Turkcell Gebze Veri Merkezi açıldı!
Turkcell Gebze Veri Merkezi hizmete girdi. Ülkedeki verilerin Türkiye'de kalmasını sağlayacak merkez, veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin herhangi bir yatırım yapmadan anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyacak.
Dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak Türkiye'nin alanında en büyüğü Turkcell Gebze Veri Merkezi açıldı. Ülkedeki verilerin Türkiye'de kalmasını sağlayacak merkez, veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin herhangi bir yatırım yapmadan anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyacak.
Merkezin açılışı için düzenlenen törene, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, bugün, Turkcell olarak Türkiye'nin en fazla veri trafiği üreten özel sektör kurumu olduklarını belirterek, ancak bununla yetinmediklerini, Turkcell'in hedeflerini artık Türkiye sınırlarının ötesine taşıdıklarını söyledi.
Akça, "Türkiye'deki hedeflerimizin ötesinde, kültürel ve coğrafi yakınlığımız bulunan bölgelerde genişlemek için tüm fırsatları değerlendiriyor, ayrıca milyonlarca insanın kullandığı küresel ürün ve servislerle Turkcell müşterilerinin sayısını hızla artırmak için canla başla çalışıyoruz" dedi.
Veri depolama konusunda bölgenin en güçlü şirketlerden birisi olmaya kararlı olduklarının altını çizen Akça, bu hedefin ilk adımı olarak bugün açılışı yapılan veri merkezini kamu kurumlarının ve özel sektörün hizmetine sunduklarını bildirdi.
Akça, Gebze'nin ardından Ankara ve İzmir'de açacakları yeni veri merkezleri ile birlikte "fiber İpek Yolu"nun yeni kervansaraylarının Türkiye'de Turkcell veri merkezleri olacağını söyledi.
- "Fiber dönüşüm yasasına ihtiyaç var"
Akça, verinin sağlıklı bir şekilde depolanabilmesi ve taşınabilmesi için gerekli en önemli ihtiyacın fiber altyapının sağladığı yüksek hız olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
"Biz bu noktada da devletimizden bir düzenleme bekliyoruz. Nasıl ki bugün gelişmiş ülkelerde fiber altyapı faaliyetleri elektrik, su, doğalgaz gibi öncelikli ihtiyaçlardan kabul edilerek kanuni düzenlemelerle tatbik ediliyorsa, biz de ülkemiz için böyle bir ihtiyacın hasıl olduğu kanaatindeyiz. Nasıl ki deprem açısından daha güvenli, şehircilik açısından daha estetik ve yaşanabilir mekanlar inşa etmek adına Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarılmışsa, bu konuda da bir fiber dönüşüm yasası ihtiyacının olduğu açıktır."
- Terzioğlu: "Bu merkezle Türkiye'nin veri açığını kapatacağız"
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise veri merkezi sayesinde Türkiye'nin bilgilerinin Türkiye'de kalacağını belirterek, Almanya, Avustralya gibi ülkelerin bilgilerin güvenliğini korumak amacıyla verinin kendi ülkelerinde tutulmasını sağlayacak yasalar çıkardığını söyledi.
Almanya'nın bir şirketinin ya da kamu kurumunun bilgilerini kendi ülkesinde tutmayı tercih ettiğini dile getiren Terzioğlu, şöyle devam etti.
"Bugün Türkiye'de tükettiğimiz verinin yüzde 96'sı yurt dışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda en büyük sorunlarımızdan biri veri açığı olarak görülüyor. Örneğin yapılan her Google aramasında veri ithali gerçekleştiriliyor. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye olarak bugünün petrolü olan verimize sahip çıkmamız gerekiyor. Turkcell'in bu alanda yaptığı yatırımların öncelikli amacı Türkiye'nin verilerinin Türkiye'de saklanmasına katkı sağlayarak veri açığını en aza indirmek."
Terzioğlu, Türkiye'nin bugün uluslararası şirketlerden daha iyi, daha güvenli bir veri merkezine kavuştuğunu kaydederek, açılışı yapılan merkezle Turkcell olarak veri depolama kapasitelerini yüzde 150 büyüttüklerini anlattı.
Bu alandaki yatırımlarına büyük bir hızla devam ettiklerinin altını çizen Terzioğlu, "Önümüzdeki 18 ayda Ankara ve İzmir'de iki veri merkezi daha açmayı planlıyoruz. Tüm bu yatırımlarımızla birlikte toplam 107 bin metrekarelik bir alana ulaşacağız" diye konuştu.
- "Avrupa ve Uzakdoğu arasındaki veri trafiğinde geçiş noktası olacak"
Terzioğlu, merkezin 9 büyüklüğündeki depremde bile aralıksız çalışabileceğini kaydederek, kapıların ve duvarların yangına 120 dakika boyunca dayanıklı olduğunu söyledi.
Merkezin Avrupa ve Uzak Doğu arasındaki veri trafiğinde geçiş noktası olacağını dile getiren Terzioğlu, merkezin standartlara göre korunacağını, 6 bin 400 sensör ile sürekli izleneceğini aktardı.
Terzioğlu, ısıdan yangına, fiziki durumdan yağmura kadar binanın her türlü etkiyi algıladığını ve önlemini aldığını ifade ederek, "Retina taramalı özel kapılardan giriş yapılan merkez, askeri termal kameralarla sürekli izleniyor. Özel eğitimli güvenlik uzmanları tarafından korunan merkezde dijital güvenlik de en üst seviyede tutuluyor" dedi.
Terzioğlu, veri merkezinin 20 odadan oluştuğunu belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:
"Her oda 500 metrekareden oluşuyor. Her odada ise 192 kabinet bulunuyor. Toplam kabinet sayımız ise 3 bin 840 olacak. Gebze Veri Merkezi Türkiye'nin en büyüğü olmasının yanı sıra tamamıyla veri merkezi olarak tasarlandı ve inşa edildi. İnşaat aşamasında uluslararası standartlarda yeterlilik belgesi olan Tier3 Dizayn Belgesi aldık. Bu büyüklükte veri merkezi hizmeti sunan Tier3 belgeli tek işletmeci Turkcell. Yine yeşil bina ve çevreye uyumlu olduğunu belgeleyen Leed Gold Sertifikası da sadece Turkcell Gebze Veri Merkezi'nde bulunuyor."
- Gebze Veri Merkezi
Toplamda 33 bin metrekare alan üzerine kurulan merkez için 33 bin uzunluğunda metre fiber kablo kullanıldı.
3 yıl içerisinde yaklaşık 275 milyon liralık yatırım yapılacak veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye'de tutmasının yolu açılacak. Uluslararası standartlara uygun olarak inşa edilen merkez, aynı zamanda Türkiye'nin verisinin de Türkiye’de kalmasını sağlayacak.
Merkez sayesinde şirketler ve kurumlar veri merkezi hizmetini Turkcell'den alabilecek. Çalışan sayısı 100 kişiyi aşan bir şirket tüm teknoloji ve sistem altyapısı için kuracağı veri merkezine 1 milyon lira harcarken, bu hizmeti Turkcell'den yüzde 50 tasarrufla alabilecek.
AA
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Turkcell tarafından yaptırılan ve Türkiye'nin en büyüğü olma özelliği taşıyan veri merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla Gebze'de açıldı.
Turkcell tarafından Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 33 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan Türkiye'nin en büyük veri merkezi hizmete açıldı. 5 noktadan yedekli fiber erişim altyapısı ve yüzde 99.982 altyapı erişilebilirliğiyle, Tier III sertifikasını alan en büyük veri merkezi unvanını elde eden Gebze Veri Merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katıldığı törenle açıldı. Açılışa Arslan'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça, şirket yöneticileri, çalışanlar ve çok sayıda iş adamı katıldı.
"Türkiye'nin data üretimi yüzde 30 arttı"
Turkcel Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Bugün sadece Türkiye'nin değil dünyanın da nadir veri merkezlerinden birini açıyoruz. Türkiye'de ürettiğimiz dataları ülkemizde saklayamıyoruz. Ülkemizdeki dataların yüzde 99'u yurtdışında saklanıyor. Türkiye olarak her üretilen datayı Türkiye'de saklayabilmemiz ve daha sonrasında yeniden kullanılabilir hale getirmemiz lazım. Türkiye'nin data depolama ihracat üssü olarak yapılandırılması lazım. Şu anda Türkiye'nin data üretimi yüzde 30 arttı" diye konuştu.
"10 milyon doları bulacak yatırım"
"Veri meselemizi milli bir mesele olarak görüyoruz" diyen Terzioğlu, “Bunun için bir dizi mevzuat değişikliğine ihtiyacımız var. Burası devşirme bir merkez değil. Başından sonuna kadar veri merkezi standartlarında yapılmış bir yatırım. Tam kapasiteye geçtiği zaman 10 milyon doları bulacak bir yatırım. Burada 700 bin kişilik bir şehrin enerjisini tüketecek kadar bilgisayar çalışıyor. Bunlar ekonomimize güç katacak şekilde çalışıyorlar. 52 bin metrekare toplamda veri merkezimiz var. 6 ayrı noktada farklı büyüklükte veri merkezimiz var. Ankara ve İzmir'de ilerleyen süreçlerde iki yeni veri merkezi yatırımı yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Terzioğlu'nun ardından söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, “Yaptığımız her iş attığımız her adım bilgiye, bilişime çıkıyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri ekonomik ve sosyal hayatın her alanında kullanılıyor. Bilişimde hız berekettir. Artık internet bağlantı hız bugün geçmişe göre büyüme oranı telaffuz etmek bile zor, 20 bin hatta 30 bin kat. Fiber altyapı uzunluğumuz 2002'de 80 bin kilometre kare civarındayken bugün 270 bin kilometre. Sektör dışındakilerin tayin edebilmesi adına çok başarılı olduğumuz karayolu sektöründeki ağımız 66 bin kilometre, karayolu ağının yaklaşık 4 katı. Fiber optik altyapının daha da geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri yapma konusunda arkadaşlarımızla çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'yi veri ihracatçısı durumuna getirmeliyiz"
Bakan Arslan, "Türkiye'yi geleceğe taşımak istiyorsak bilgiyi satın alan değil, üreten kullanan konumuna gelmeliyiz. Sadece üretmek kullanmak değil kendi mekanlarımızda saklayabilir hale gelmeliyiz. Türkiye'yi veri merkezleriyle, veri ihracatçısı durumuna gelmeliyiz. Bakanlık olarak veri merkezlerinin bizim açımızdan önemini ve buna bağlı olarak hedeflerimizi 2 noktada yoğunlaştırmaktayız. Bunların birincisi ülkemizin veri merkezi pazarı ve veri trafiği geçiş güzergahı olabilmesi için cazibe merkezi haline getirilmesi ve bunun olmazsa olmazı veri merkezlerinin siber güvenliğinin sağlanması" dedi.
Bilgi ve iletişim altyapısının geliştikçe bu altyapılar üzerinde üretilen işlenen kullanılan ve saklanan bilgilerin hacminin de arttığını belirten Ahmet Arslan, "Veri hacmi arttıkça gelişmiş veri merkezlerine olan ihtiyaç sektörün malumu. Son kullanıcılara daha hızlı daha güvenilir internet sunmanın yolu, veri merkezlerinin hem özel sektör hem de kamu kurumları tarafından daha fazla tercih edilebilir olmasını sağlıyor. Türkiye'de de dünyadaki genel gidişata benzer olarak veri merkezi pazarı büyüme eğiliminde" şeklinde konuştu.
"Bu merkez 700 bin kişilik bir şehrin elektriğini harcıyor"
Bakan Arslan, “Bu merkez 700 bin kişilik bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir elektriği harcar halde. Dolayısıyla elektrik gideri en yüksek gider. Bu anlamda pazarın daha da gelişmesi adına bu maliyet kalemleri açısından cazip imkanların sağlanmasına yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Veri merkezlerinde toplanan verilen güvenliğin sağlanması hem kamunun menfaati hem de ticari risklerin önlenmesi adına çok önem sarf etmekte. Siber güvenliği sağladığımızdan emin olabilmek için üçüncül bir yaklaşımla siber alemdeki tüm bileşenlerin güvenliğini sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Arslan ve beraberindeki protokolün katıldığı törenler Turkcell Veri Depolama Merkezi hizmete açıldı. Açılışın ardından Bakan Arslan ve beraberindekiler merkezi gezerek çalışmalar hakkında bildi aldılar.
Yeni Şafak
Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Turkcell Gebze'de Türkiye'nin en büyük veri merkezini açtığını duyurdu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katıldığı törenle hizmete giren veri merkezi, dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak. Türkiye'nin verilerinin Türkiye'de kalmasını sağlayacak veri merkezi toplam 33 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Merkez, veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin herhangi bir yatırım yapmadan anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyacak. 3 yıl içerisinde toplamda yaklaşık 275 milyon TL'lik yatırımın planlandığı Gebze veri merkezinin açılışı Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu tarafından yapıldı. Törene Bakan dışında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan da katıldı.
Aydınlık