20 / 06 / 2024

Türk vatandaşları neden yurt dışından konut alıyor? Yüzde 25 zam sınırı, yeni vergiler sektörü karıştırdı!

Türk vatandaşları neden yurt dışından konut alıyor? Yüzde 25 zam sınırı, yeni vergiler sektörü karıştırdı!

Finans uzmanı Tunç Satıroğlu, 'Türk vatandaşları neden yurt dışından konut alıyor?' sorusunun yanıtını verdi ve sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Türkiye'de son senelerde uygulanan siyasi ve ekonomik politikalar, on binlerce doktor, mühendis ve nitelikli insan kaynağının yurtdışına göç etmesine neden oldu. Yüksek öğretim için başka ülkelere giden gençlerin sayısı çoğalıyor, Türkiye'den Avrupa'ya iltica başvuruları da rekor üstüne rekora imza atıyor. 

Son aylarda bu gelişmelere yeni bir trend daha ilave edildi Türk vatandaşlarının yurtdışında gayrimenkul alımları dikkat çekici şekilde artışa geçti. 

Maddi durumu iyi olan Türk vatandaşları artık Türkiye'de değil İngiltere, İspanya, Yunanistan veya Dubai'de konut alıyor. 

Türk vatandaşları neden yurt dışından konut alıyor? Yüzde 25 zam sınırı, yeni vergiler sektörü karıştırdı!

DW Türkçe'den Değer Akal'ın haberien göre; finans uzmanı Tunç Şatıroğlu, Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şatıroğlu, yurtdışından gayrimenkul alımına ilginin bu kadar çok artmasının gerisinde Türkiye'de hükümetin izlediği hatalı ekonomi ve göç politikalarının yer aldığını dile getirdi. 

Dövizin sürekli olarak baskılanması ve mevduat faizinin enflasyonun altında kalmasının elindeki birikimi korumak isteyen vatandaşı yeni arayışlara yönlendirdiğine dikkat çeken Tunç Şatıroğlu, Türkiye'deki gayrimenkul piyasasında fiyatların anormal şekilde yükselmesinin de bu tercihte etkili olduğunun altını çizdi. 

Türk vatandaşları neden yurt dışından konut alıyor? Yüzde 25 zam sınırı, yeni vergiler sektörü karıştırdı!

Tunç Şatıroğlu, düzensiz göç sebebiyle yükselen nüfus ve gayrimenkul alımı karşılığı vatandaşlık verilmesinin de fiyatların artmasına yol açtığına vurgu yaptı. 

"Ayrıca kira artışına yüzde 25 sınır getirilmesi, adeta ev sahibini bir düşman olarak gören bir anlayışını ortaya çıkması, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ihtilafların yargı yoluyla hızlıca çözüme kavuşturulamaması nedeniyle Türkiye'de konut alıp kiraya vermek cazibesini yitirdi" diye konuşan Şatıroğlu, bunun üstüne bir de gayrimenkullere yeni vergiler getirileceğine ilişkin haberler çıkmaya başladığının, bunun da işleri  'Gayrimenkul yatırımımı Türkiye'de yapmam için enayi olmam lazım' denilecek noktaya getirdiğinin altını çizdi. 

Şatıroğlu, yurtdışında gayrimenkul alanların kira gelirlerini döviz olarak aldıklarına, bunu kendileri açısından bir güvence şeklinde gördüklerine dikkat çekerek, bunun da yurtdışına ilgiyi arttıran önemli bir etmen olduğunu söyledi. 

Uzmanlar, Türk vatandaşları için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden vize almanın artık çok zor olduğuna, vize sorunundan kurtulmak isteyenlerin de gayrimenkul alarak bu sorunu çözmeye çalıştıklarına vurgu yapıyor. 

Türk vatandaşları neden yurt dışından konut alıyor? Yüzde 25 zam sınırı, yeni vergiler sektörü karıştırdı!

Tunç Şatıroğlu'na göre Türkiye ekonomisini gelecek günlerde çok daha zorlu günler bekliyor. Konut almanın artık bir hayal haline geldiğinin altını çizen Şatıroğlu, AK Parti hükümetinin ciddi boyutta artan kiralık konut ihtiyacını karşılayacak politikalar üretmediğini belirtti ve "Tedbir almak için çok geç kalındı. Kiralar daha artacak, kiralık ev bulmak daha da zor hale gelecek. İnsanlar ne yazık ki perişan olacak" öngörüsünü paylaştı. 

Türklerin yurtdışından gayrimenkul alımlarına bağlı şekilde ülkeden çıkan döviz miktarının da arttığı ifade ediliyor. Hatta piyasa uzmanlarına göre, çıkan döviz miktarı, Türk vatandaşlığı için gayrimenkul alan yabancıların getirdiği döviz miktarını sene sonunda geçecek, sektör tarihinde ilk defa "cari açık" verecek.

2023 bu alanda zaten bir rekor yılı olmuş, bir önceki seneye göre gayrimenkul yatırımları yüzde 163,7 artmış; 2 milyar 86 milyon dolarlık yatırım da yurt dışına gitmişti. Bu sene de Ocak-Nisan döneminde, Türkiye'den gayrimenkul için giden yatırım geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 56,4, yani iki kat artış yaşandı. 

Bakan Özhaseki açıkladı: Sahillerde denize erişimi engelleyen kaçak yapılar yıkılacak!

18-24 yaş arası gençler de kira kriziyle karşı karşıya: Yüzde 36’sı maaşının 4'te 3'ünü kiraya veriyor! 

Gayrimenkul Yatırım Fonu konut fiyatlarını düşürebilir!


Geri Dön