Genel

Türker İnanoğlu Vakfı Sinema ve Tiyatro Müzesi dün açıldı!

Kavacık'tan Beyoğlu'na taşınan Türker İnanoğlu Vakfı Sinema ve Tiyatro Müzesi, dün, devlet bakanları ve sanatçıların da katıldığı bir törenle açıldı

Kavacık'taki yerinden Beyoğlu'na taşınan Türker İnanoğlu Vakfı Sinema ve Tiyatro Müzesi açılışı, dün Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katılımıyla gerçekleşti. Sinema ve tiyatro sanatçılarının da katıldığı törende sergiyi gezenler duygu dulu anlar yaşadı. Hayati Yazıcı, bu müzeyi hak ettiği mekana, Beyoğlu'na getirdiklerini söyledi.

Türk sinema ve televizyon sektörlerinde 53 yıldır faaliyet gösteren Türker İnanoğlu'nun kurduğu Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, Beyoğlu'ndaki yeni adresine taşındı. Açılış törenine Hayati Yazıcı, Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve içlerinde Ediz Hun, Türkan Soray, Zeki Alaysa, Erol Günaydın, çolpan İlhan, Hülya Avşar, Yavuz Bingöl ve Ali Sunal'ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı. Sunuculuğunu usta yorumcu Halit Kıvanç'ın yaptığı açılışta konuşan Hayati Yazıcı, yıllar boyu Türk sinemasına üretici, yapımcı olarak büyük katkılar sağlayan Türker İnanoğlu'nu tebrik etti.

BEYOĞLU SANATIN MEKANI

Sinema ve tiyatro müzesi sanatçıların hak ettiği mekanda Beyoğlu'nda yerini aldığını ifade eden Yazıcı, 'Bu müzeyi birlikte açıyoruz. Bir yapının müzenin, Türkiye'ye kazandırılmasında katkısı olan İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na teşekkür ediyorum. Bu faaliyetler sinema ve tiyatro faaliyetleri geçmişi geleceğe bağlayan değerlerimizi genç kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynuyor' dedi.

Sanatçılardan Erol Günaydın sergiyi çok beğendiğini ifade etti. Geleceğin güzel bir şey olduğunu söyleyen Günaydın, geleceğin şimdi yaşandığını aktardı. Gençlerin oyunculuklarını beğenmediğine de değinen Günaydın, kendilerinin yüreklerini koyduğunu fakat gençlerin bu şekilde davranmadığını belirtti. Açılışın ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Egemen Bağış, sergide bulunan heykellere ve eserlere dikkat çekti. Sanatçıların hiçbir ayrım gözetmeksizin, etnik kökeni inancı ne olursa olsun herkesi ortak bir duyguda buluşturabildiğini söyledi.

YEşžİLçAM'A DAİR HERşžEY...

Arşivinde, 1000'in üzerinde cihaz, 4 bin 200 adet çeşitli Türk filmleri kopyası, 6 binin üzerinde yerli film afişi, 10 binin üzerinde sinema-tiyatro lobi ve fotoğrafları, TV programı ve dizi arşivinin bulunduğu müzedeki Ulvi Uraz Kitaplığında ise 45 bin ciltlik derlemeye sahip dev bir kütüphane yer alıyor.
Yeni şžafak/ABDULLAH YILDIRIM

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk sinemasının asırlık müzesi artık Beyoğlu"nda

Türk sinemasının duayeni Türker İnanoğlu, 2001 yılında Kavacık"ta kurduğu œTürvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığını Beyoğlu"na taşıdı...

53 yıldır imza attığı ilklerle sinema sektörüne adını altın harflerle yazdıran İnanoğlu"nun kurduğu Türkiye"nin ilk ve tek sinema müzesi artık Beyoğlu"ndaki 5 katlı binasında hizmet verecek.

Kavacık"tan Beyoğlu"na taşınan œTürvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığının önceki gün yapılan açılışına Türker İnanoğlu"nun yanı sıra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve aralarında Müjde Ar, Gül Sunal, Cezmi Baskın, Suzan Avcı, Kayhan Yıldızıoğlu, Tuba Büyüküstün ve Hülya Avşar"ın da bulunduğu birçok ünlü sanatçı katıldı.

TÜRVAK Sinema - Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı"nın açılışını Devlet Bakanı Yazıcı, Başmüzakereci Bağış, İnanoğlu, İstanbul Valisi Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı   Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan birlikte yaptı.

Erdoğan: Teşekkürlerimi sunarım
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da gönderdiği mesajla İnanoğlu"nu sanata katkılarından dolayı tebrik etti. En kısa zamanda müzeyi gezmek istediğini belirten Erdoğan, mesajında œYarım asrı aşkın bir zamandır Türk Sinemasına ve sanatına hizmet veren Türker İnanoğlu"nun gayretleri ve fedakarlıkları ile ortaya çıkan bu kültür kurumunun, 2010 Avrupa Kültür Başkenti ünvanını taşıyan İstanbul"umuza farklı bir tad, farklı bir zenginlik kattığına inanıyorum. Bu eserin ortaya çıkmasını sağlayan sinemanın, tiyatronun, kültürün ve sanatın olduğu kadar İstanbul"un da sevdalısı olan Sayın Türker İnanoğlu"na çabaları ve fedakarlığı için teşekkürlerimi sunuyorum cümlelerine yer verdi.

1957 yılından bu yana Türk Sineması"nda yönetmen yardımcısı, film yönetmeni, yapımcı, sinema salonları işletmecisi, TV kurucusu ve gösteri merkezi sahibi olarak yarım asırdır sanatla iç içe yaşayan İnanoğlu, müzeyle sonsuza kadar yaşayacak bir imza bırakmak istediğini, Türk Sineması"nın geçmişine ait belge, bilgi, fotoğraf, afiş, cihaz ve filmleri bir müze ve kitaplık çatısı altında toplayarak bu muhteşem arşivi gelecek nesillere aktarmayı amaçladığını ifade etti.

Kitaplığının birinci katında sinema müzesi, ikinci katında sinema ve TV müzesi, 3. katında tiyatro müzesi, 4. kat Ulvi Uraz Kitaplığı, 5. katında ise cafe bulunuyor. 1904"den günümüze sinema tarihinin belgelerinin yer aldığı Türvak Müze ve Sanat Kitaplığı, 2 Ocak"tan itibaren sinemaseverleri ağırlayacak.

Müzeyi gözyaşları içinde dolaştım
Müzeyi gözyaşları içinde gezdiğini anlatan Hülya Avşar, œBurası sinemanın kalbinin attığı yer. Bir kere Türker İnanoğlu"na hem kendi adıma hem de tüm sinema oyuncuları adına çok teşekkür ediyorum. Ben daha önce bu müzeye gelmiştim. Hüngür hüngür ağlayarak çıkmıştım. Burası bizim için kalbimizin attığı yer. Burada ben yalnız olsaydım, yine ağlardım resimlere baktıkça dedi. Açılışa katılan genç yıldız Tuba Büyüküstün de uzun süre müzeyi gezdikten sonra œçok güzel görünüyor her şey. çok keyifli görünüyor. Yeşilçam Türk sinemasında çok değerli bir dönem. Hepimiz Türk filmleri ile büyüdük. 50"lerden 80"lere kadar bütün Türk filmlerini defalarca izlemişimdir. Ben de ileride bu müzede yer almak isterim diye konuştu.
Milliyet


Girişte Kemal Sunal ve Yılmaz Güney heykeli üçüncü katta Muhsin Ertuğrul"un vasiyeti

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı"nın desteğiyle Beyoğlu"na taşınan Türkiye"nin ilk ve tek ˜Sinema Tiyatro Müzesi" TÜRVAK, yarın kapılarını açıyor. Yeşilçam"ın unutulmaz replikleri yuvasına dönüyor

TÜRVAK Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı"nın temelleri, 2001"de Kavacık"ta atıldı. Tiyatro kökenli sanatçılardan gelen desteklerle müzeye elbirliğiyle sahip çıkıldı. Türker İnanoğlu tiyatronun gönlü zengin dev çınarlarına borcunu ödemek için tam bir yıl sonra, 2002"de Tiyatro Müzesi"ni açtı. Müze o dönemki büyük çabalarla şimdiki halini aldı. Müze koleksiyonunun temelleri İnanoğlu"nun sinema kariyeri boyunca biriktirdiği arşivle atıldı.
Ayrıca gazetelere ilan verilerek sinemacılar, özel koleksiyoncular, eski filmci/sinemacı aileler ve tiyatrocularla sinemayla ilgilenen herkese ellerinde sinemaya dair ne varsa getirmeleri için çağrıda bulunuldu.
Müzenin fikir babası ve kurucusu İnanoğlu, œMüzeyi kurarken yıllarca emek verdiğim kariyerimle ilgili sonsuza kadar adımı yaşatacak bir imza bırakmak, Türk Sineması"nın geçmişine ait belge, bilgi ve fotoğrafları bir çatı altında toplayarak bu arşivi gelecek nesillere aktarmak istedim diyor.
Türvak Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı"nın arşivinde binin üstünde cihaz, 4 bin 200 adet Türk filmi kopyası, 6 bin civarında yerli film afişi, 10 binin üstünde fotoğraf, 12 bin saati aşkın TV programı ve dizisi bulunuyor. Ayrıca 60 bin ciltlik bir kütüphaneye de ev sahipliği yapıyor.
Müzeyi salı, çarşamba, perşembe, Cuma ve cumartesi günleri 10.00-18.00; pazar günleriyse 12.00-18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. (212) 245 80 91, www.turvak.com

KAT KAT SİNEMA TİYATRO MÜZESİ

GİRİşž KAT/SERGİ SALONU VE KAFE:
Sinemanın zaman tünelinde hoşça vakit geçirilebilecek ilginç ve şık bir mekan olarak tasarlanmış. Sergi salonuyla iç içe olan bu katta ziyaretçileri Türkiye"ye ilk gelen 1904 model projeksiyon cihazı karşılıyor. Sergi salonunda unutulmaz karakter oyuncuları Kemal Sunal, Sadri Alışık, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen ve Feridun Karakaya"nın canlandırdıkları karakterlerin balmumundan heykelleri de sergileniyor. Sürü"den çalıkuşu"na kadar klasikleşmiş filmlerin afişleri, Bedri Koraman"ın Kemal Sunal filmleri için yaptığı afişlerle beraber vefat eden sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri de...

1. KAT/SİNEMA MÜZESİ:
Merdivenlerde hayattaki sinema ve tiyatro sanatçılarının portreleri var. Fuat Uzkınay Sinema Cihazları Salonu"ndaysa sinemanın tarihinin kat ettiği yol ince ayrıntılarıyla görebiliyor.

2. KAT/SİNEMA VE TV MÜZESİ:
Adnan Öztrak Salonu"nda televizyonun geçirdiği tüm evrimler ve yakın tarihi sergileniyor. Türker İnanoğlu Salonu"daysa İnanoğlu"nun 53 yıl boyunca aldığı ödüller, Erler Film afişleri, set fotoğrafları ve siyasilerle çekilen fotoğraflar yer alıyor.

3. KAT/TİYATRO MÜZESİ:
İsmail Dümbüllü Salonu"nda Orta Oyunu, Karagöz-Hacivat, Arifçi şžeref"in orijinal baskı afişleri, Vala Somalı karikatürleri, Mengü Ertel afişleri, yanan ˜Komedi Tiyatrosu"nun maketi, İsmail Dümbüllü ve Küçük Kemal"in büstleri ve vefat eden tiyatro sanatçılarının portreleri sergileniyor. Behzat Butak Tiyatro Belgeleri Salonu"nda Türk Tiyatrosu"nun 260 yıllık tarihi anlatılıyor. Darülbedayi"nin turnelerinde kullanılan aksesuvar sandığı, Osmanlıca ve Türkçe el ilanları, İstanbul şžehir Tiyatroları"nın imzalı maaş bordroları, masklar, biletler ve afişler burada. Muhsin Ertuğrul Salonu"nda Ertuğrul"un Dragos"taki evindeki çalışma masası, yağlıboya portresi, özel eşyaları, eşine ve Beklan Algan"a yazdığı vasiyetler, şapkaları, takım elbiseleri, ilk eşi Neyire Ertuğrul ve ikinci eşi Handan Uran Ertuğrul"un resimleri, daktilosu, çalışma koltuğu ve özel çalışmaları bulunuyor.

4. KAT/ULVİ URAZ KİTAPLIĞI:
Kapsamlı bir arşiv ve geniş bir kütüphanenin yanı sıra okuma salonu da ziyaretçileri bekliyor.

5. KAT VE TERAS KATI/KAFE:
Ünlülerin portreleriyle kaplı bu özel kat Tarihi Yarımada, Haliç ve Kız Kulesi manzaralı.

İLK SESLİ çEKİM KAMERASI

Muhsin Ertuğrul Salonu"nda Jeyan Tözüm"ün 1947"de Hanımlar Terzihanesi oyununda giydiği kostümünü, devlet tiyatrolarının tarihi oyunlarında kullanılan görkemli padişah kostümünü ve ünlü oyuncu Altan Erbulak"ın frağını görebilirsiniz.
Ertuğrul"un, 1933"te İstanbul Sokakları filminde ilk sesli çekimi yapmak için kullandığı kamera da müzenin mutlaka görülmesi gereken en ilginç parçalardan biri olarak birinci katı şereflendiriyor.
Hürriyet/Ceren ARSEVEN