TÜRKÇİMENTO'dan Yeşil Çimento kullanımına tam destek!
Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılması Tebliği’ne ilişkin bir açıklama yapan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, '2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefi kapsamında katkı sağlayacak her türlü projede sektör olarak yer almaktan memnuniyet duyduklarını açıkladı.
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı’na; iki yılı aşkın süredir üzerinde titizlikle çalışılan ve 16 Mart 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılması Tebliği” için teşekkür etti.
YEŞİL ÇİMENTO TEBLİĞİ ÇEVRESEL FAYDA SAĞLAYACAK
Fatih Yücelik Yeşil Çimento Kullanımının Yaygınlaştırılması Tebliği sayesinde 10 yılda yaklaşık 11 milyon ton CO2 azaltımı ve 1,3 milyon ton ithal petrokok tasarrufu elde edilerek, yaklaşık 500 milyon ağaca eş değer çevresel fayda sağlanacağını ve bununla birlikte projenin hedeflenen başarıya ulaşabilmesi için bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Tebliğde yer alan sınırlandırmaların başarıyla uygulanması ve hedeflenen çevresel faydaların eksiksiz olarak sağlanabilmesi için denetim mekanizmasının büyük öneme sahip olduğu bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Yücelik Tebliğin uygulama esaslarına ilişkin farkındalığın artırılması ve şeffaf denetim mekanizmalarının kurulması projenin hayata geçirilmesinde kilit rol oynayacağını söyledi.
Yücelik ''Yeşil çimento tiplerinin kullanılmasıyla sağlanacak çevresel faydalar, geleneksel portland çimentosuna eş değer teknik performans sunmaya devam etmelidir.
Bu nedenle, uçucu kül ve granüle yüksek fırın cürufu gibi alternatif hammaddelere sektörün erişim imkanlarının arttırılmasının bu hedeflere ulaşılmasında önemli bir çözüm stratejisi sunacağını düşünüyoruz.” dedi.
ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE YENİ BOYUT
Yücelik, dünyada yürütülen benzer proje örnekleri incelediğinde, Hindistan’ın 0,64 klinker/çimento oranıyla dikkat çektiğini belirterek, “Hindistan, dünyada hızla düşük klinker/çimento oranıyla üretim yapabilme başarısını gerçekleştirdi.
Çimento sektöründe uçucu kül kullanımını yaygınlaştırmak ve böylece hem termik santrallerin atıklarının yeniden kullanımını sağlamak hem de yeşil çimento kullanımını teşvik etmek amacıyla yürürlüğe koyduğu yasal düzenlemeye borçludur.” diye konuştu.
Fatih Yücelik şöyle devam etti: “Projenin başarıya ulaşması adına önemli etkiye sahip bir diğer unsur ise ülkemizde uzun yıllardır kullanımda olan çimento ve beton standartlarının bu yeni yaklaşıma uygun şekilde güncellenmesi ve sahada denetimlerinin yeni standartlara göre yapılmasının gerektiğidir.
Sonuç olarak; söz konusu Tebliğ ile kamuda yeşil çimento kullanımının yaygınlaştırılması hayata geçirilirken, hedeflenen çevresel faydaların eksiksiz olarak sağlanabilmesi için denetim mekanizmasının ivedilikle oluşturulması, alternatif hammaddelere erişim kolaylığı için teşviklerin hayata geçirilmesi ve ilgili standartların güncellenmesi hususlarına önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türk inşaat şirketinden Afganistan'a 163 milyon dolarlık yatırım!
|