28 / 04 / 2024

Türk tarımının Silikon Vadisi kuruluyor!

Türk tarımının Silikon Vadisi kuruluyor!

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’nde tarım teknoparkı oluşturma çalışmalarında sona yaklaşıldığından bahseden İTB Başkanı Işınsu Kestelli, “Bu çiftlik Türk tarımının Silikon Vadisi olacak. Tarımla teknolojiyi birleştiren tüm girişimlerin çekim merkezi haline gelecek” diye konuştu.



İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’nde tarım teknoparkı oluşturma çalışmalarında sona yaklaşıldığını açıkladı. Dünya'dan Nihat Delibaşı'nın haberine göre; bölgede tarımsal eğitim merkezi, tarım-teknoloji uygulama merkezi, sürekli eğitim merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan akıllı çiftlik formatında bir örnek modelin hayata geçirilmesi için yatırımcı ve sponsorlarla görüşmeleri sürdüklerini anlatan Kestelli, “Bu proje ile tarımı sadece köylü yapar anlayışını değiştireceğiz” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD)  İzmir  Şubesi’nin video konferans toplantısının konuğu olan Kestelli, tarımın geleceğini planlamayı sürdürdüklerini, İzmir’e yeni projeler kazandırmak için çalışmalarda bulunduklarını açıkladı. Pandemi sürecinde tüm motivasyonlarını ‘Borsa Akademi’ altyapısını oluşturma ve müfredat içeriğini zenginleştireceklerini anlatan Kestelli, şu ifadeleri kullandı: “Günümüz rekabet ortamında eğitim farklılaşmanın temeli. Bizler de Borsa Akademi çatısı altında verilecek eğitimler için kapsamlı bir içerik oluşturma amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Borsa Akademi, İzmir’de tarım, gıda ve gastronomi alanında eğitim, uygulama ve paylaşım merkezi haline gelecek.”

Sanayicilere, 'projeye yatırımcı olun' daveti

Türkiye’nin bir çok konuda hala babadan dededen kalan yöntemlerle tarım yapıldığından bahseden Kestelli, çiftçilerin yeni teknolojilere yatırım yapacak kaynak bulamadığını belirtti. Kestelli şu ifadeleri kullandı: “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği’ni bölgenin tarım-teknoloji uygulama merkezi, sürekli eğitim merkezi, ileri teknoloji uygulamaları yapan akıllı çiftlik formatında bir örnek modele dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bunu sağlamak üzere, İzmir Kalkınma Ajansı Fizibilite Destek Programları kapsamında sağladığımız destekle çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Çiftliği, bir tarım teknoparkı, Türk tarımının Silikon Vadisi olacak. Tarımla teknolojiyi birleştiren tüm girişimlerin çekim merkezi haline gelecek.” 

Bugünün gerçeğinin tarım ve hayvancılığa yatırım olduğundan bahseden Kestelli, hızla tarıma yönelen sanayicileri de bu projeye yatırımcı olmaya, ortak olmaya davet etti.


Geri Dön