Ekonomi

Türk şirket, Avrupa’daki tekstil üssünü kapatıyor! 700 kişi işsiz kalacak!

13 yıl önce Sırbistan’a ilk giden Türk tekstil şirketi olan Jeanci, ülkedeki üretimini sona erdiriyor. İki fabrikada 700 kişiye istihdam sağlayan Jeanci, dünya devleri Cavalli, Fearre ve Versace gibi ünlü markalar için de üretim yapıyordu.com yazarı Kerim Ülker’in köşesine taşıdığı bu konuyla ilgili yazısı şöyle: Son yıllardaki yatırımlarla Sırbistan, Türk tekstil dünyasının küresel arenada en önemli üretim merkezi oldu

Dunya.com yazarı Kerim Ülker’in köşesine taşıdığı bu konuyla ilgili yazısı şöyle: Son yıllardaki yatırımlarla Sırbistan, Türk tekstil dünyasının küresel arenada en önemli üretim merkezi oldu. 2010 yılında ilk Türk hazır giyim ve tekstil yatırımcısı olarak Sırbistan’a giden Jeanci Tekstil, Leskovac şehrinde üretim için temel attı.

Leskovac kentindeki tesisden başta İtalya olmak üzere Avrupa’ya ihracat gerçekleştiren Jeanci, ardından ikinci fabrikasını da Krupanj şehrinde açtı. Jeanci, 13 yıl sonra Sırbistan için önemli bir karar aldı ve iki fabrikasında da üretime son verdi.

25 ÇALIŞANDAN 1000 KİŞİYE!

25 çalışanla başladıkları üretimi bir dönem 1000’den fazla kişiye ulaştıran, halen 700 çalışana iş imkanı sağlayan Jeanci yönetimi, çalışanlara bir mektup gönderdi. Mektupta şirketin pandemi ile bir kriz sürecine girdiği, bu krizin atlatılamadığı, kayıpların karşılanamadığı çalışanlara iletildi. Jeanci, yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle üretimi sonlandırarak 13 yıl aradan sonra Sırbistan’dan ayrılacak.

CAVALLİ VE VERSACE’A ÜRETİM YAPIYORDU

 Leskovac Belediye Başkanı Goran Cvetanoviç ise yerel yönetim ile Türk şirketi Jeanci arasında işçilerin geleceği ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Cvetanoviç, “Yerel yönetim, Jeanci'nin bazı işçilerini işe almak isteyen bir İtalyan otomotiv şirketiyle görüşmek için Sırp hükümetiyle temasa geçecek” bilgisini verdi. Jeanci, Türk tekstil üreticileri için Sırbistan’ı Avrupa’daki üssü haline sokmuştu. Şirket, dünyanın dev markaları Cavalli, Fearre ve Versace adına da üretim yapıyordu.

Jeanci’nin ardından İstanbul merkezli Aster Tekstil ve Tibet Moda firmaları Sırbistan’a gitmişti. Aster Tekstil, Niş kentinde 8 milyon euroluk yatırımla yeni bir tesis kurarken, Aster Tekstil’in patronu İsmail Koçali de 250 kişiyle başlayan üretimin 3 yıl içinde 2 bine ulaşacağını açıklamıştı.

Ülkede yatırım kararı alan diğer Türk şirketi ise Tibet Moda olacak. Şirketin, Sırbistan’ın Cuprija kentinde yeni bir tesis kurmaya hazırlandığı haberleri yayınlanmıştı.