Sektörel

Türk şirketleri Akkuyu’dan 4,3 milyar dolarlık işi üstlendi!

Akkuyu Nükleer A.Ş Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Türk şirketlerinin Akkuyu projesinde şu ana kadar 4,3 milyar dolarlık iş aldığını belirtti.Şu zamanda proje 26 bini aşkın kişiye iş olanağı sağlarken, 400’ü aşkın firma da tedarikçi olarak bulunuyor

Akkuyu, 6,5 milyar dolarlık yerelleştirme potansiyeli ile de başarılı bir yerelleştirme örneği olarak dikkat çekiyor. Şu zamanda proje 26 bini aşkın kişiye iş olanağı sağlarken, 400’ü aşkın firma da tedarikçi olarak bulunuyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, Türk şirketlerinin nükleer deneyiminin giderek arttığına vurgu yaparak projede bugüne kadar 4,3 milyar dolar tutarlık sipariş Türk firmalarla sözleşmeye bağlanmış ya da imzalanma aşamasında olduğunu söyledi. 

Türk sanayisi için projenin önemine dikkat çeken Nükleer Sanayi Derneği (NIATR) Yönetim Kurulu Başkanı Alikaan Çiftçi de projenin Türk sanayisi için önemine dikkat çeken açıklamalar yaptı. İşte detaylar..

Çiftçi, Akkuyu’da yerelleştirme potansiyelinin proje bedelinin yüzde 40’nın Türk firmalar tarafından yapılıyor olmasının kendileri için ciddi bir nükleer deneyim, 'know-how', ekonomi için doğrudan ve dolaylı olarak istihdam ve canlılık sağladığını belirterek, "Nükleer altyapımızı geliştirerek, uluslararası tedarik zincirinde ihracatçı durumuna gelebiliriz." dedi. 

Su ve atıksu arıtımı kapsamında Akkuyu’nun tedarikçilerinden biri olduklarını ifade eden Aquamatch’in Satış Yöneticisi Tuğce Uzun, Akkuyu’da su arıtma sistemleri kurduklarını ve tank üretimi yaptıklarını söyleyerek, bu projesinin tedarikçileri arasından bulunmaktan gurur duyduklarını kaydetti. 4 projeye imza attıklarını söyleyen Uzun, bunlardan 3’ünün sona erdiğini tamamlanmak üzere olan projenin önemini ise şu sözlerle vurguladı:  

“Reaktörlerin içerisindeki günlük yaklaşık 8 bin tonluk soğutma suyunu sağlayacağız. Akkuyu ve Rosatom ile de bu bağlamda güzel bir bağlantı kurduk, onlar bizden çok memnun, biz de işleyişten, bize olan desteklerinden çok memnunuz.”  

Akkuyu NGS projesinde yer alan TESTKO Firması’nın Genel Koordinatörü Necip Koyuncu da firmanın 2 senendir Akkuyu’ya güvenlik binaları tedarik ettiğini ifade ederel şunları aktardı: 

“Böyle bir profesyonel şirketle Türkiye'nin ilk nükleer projesinde çalışmak tabii ki gurur verici. Orada ‘taş üstüne taş koymak’ bile bence önemli. Hem projede yer alan tüm firmalar hem de bizim firmamız önemli deneyimler elde ediyor. Salgın döneminde bile firmalar sıkıntı yaşarken biz hem işimizi yaptık hem de istihdam sağlayabildik.”  

Akkuyu’da TESTKO’nun taşeronlarıyla beraber yaklaşık 1000-1500 kişilik istihdam sağladığına dikkat çeken Koyuncu, şu an kazı patlatma işleri yürüttüklerini ve inşaat işlerinin de devam ettiğini vurgulayarak, "Akkuyu NGS, Türkiye için geç kalınmış bir proje. 1960’larda başlatılan bu projeyi hayata geçirmek için geç kalmışız. Proje ile bir ülkenin hayali gerçekleşiyor ve yeni bir dönem başlıyor. Şu anda artık üniversitelerde de yeni nükleer bölümler açılıyor. Bu alanda çok sayıda uzman ve mühendis yetiştirmeye başladık.”  dedi.

İNŞAAT MALZEMELERİNDE TÜRK İMZASI  

Türk şirketleri projede malzeme, ekipman ve hizmet tedarik ediyor, çeşitli inşaat ve montaj işlerini yürütüyor. Şantiyedeki inşaat malzemelerinin çoğu Türk yapımı. Türk üreticiler projenin beton karışımları, demir-çelik takviye, çelik yapılar, su yalıtım malzemeleri, borular ve kablo ürünleri gibi ihtiyaçlarını tedarik ediyor. NGS'nin ana tesisleri olan nükleer ve türbin adaları için havalandırma, ısı değişimi ve elektrik ekipmanı, pompalar, basınçlı kaplar, 4. güvenlik sınıfı ekipmanlar da Türk üreticilerinin gerekli sertifikalara uygun şekilde ürettiği ürünler arasında.  

ASCE GYO 27-28 Temmuz'da halka arz ediliyor! Halka arz pay fiyatı 12,60 lira! 

Tekstil sektöründe kriz: 150 bin kişi işten çıkarıldı!

Arsada yaz festivali başladı! Yüzde 30 indirim ve 0,99 faizle kredi imkanı!