Türk şirketleri Katar'da çok sayıda köprü ve bina inşa etti!
Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani,"Türk şirketleri Katar'ın gelişmesinde muazzam rol oynamaktadır. Çok sayıda köprü, bina inşa ettiler." açıklamasında bulunduç
Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani, ekonomilerimizi uluslararası düzeyde karşımıza çıkacak zorluklarla mücadele edebilecek hale getirmeliyiz. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmaları yapılmalıdır. Biz, bu tartışmaların yapılacağı ilk toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyarız." dedi.
Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi desteğinde, Borsa İstanbul ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliği ile Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından düzenlen 11. Türk Arap Ekonomi Forumu (TAF'2016) başladı.
Al Thani, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin tarihin derinliklerine uzandığını belirterek, bu ilişkilerin her alanda güçlü olduğunu, bu sayede ekonomi ve ticaret gibi pek çok sektör ve alanda iş birliği yapıldığını söyledi.
Önceki yıllarda yapılan yasa değişikliklerinin Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri pekiştirdiğini dile getiren Al Thani, birbirine kardeşlikle bağlı olan Katar ve Türkiye'nin ilişkilerinin daha da derinleştirilmesinin mümkün olduğunu aktardı.
Al Thani, "Türk şirketleri Katar'ın gelişmesinde muazzam rol oynamaktadır. Çok sayıda köprü, bina inşa ettiler. Bugün Katar'daki 240 şirket Türkiye ile iş biriliği halinde. 26 Türk şirketi Katar'da iş yapıyor." ifadelerini kullandı.
Katar'ın ulusal vizyonu çerçevesinde 2060 hedeflerinin bulunduğunu anımsatan Al Thani, petrol dışındaki kaynakların çeşitlendirilmesi ve gelirlerin çeşitlendirilmesi amacıyla yaptıkları çalışmalara ve belirledikleri hedeflere değindi.
Al Thani, Katar'ın başlattığı yeni uygulamaların çalışmaları ve rekabeti kolaylaştıracağını kaydederek, ülkesinin ekonomik ilerlemesine ilişkin rakamları paylaştı.
Ekonomilerini uluslararası düzeyde karşılarına çıkacak zorluklarla mücadele edebilecek hale getirmeleri gerektiğini vurgulayan Thani, "Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmaları yapılmalıdır. Biz, bu tartışmaların yapılacağı ilk toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyarız" dedi.
Al Thani, böyle organizasyon ve anlaşma sayesinde Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da artacağını belirterek, böylece uluslararası düzeyde büyük rol oynayabileceklerini söyledi.
Kopuz: "Ortak hareket etmeliyiz"
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, bu coğrafyanın köklü milletleri olarak Türkiye ile Arap ülkelerinin "birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır" anlayışıyla ortak hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
El birliğiyle özel sektörü güçlendirmeleri gerektiğini dile getiren Kopuz, bu dönemde başarının özel sektörden geçtiğini aktardı.
Kopuz, Türk ekonomisinin 6 yıldır kesintisiz büyüdüğünü, Türkiye'nin 2015'te Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu kaydederek, geçen yıl 17 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın ülkeye geldiğini ifade etti.
"Kamu bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1 civarında" diyen Kopuz, küresel ticaretteki performanslarının olumlu olduğunu gördüklerini, dünyadaki ve çevre ülkelerdeki olumsuzluğa rağmen ihracatı miktar bazında yüzde 2 artırdıklarını anlattı. Kopuz, küresel ekonominin ve Rusya ile oluşan sıkıntılı ortamın yavaş yavaş iyiye gittiğini de kaydetti.
"Mevcut ticaret hacmimiz denizde su damlası"
Türkiye'nin toplam dış ticaretinin sadece yüzde 8'ini Arap Ligi ile yaptığı bilgisini veren Kopuz, şöyle devam etti:
"Arap Ligi toplam ticaretinin sadece yüzde 1'ini Türkiye ile yapıyor. Birbirimizle iş yapmıyoruz. Potansiyeli göz önünde bulundurursak bu rakamlar denizde su damlası. Bir Arap atasözü hatırlatacağım; Tek el ile alkış tutulmaz. Biz şu anda tek el ile alkış yapmaya çalışıyoruz. Artık iki elimizi kullanmanın vakti gelmiştir. Ben sizde bu enerjiyi görüyorum. İslam ülkelerinde ticareti artırmalıyız. Asırlarca birbirine düşman olan batı dünyası birbiriyle yaptığı ticareti artırarak zenginleştiler. Batılı ülkeler daha fazla iş birliği içerisinde. Zaten zengin olan ülkeler daha fazla zenginleşmek için bir araya geliyor."
AA