Genel

Türk Telekom Arena, UEFA'nın 5 yıldızlı stadyum listesine girdi

Galatasaray son maçlarını oynadığı tarihi Ali Sami Yen'e veda ederek yeni stadına geçiyor. 130 milyon euroluk Türk Telekom Arena, UEFA'nın 5 yıldızlı stadyum listesine girdi  

'İhalesi iptal edildi, tekrar ihale açıldı, bitti, bitiyor' derken Galatasaray'ın yeni stadyumu neredeyse tamamlandı. Türk Telekom Arena Stadyumu, sezonun ikinci yarısında Ali Sami Yen'den 'görevi' teslim alacak. 130 milyon euroya mal olan ve UEFA'nın 5 yıldızlı stadyumlar listesine giren Arena'nın, bölgede 2 milyar dolar hacminde 'ekonomik hareketlilik' yaratması bekleniyor. Toplam 52 bin 647 seyirci kapasiteli stadyum için 9 Eylül 2007'de, TOKİ ihale açtı. Bu ihaleyi kazanan Eren Talu- ALKE ortaklığı ise, inşaatın yüzde 24'ünü bitirebildi. Ardından ekonomik sıkıntılar nedeniyle ihale iptal edildi. 2009'un eylül ayına kadar iş sürüncemede kaldı. Bu tarihte, inşaatının yapımını Varyap-Uzunlar üstlendi. Stadyumda 2010-2011 sezonunun ikinci yarısındaki maçların oynanması hedefleniyordu. Günler geçip de inşaat bitme noktasına gelince, Türk Telekom Arena Stadyumu'nu, 'yerinde denetlemek' istedik.

RANDEVU
Bu amaçla randevu talep ettiğimiz Proje Müdürü Sarper Ünlü'den, 'Ben sabah 07.00 itibariyle şantiyedeyim. Buyrun gelin' yanıtını aldık. Böylece, foto muhabirimiz İlhami Yıldırım ile birlikte Seyrantepe'nin yolunu tuttuk. İnce işçiliğin yapıldığı stadyumda, bin 300 kişi hummalı bir çalışma sürdürüyor. Koltuk yerleştirme ve iç düzenleme çalışmaları bütün hızıyla sürerken, Sarper Ünlü de, her birimden raporlar alıyordu. Bir taraftan Mimar Mete Arat'ın projelendirdiği stadyumun teknik özellikleriyle ilgili bilgi alırken, bir taraftan da bazı çalışmalara katkıda bulundum. Lüks localara elektrik kablosu döşenmesine, kaynak yapılmasına, stadyum zemininin düzenlemesine, koltuk montajına yardım ettim. Bu süreçte, Arena'yla ilgili 'rekorları' da öğrendim. UEFA kriterlerine göre yapılan Türk Telekom Arena Stadyumu 130 milyon euroya mal olmuş. İnşaatta 190 bin metreküp beton, 35 bin ton demir kullanılmış. Sadece çatının demirleri 5 bin 500 ton ağırlığında. Yetkililer, bu kadar demirle, 100 metrekarelik 2 bin 350 daire yapılabileceğini söylüyor. 4 süper kolon üzerine oturtulan stadyumun toplam inşaat alanı ise 195 bin metrekare.

BURADA YOK YOK
Arena, 'İngiliz modeli' sayesinde, tribünlerin sahaya en yakın olduğu düzenlemeye sahip. Tribün düzeninde, bütün seyircilere 60 ile 90 derece görüş açısı veriliyor. Seyirciler maçı, sadece 6 metre öteden izleyebilecek. Bu sayede hem reklam panoları rahatça saha içine konacak, hem de gerekli hallerde itfaiye veya ambulans içeri girebilecek. UEFA'nın Allianz Arena, Münih Olimpiyat Stadyumu, Emirates Stadyumu, Atlanta Olimpiyat Stadyumu, Fedex Fıeld gibi 5 yıldızlı stadyumlar arasına aldığı Arena'da, kulübe gelir sağlayacak eğlence ve kongre merkezi de var. Futbolcular için konferans salonu, ısınma odası, restoran; eşler ve çocuklar için kreş, oyun ve bekleme odaları bulunuyor. 190 metre enine, 228 metre boyuna ekseni ile dünyanın sayılı stadyumları arasında yer alan Türk Telekom Arena, aynı zamanda Türkiye'nin en özgün spor komplekslerinden biri. çünkü dünyadaki çoğu örneğin tersine düz arazi yerine Seyrantepe'nin engebeli arazisi üzerine, tepede konumlanmış. Engebeli arazinin yol açtığı güçlükler ileri teknik uygulamalarla aşılmış.

2 MİLYAR DOLARLIK EKONOMİ
Galatasaray, 11 Ocak'ta Beypazarı şžekerspor ile oynayacağı Türkiye Kupası maçı ile Ali Sami Yen'e veda edecek. Yeni mabedi Türk Telekom Arena'nın ise, yaklaşık 2 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğü harekete geçirmesi bekleniyor. Stadyumun etrafında birbiri ardına lüks projeler yükseliyor. Stadyumun, kentin ve bölgenin sosyal hayatında yaratacağı canlılık da cabası.

10 yıllık isim hakkına 100.5 milyon dolar...
09.12.2010 Galatasaray A.şž. ve Türk Telekom arasında yapılan sponsorluk anlaşması gereğince, 100.5 milyon dolarlık ödeme karşılığında, stadyum 10 sezon boyunca Türk Telekom Arena olarak anılacak.
İhale bedeli 179 milyon lira. Temmuz ayı itibariyle TOKİ, Varyap'a projenin yüzde 33'lük bedelini ödedi.
İnşaatın toplam maliyeti 130 milyon euro.
Stadyumun sadece çatısı için ayrılan kaynak 15 milyon euro.
Loca ve 4 bin 850 VIP koltuktan 35 milyon dolar gelir bekleniyor.
157 locanın tamamı 3 yıllığına satılmış durumda.
Kombinelerin satışından yıllık 20 milyon dolar bekleniyor.
Biletlerin satışından beklenen yıllık gelir ise 10 milyon dolar.
Kulüp, stadyumdaki diğer faaliyetlerden de 15 milyon dolar gelir hedefliyor.
Kulübün kasasından çıkan rakam 15-20 milyon dolar bandında. (Bilgiler Galatasaray Spor Kulübü'nden alınmıştır)
Sabah/Erhan Öztürk