Sektörel

Türkerler Holding'ten enerji sektörüne 2.9 milyar dolar yatırım!

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, '' Enerji sektörüne bugüne kadar 750 milyon dolar yatırdık. 3 yılda 2.9 milyar dolarlık yatırımı tamamlayacağız.''dedi.


Türkiye Petrolleri A.O.'da görev yapmış bir eski bürokrat 10 yıl önce Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker'in kapısını çaldı. O sırada eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, grubun enerji işlerinin başına geçmişti.


Eski bürokrat Türker’den 10 milyon dolar istedi:


- Bana 10 milyon dolar verin, Manisa’nın Alaşehir ilçesinde jeotermal araştırması yapacağım. O bölgede önemli jeotermal rezervi olduğunu düşünüyorum.




Aynı dönemde ODTÜ’den bir ekip söz konusu bölgede elektrik enerjisi üretecek jeotermal güce ulaşma olasılığını yüzde 50 görüyordu. Türker, 10 milyon doları verdi:


- İyi ki 10 yıl önce o riski almışım. 136.5 kilometrekarelik alanda 300 megawatt’lık elektrik üretimi gerçekleştirebilecek akredite rezerve ulaştık. Türker, Ersümer ve Holding Genel Koordinatörü Prof. Atilla Sezgin’le birlikte Alaşehir’de devrede olan 24 megawat’lık santralı gezerken 300 megawatt’a ulaşmak için gereken yatırıma değindi:




- Burada söz konusu güce ulaşmak için 1.2 milyar dolarlık yatırım yapmamız gerekiyor. Aslında, bölgede 2 milyar dolarlık yatırımla 500 megawatt’a da çıkabileceğimizi düşünüyoruz. İkinci 24 megawatt’lık yatırımın sürdüğünü belirtti:


- Ayrıca 25 x 2 megawatt’lık yatırım için de İş Bankası ve TSKB’den 400 milyon dolarlık finansman sağladık. 10 milyon dolarını hemen alıp, sondaja da başladık.  Ersümer araya girdi:


- Bankalar arama işlemlerine kredi vermezdi. Bizim Alaşehir’deki bulgu ve ilk yatırımlarımıza güvendiler. Türker sürdürdü:


- Burada iki sahada Türkerler Jeotermal, ikisinde de Sentez Jeotermal olarak faaliyet göstereceğiz. Sentez için Halkbank’tan 20 milyon Euro’luk arama kredisi aldık. Jeotermalde enerji verimliliğinin yüksek olduğunu savundu:


- Şu anda Türkiye’nin jeotermal enerjide ulaştığı kurulu güç 712 megawatt. Bu güç, enerji verimi açısında 2 bin 736 megawatt’lık rüzgar santralına bedel. Çünkü, jeotermalde 365 gün 24 saat kesintisiz işletme şansı var. Rüzgâr, güneş ve hidroelektrik için aynı şey söz konusu olamıyor. Gündemlerinde 4 ayrı hidroelektrik santral, 100 megawatt’lık rüzgar santralı projesi olduğunu kaydetti:


- Enerji sektörüne bugüne kadar 750 milyon dolar yatırdık. 3 yılda 2.9 milyar dolarlık yatırımı tamamlayacağız. Gündemden hiç düşmeyen, aramızdan aldığı canlarla sürekli yüreğimizi yakan terör, FETÖ’nün hain darbe girişimi, TSK’nın Cerablus seferi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna PKK saldırısı...


Bu ortamda yatırım iştahı sürer mi?


Her şeye rağmen iştahın kesintisiz sürmesi, Türkiye’nin geleceğine yatırım anlamına geliyor. Türkerler de, enerji, sağlık, gayrimenkul derken, 3 yılda ulaşacağı 8 milyar dolarlık yatırımla bu konuda öne çıkan gruplar arasında yer alıyor...


MİSAKI MİLLİ SINIRI DIŞINA ÇIKAN BİZDİK


ESKİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer’e rüzgâr enerjisi lisansları için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) ilk başvuruların yapıldığı günleri anımsattım:


- O günlerde çok yoğun başvuru oldu. Başvurular misakı milli sınırlarını bile aştı. Ersümer güldü:


- O talep Türkerler’di. Söz konusu başvurunun Saroz Körfezi’nde 1500 megawatt’lık bir off-shore rüzgâr santralı projesi için yapıldığını belirtti:


- Başvuru tarihinde oradan elde edeceğimiz elektriği aktaracak güçte bir trafo merkezi o bölgede ülkemiz sınırları dahilinde yoktu. En yakın yer Yunanistan sınırları içinde idi. Biz de başvuruyu öyle planladık. Saroz’da off-shore rüzgâr santralı taleplerinin sürdüğünü vurguladı:



- Şimdi durum değişti. Artık işi ülkemiz sınırları içinde çözebiliyoruz.


2000 MEGAVATLIK LİSANS ALDIK, 1000 MEGAVATINI SATTIK


TÜRKERLER Holding Enerji Grubu Başkanı Cumhur Ersümer, grubun 2000 megawatt’lık rüzgâr enerjisi lisansı aldığını belirtti:


- Siz de “çantacılık” yaptınız yani...


Kazım Türker, soruya itiraz edip, yanıt verdi:


- “Çantacılık”la işimiz olmaz. Proje geliştiriyoruz. O lisansları aralarında Borusan ve Güriş’in de olduğu yerli-yabancı yatırımcılara sattık. 1.5 milyar Euro’luk yatırıma vesile olduk.


25 MİLYON DOLARA ALAŞEHİR ISINABİLİR


KAZIM Türker, Alaşehir’deki jeotermal kaynağın sıcaklığının 200 dereceye kadar ulaştığını belirtti, Cumhur Ersümer teknolojideki gelişmeye işaret etti:


- Gelişen teknoloji 120, hatta 100 derecelik su ile de elektrik üretimini sağlıyor. Ardından jeotermal enerjinin sürdürülebilirlik yönüne değindi:


- Elektrik üretiminde kullanılan su, 80-90 derecelik ısıya iner. Yeraltına yeniden enjekte edilir. Böylece rezerv korunur. Türker, suyun yeraltına enjeksiyonu öncesi ısıtmada kullanılabildiğini kaydetti:


- 80-90 derecelik su yeraltına gönderilmeden önce seraları ısıtmada kullanılabiliyor. Ayrıca kentlerin ısınmasında da kullanılabilir. Örneğin 25 milyon dolarlık bir yatırımla Alaşehir’in ısınması sağlanabilir.




Hürriyet