28 / 04 / 2024

Türk Silikon Vadisi Kocaeli'ye kuruluyor!

Türk Silikon Vadisi Kocaeli'ye kuruluyor!

Bilişim Vadisi, Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün seçim bölgesi olan Kocaeli'ye kurulacak



Yazılım, donanım ve robotik çalışmaların yapılacağı Bilişim Vadisi, Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyüğü

Yaşanan yer tartışmalarının ardından Türkiye'nin Silikon Vadisi olan Bilişim Vadisi'nin Koceli'ye kurulacağı açıklanırken, vadinin kuruluş çalışmaları da hızlandı. Yer seçiminin ardından vadi için fizibilite çalışmalarına geçilme aşamasına gelinirken, yazılım, donanım ve robotik çalışmaların yapılacağı Bilişim Vadisi, Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyüğü olacak. Bilişim Vadisi'ne yabancı yatırımcıların çekilmesi için özel teşvikler de verilmesi planlanırken, Hindistan, AB ve ABD'deki örnekler incelenerek yapılacak çalışmalarla Türkiye, Hindistan gibi bilişim ve yazılım alanında dev olmayı hedefliyor. Türkiye'ye kurulacak dev Bilişim Vadisi'ne yönelik çalışmalar hız kazanırken, vadinin kurulacağı yere yönelik olarak da kıyasıya rekabet yaşandı. Bu tartışmalara son noktayı koyan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, geçtiğimiz günlerde vadinin seçim bölgesi de olan Koceli'ye kurulacağını açıkladı. Şimdi yanıtı merakla beklenen ikinci soru, 'projenin Kocaeli'nin hangi noktasına kurulacağı' oldu.

Habitat tipi sınırları açık şehirleşecek
Vadi'nin yapısına yönelik çalışmalarda Bilişim Kenti bir habitat şeklinde örgütlenecek. Sınırları açık dizayn edilen vadide, bilişim firmaları yanında, turizm, sanat, kültür, eğitim odaklı donatılar, bilişim odaklı bilim alanları, kongre merkezi, satış ofisi gibi unsurlar olacak. Vadinin, üniversiteler ile iş merkezlerine yakın olmasına dikkat edilecek.

Sabiha Gökçen'e yakın İstanbul'a komşu
Bilişim Vadisi'nin ulaşım noktaları ve yerleşim birimleri yanında, mümkün olduğunca Sabiha Gökçen Havalimanı'na yakın olacak bir arazide kurulması öngörülüyor. Bilişim Vadisi için gelişme ve genişleme imkanları da dikkate alınarak başlangıç için en az bin hektar büyüklüğünde bir alana ihtiyaç duyulurken, Kocaeli'de buna uygun arazi tespit edilecek. Arazi seçiminin ardından da vadi için fizibilite çalışması yapılarak, bu yönde bir rapor hazırlanacak. Fizibilite raporuyla birlikte, vadin yönetim ve kuruluş biçimi gibi diğer detaylar da netleştirilecek.

Teşvikli davetiye çıkacak
Bilişim Vadisi için öncelikli olarak uluslararası bilgi teknolojisi firmaları Türkiye'ye çekilecek. Vadiye, uluslararası dev firmaları çekmek için özel teşviklerin verilmesi de gündemde. Bilişim Vadisi ile Türkiye,  bölge ülkeleri içerisinde, uluslararası bilgi teknolojileri firmaları için üretim ve operasyon merkezi olacak. Vadi ile uluslararası yatırımların ülkeye çekilmesi yanında, sektördeki yerli firmaların da uluslararası firmaları kullanarak yurt dışına açılması sağlanacak.
Akşam/Deniz Çiçek


Geri Dön