Yeni Projeler

Türk yatırımcı 'Yen-zede' oldu

Düşük faizli Japon Yeni ile borçlanmanın büyüsüne kapılan yatırımcılar krizde kurların aşırı yükselmesi ile borçlarını ödeyemez duruma düştü..

Kriz öncesinin en gözde borçlanma yöntemlerinden biriydi Japon Yeni kredileri. Türkiye'de birçok yatırımcı, diğer para birimlerine göre daha düşük faizle borçlanabilme imkanı sağlayan yenin büyüsüne kapıldı. Bankalar da bu talebi karşılıksız bırakmadı. Ancak, küresel kriz herşeyi değiştirdi. Uzun yıllar istikrarlı hareket eden yen, krizle birlikte fırladı. 2002 yılından krize kadar 1-1.5 bandında hareket eden Yen/TL kuru 1.88'e kadar yükseldi.. Kurlar bu kadar hızlı yükselince, kredilerini geri ödeyemeyenlerin sayısı da her geçen gün katlandı. Kendilerini krizin mağduru olarak gören "Yen-zedeler" şimdi seslerini yetkilileri duyurmaya çalışıyor. Internette organize olmaya başlayan "Yenzedeler", Facebook'ta "japonyenizedeler" adında bir grup oluşturdu, bir de internet sitesi kurdu. Tüketicileri koruma derneği, BDDK ve Maliye'ye şikayette bulunan "yen-zedeler", borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyor. Bankacılar ise bu taleplere şimdilik sıcak bakmıyor.

Borçları yeniden yapılandırabiliriz

ERGUN ÖZEN/ Garanti Bankası Genel Müdürü:
İyi niyetli olunması durumunda bankaların borçları yeniden yapılandırmasi her zaman mümkün. Yen kullanarak bugüne kadar önemli avantajlar sağlandı. Kur riski kriz olsa da olmasa da vardı. Ama iyi hesap yapılmadı. Biz, iyi niyetli olunması durumunda oturup konuşuruz. Borçların yeniden yapılandırılması her zaman mümkün.

Hiç tavsiye etmedik yine etmiyoruz
TAYFUN BAYAZIT/ YKB Genel Müdürü:
Kur riskini yönetme konusunda birikimi olmayanlara, 'Kur riski almayın' dedik. Her zaman geliri hangi kurdansa ona göre kredi kullanmaları konusunda uyarılarda bulunduk. Bu dünyanın her yerinde görülebilir. Dalgalanma da ise herşey tersine dönebilir. Tüm bu nedenlerle, müşterilerimize Japon yeni tavsiye etmedik, yine etmiyoruz.

Sabah