23 / 12 / 2024

Türkiye, 2023'te 85 milyar dolar turizm geliri hedefliyor!

Türkiye, 2023'te 85 milyar dolar turizm geliri hedefliyor!

Türkiye, 2023'te 71 milyon turist ve 85 milyar dolar turizm geliri hedefliyor. Ancak bu hedefe ulaşmak için özel sektör ve kamunun yaklaşık 40 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor...



Türkiye, 2023'te 71 milyon turist ve 85 milyar dolar turizm geliri hedefliyor. Ancak bu hedefe ulaşmak için özel sektör ve kamunun yaklaşık 40 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor...

CARİ açığın en önemli ilaçlarından biri olarak kabul edilen turizm sektörünün gelişimi göz kamaştırıyor. 2005'te 18.1 milyar dolar olan turizm gelirleri bu yıl itibariyle 21.2 milyar dolara yükselmiş durumda. Türkiye'deki toplam turizm yatırımları ise 30 milyar dolara yaklaştı. Turizmin uluslararası alanda yıllık büyümesinin yüzde 2.5 olacağı öngörülüyor. Türkiye'deki büyümeninse bu oranın önüne geçmesi bekleniyor.

Yetkililer, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türkiye turizminin her yıl hem gelen turist sayısı hem de turizm gelirleri açısından büyümesini artırarak de-vam ettireceği görüşünde. Bu gelişmeler ışığında 2015 yılında Türkiye'nin 35 milyon konuk ağırlayacağı öngörülüyor.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) açıkladığı 2023 Türkiye turizmine dair hedeflerse oldukça çarpıcı. Buna göre, 2023 yılına geldiğimizde ülkemiz 71 milyon yabancı ziyaretçi ağırlıyor olacak. Bu rakamla birlikte elde edilmesi planlanan gelirse 85 milyar dolar. Gelen turistin kişi başı ortalama 1.350 dolar harcaması öngörülüyor. Yerli turist sayısınınsa 20 milyonlara çıkması hedefleniyor.

Ancak TYD'nin bu hedefe ulaşılması için bir de yapılması gerekenler listesi bulunuyor. Listenin ilk sıralarında turizmin çeşitlendirilmesi ve ülke geneline yayılması, yabancı sermaye girişinin artması ve yatırımların teşvikine devam edilmesi var. Ayrıca yetkililer, tanıtım bütçelerinin desteklenmesi ve Çin, Hindistan, Ortadoğu pazarlarının geliştirilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.
 

TYD, bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla 2023 yılına kadar özel sektörün toplam 24 milyar dolarlık yatırım yapmasını öngörüyor. Aynı dönem için kamunun da altyapı yatırımları (havaalanı, karayolu, demiryolu, katı ve sıvı atık tesisleri, restorasyon gibi) asgari 6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmesi bekleniyor. Toplam yatırım rakamı 40 milyar doları bulacak.

YATIRIMLAR ANADOLU'YA YAYILIYOR

Ekin Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, "Grubumuzun araştırma birimi her yıl düzenli olarak 'Zincir Oteller Araştırması' yapıyor. Bu araştırmanın 2010 yılı verilerine göre işletmede olan zincir ve grup otellerinin yüzde 93'ü halen yerli firmaların elinde" diyor.

Türkiye'nin turizm yatırımında Akdeniz Çanağı'ndaki en hızlı ülke olduğuna değinen Bulutoğlu, ülkemizde yılda ortalama 20 bin yatak kapasiteli 70-80 arasında değişen yeni tesisin hizmete girdiğini söylüyor. Bu alanda yaşanan bir diğer önemli gelişme ise daha önce belli bölgeler ve kıyı kesi¬minde yoğunlaşan yatırımların son dönemde özellikle iç bölgelere ve Anadolu'nun geneline yayılıyor olması. 2010 yılında turizm alanında yatırım yapılan 193 projeden 36'sı dışındakilerin tümünün Anadolu'nun çeşitli illerine dağılması da bunun kanıtı.

Önemli bir diğer gelişme de daha önce ağırlıklı olarak 5 yıldızlı oteller için yapılan yatırımların son dönemde 3 ve 4 yıldızlı otellere yönelmesi. Bulutoğlu, bu değişimin de Anadolu'da hızlanan iş ve ticaret alanındaki gelişmelere paralel olduğunu belirtiyor.

İSTİHDAMDA SANAYİYİ GEÇTİ

Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) hazırladığı 2010 yılı Turizm Raporu, turizmin istihdama katkısıyla ilgili çarpıcı sonuçlar sunuyor. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut. 2001'de 500 büyük sanayi kuruluşunda çalışan sayısının 526 bin 314 olduğunu, bu rakamın 2009'da 516 bin 305'e düştüğünü hatırlatıyor. Oysa aynı dönemde sadece konaklama sektöründe çalışanların sayısı bile 243 binden 342 bine yükselmiş.

Barut, turizmin en az yatırımla en hızlı istihdam yaratan sektörlerden biri olduğuna da dikkat çekiyor. Bir kişiye iş alanı açabilmek için ortalama 189 bin TL'lik yatırım gerekiyor. Bu rakam, turizm yatırımlarında 148 bin TL. Oysa sağlıkta 180, çimentoda 257, kimyada 308 bin TL.

Rapora göre, yılda ortalama 20 bin yatak kapasite sini içeren yeni konaklama tesislerinin hizmete girmesi, yatırım işletme ve diğer alanların yanı sıra ücretleri de etkiliyor. Özellikle nitelik gerektiren alanlarda çalışan kalifiye elemanlara ödenen ücretler başka sektörlere göre ortalamanın üzerinde bir seyir izliyor.

5 yıldızlı otellerde, aralarında aşçı gibi özel yetenek gerektiren nitelikli kalifiye personel, ücret bakımından genel müdürden sonra en yüksek ücreti alanlardan oluşuyor. Antalya'da kıyı bölgesindeki 5 yıldızlı otellerde aşçıbaşı olarak çalışanların ortalama ücretleri 5 ila 7 bin lira arasında değişirken, aynı tesislerde genel müdür yardımcılarının ortalama ücretleri 5-6 bin lira düzeyinde seyrediyor.
Para/Melis TOSYALI


Geri Dön