Genel

Türkbine Teknik yılda 100 türbine bakım yapacak!

Enerji santrallerine sekiz yıldır bakım ve işletme hizmeti sağlayan Zorlu O&M, THY Teknik ile ortaklaşa kurduğu Türkbine Teknik şirketiyle Türkiye ve çevre ülkelerdeki endüstriyel gaz türbinlerinin bakım ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor....

Zorlu O&M Genel Müdürü Mehmet Erdoğan Güneş, Türkbine Teknik adlı şirketin bugüne kadar sadece yurtdışındaki tesislerde yapılabilen doğalgaz türbini fabrika bakımlarının THY Teknik 'in atölyesinde yapılacağını, santral yatırımcılarının bu sayede hem maliyetten hem de zamandan kazanacağını söyledi.

Gaz türbinleri fabrika bakım hizmetleri küresel ölçekte 18.3 milyar dolarlık bir pazar. Güneş, türbinlerin büyük bakımlarının maliyetinin 3-5 milyon doları bulabildiğini, bakım süresinin ise 1-5 ayı bulduğunu belirtirken, “Amacımız Türk yatırımcısının yurtdışına gitmesini engellemek. Sadece buradaki gümrükleme, yola çıkması, gittiği yerde gümrüklemesi, dönüşte aynı işlemlerin yeniden yapılması 1.5-2 aylık ilave süre ve masraf demek ” dedi. Güneş, THY Teknik 'in atölye, makine alyapısı ile yetişmiş insan gücünü sağladığı şirketin yılda 100 türbine bakım yapma kabiliyeti olduğu bilgisini verdi. İlk iki yıl için THY Teknik 'in Atatürk Havalimanı 'ndaki tesislerini kullanacaklarını, ancak daha sonra başka bir yerde yeni yatırım gerçekleştireceklerini belirtti.

Rüzgar ve HES
Güneş, şimdilik sadece doğalgaz santrallerindeki türbinler için bakım hizmeti verdiklerini ancak yakın zamanda rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal enerji santralleri için de hizmet verecek hale gelmeyi planladıklarını aktardı. “şžu anda Türkbine Teknik hem doğalgaz türbini hem de benzeri uçak motorlarının fabrika seviyesi bakımlarını yapacak. Uçak motorlarıyla ilgili geniş pazar var ama gaz türbini pazarı çok daha büyük. Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve bize yakın Avrupa ülkelerinde şu anda devam eden yeni yatırımlar var. Bu pazara hizmet vermeye çalışacağız ” dedi.

Milliyet