyar dolarlık iş üstlenen Türk işadamlarının umudunu kırdı. İç çatışmaların uluslararası bir savaşa dönmesi nedeniyle müteahhitler dönüş yolunun kapandığını belirtiyor



Libya'da yaşanan kaos, Fransa, İtalya, Kanada, İngiltere ve ABD öncülüğünde oluşan uluslararası güç tarafından başlatılan bombardımanla yeni bir aşamaya girdi. Yüzlerce füze Libya'yı vururken, operasyondan en ağır yara alan ülkelerden biri de Türkiye oldu. Yurtdışı müteahhitlik sektörünün en büyük pazarı olan Libya'ya yönelik operasyon aynı zamanda, Türk müteahhitlerinin Libya'da üstlendiği 16 milyar dolarlık projenin de bombalanması anlamına geliyor.

DÖNÜŞ UMUDU KIRILDI
Şubat sonunda Libya'da başlayan kaos ve sonrasında yaşanan yağmalama olaylarının ardından, Türk müteahhitlik ve inşaat şirketleri birbiri ardına şantiyelerini geçici olarak kapatıp, çalışanlarını başarılı bir şekilde tahliye etmişti. Türk müteahhitlerinin Libya'nın mevcut yönetiminin kaosu aşarak, yeniden ülkedeki işlerinin başına dönme planları bombardımanla birlikte hayale dönüştü. Türkiye Müteahhitler Birliği ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Libya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerin beyanlarına dayanarak derlediği bilgilere göre, Türk müteahhit ve inşaat şirketlerinin toplam 16 milyar dolarlık devam eden iş sözleşmesi, 1 milyar dolarlık tamamlanmış iş karşılığı hakediş alacağı, 800 milyon dolarlık makina parkı ile 150 milyon dolarlık şantiye ve ekipmanı ateş hattında.

Müteahhitlerin 1 milyar doları Libya'da kaldı
Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği verilerine göre, Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmaları 2009-2010 yılları arasında Libya'da 7 milyar 627,2 milyon dolar tutarında 124 proje yapım işini aldı. Türk müteahhitlerinin sözleşmesi devam eden işlerinin toplam büyüklüğü ise 16 milyar doları buluyor. Libya'da iş yapan Türk firmaları arasında Doğuş, Güriş, Enka, Nurol, Metiş, Tekser, Yüksel İnşaat gibi Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firmaları yer alıyordu. Türk firmaları Libya'da 1 milyar dolar alacaklarını bıraktı.
Sabah/Bülent Aytac Yoldaş


Geri Dön