Türkiye 3. Havalimanı ile Game changer pozisyona geçecek!
Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi editörü Murat Palavar’ın sorularını cevaplandıran DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım 3’ncü İstanbul havalimanı projesi ile Game changer (Oyun değiştirici) pozisyona geçeceğini söyledi.
Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi editörü Murat Palavar’ın sorularını cevaplandıran DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım; Havacılıkta ağırlık noktasının Avrupa’dan İstanbul’a kaydığını belirterek, Türkiye'nin 3’ncü İstanbul havalimanı projesi ile Game changer (Oyun değiştirici) pozisyona geçeceğini söyledi.
Projenin sadece bölgesel değil tüm sivil havacılık dengelerini değiştireceğini ifade eden Yıldırım, bu ay Ordu/Giresun ve Yüksekova havalimanlarının devreye gireceğini söyledi. Yıldırım 5 havalimanın daha yapılacağını kaydetti.
İşe Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi sayfasında yayımlanan o röportaj;
Türkiye havacılıkta yaşadığı başarıyı bu ay açacağı iki havalimanıyla taçlandıracak. Karadeniz'de Avrupa'nın ilk denize inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı 22 Mayıs'ta, Hakkari Yüksekova Havalimanı ise 26'sında devreye girecek. Açılışlarla birlikte faal havaalanı sayısı 55 ulaşacak. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 5 havalimanın daha devreye almasıyla birlikte Türkiye'nin her köşesine havacılığı taşıma hedefine ulaşılacağını söyledi. Havacılıkta kuşak atladığını ifade eden Yıldırım kurumun İstanbul merkezinde Yeni Şafak'ı ağırladı. İstanbul'da inşa edilecek 3. Havalimanı hakkında bilgiler paylaşan Yıldırım projenin İngilizce ifade edilen Game changer (Oyun değiştirici) bir özellikte olduğunu söyledi.
GAME CHANGER İSTANBUL
DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım havacılıkta uçuş, yolcu ve yük taşımalarının durumuna bakılarak oluşturulan ağırlık noktasının Avrupa'dan İstanbul'a kaydığını söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin 3.havalimanı projesi ile Game changer (Oyun değiştirici) pozisyona geçeceğini söyledi. Yıldırım “Dünya haritası üzerinde düğüm noktaları tespit ediliyor. Uçak yolcu ve yük hareketlerinin ağırlık merkezi bulunuyor. Bu nokta Avrupa üzerindeydi. Son 20 sene önce Avrupa üzerindeydi. Asya ve Asya'daki ülkelerin özellikle Çin, Hindistan'ın kalkınmasıyla dünyaya açılmasıyla birlikte bu ağırlık noktası hep doğuya doğru kaydı. Son yapılan analizlerde gördük ki artık İstanbul'un üzerine gelmektedir. Dünyanın havacılık ağırlık merkezine en yakın bir megapol olma durumunda” dedi.
PASTADAN BÜYÜK PAY ALACAĞIZ
Değişen dünya havacılığında İstanbul'un öneminin arttığına işaret eden Yıldırım şunları söyledi: “Bizim burada böyle dev havalimanı olmamız halinde bu pastadan ciddi pay alacağımız net olarak ortada. Bu görünüyor o yüzden bazı ülkelerde endişe var. Normaldir bu biz hakkımızı almak için elimizden geleni yapacağız. Asya'dan Avrupa'ya gidecek olan veya Avrupa'dan Asya'ya gidecek olan veya Afrika'dan binip Avrupa'ya gidecek olan yolcu için en uygun aktarma yeri İstanbul oluyor.”
ALMANLAR YAPAMADI BİZ YAPIYORUZ
3. Havalimanı'nın oyunu değiştirecek kapasitede bir proje olduğunu altınız çizen Yıldırım doğan tepkilerden de bunu anladıklarını kaydetti. Avrupa'dan Afrika'dan kiminle temas edildiyse bu konunun gündeme getirildiğini kaydeden Yıldırım “Bu bir rahatsızlık mıdır? Rahatsızlık ta vardır hayranlık da vardır. Bu önemli bir projedir” dedi. Projenin sadece bölgsel değil tüm sivil havacılık dengelerini değiştireceğini belirten Yıldırım Almanya'nın Berlin'de deklare ettiği havalimanını hala açamadığını hatırlattı. Açılışın 2012 olarak açıklandığını belirten Yıldırım “3 yıl geçti hala bitirip açamadılar. Dolayısı ile Almanların o ekonomik güçleri ile yapamadıklarını onlarınkinden daha büyüğünü gerçekleştirmemiz inanılmaz gibi geliyor” dedi. Projenin 4 etaplı olduğunu açıklayan Yıldırım 4. Etabın sonunda 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacağını kaydetti. İlk etapta 90 milyon kapasite öngörüldüğünü ifade eden Yıldırım "Atatürk Havalimanın kapasitesi 60 milyona yaklaştı. İki havalimanımızda kapasitesini doldurmuş durumda. Projede 5 parelel pist bir de 6. dikine bir pist inşa edilecek. Aynı anda 5 uçak inip kalkabilecek” dedi.
AFRİKA'YA AÇILIYORUZ
Türkiye'nin bir Afrika açılımı olduğunu belirten Yıldırım DHMİ olarak Afrika'ya açılacaklarını kaydetti. Yıldırım “Afrika'da İşletme veya sıfırdan havalimanı inşası yardımı, teknik ve tecrübe desteği yapabiliriz” dedi. Görüşmelere başladıklarını belirten Yıldırım “Şu anda rahat olabileceğini düşündüğüm 4-5 ülke var. Biz gitsek masaya oturup desek ki havalimanına talibiz. O ülkenin yetkililerinin hayır diyemeyeceklerini düşünüyorum” dedi.
5 HAVALİMANI DAHA İNŞA EDİLECEK
DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım önümüzdeki aylarda 5 tane daha havalimanın yapımına başlanacağını söyledi. Yıldırım "Bu ay iki tane havalimanı açılışını gerçekleştireceğiz. Bunların tamamlanmasıyla faal havaalanı sayısı 55 olacak. Bu sayıdan sonra 5 tane daha olacak. Bunlardan birkaç tanesi belli oldu. Bir tanesi Rize Artvin Havalimanı o da gene deniz üzerine pisti hazırlanacak. Karaman'da yine bir havalimanı olacak. Antalya'nın batısında bir havalimanı düşünüyoruz. Yakın bir zamanda 60 rakamına kavuşulacak. Bundan sonra artık daha yapılır mı Türkiye için artık pek ihtiyaç kalmıyor. Tek tük istisnai durumlarda olabilir. Kurumun özelleştirilmesi iddialarıyla ilgili konuşan Yıldırım böyle birşeyin gündemlerinde olmadığını söyledi.
YÜKSEKOVA İRAN VE IRAK'TAN YOLCU ALACAK
Açılışı yapılacak havalimanları hakkında açıklamalar yapan Yıldırım, Ordu Giresun Havalimanı'nın deniz doldurularak yapılan Avrupa'da örneği tek olan bir havalimanı olduğunu söyledi. Yıldırım Yüksekova'ya inşa edilecek havalimanının yurt dışına bile hitap edebilecek bir havalimanı olacağını söyledi. Yıldırım “İran'dan insanlar uçmak için Van'a gidiyorlar. Şimdi Yüksekova'da bir alternatif olarak gündeme girecek. Kuzey Irak içinde bunu söylemek mümkün. Çünkü orası hertarafayakın bir bölge” dedi. Havalimanlarına verilen isimler hakkında konuşan Yıldırım “İsimler için teklifler geliyor. Bu teklifler içinden en uygun görülen seçiliyor. Bakanlar Kurulumuzun kararı ile ismi konmuş oluyor. Hakketen güzel isimler çıktı ortaya. Sadece vilayetin ismini taşımaktan ziyade değerli bir şahsiyetin tarihe mal olmuş bir şahsiyetin bölgemizin önemli insanlarının isimlerinin verilmesi daha hoş oluyor” dedi.
ATATÜRK HAVALİMANI KAPATILMAMALI
Atatürk havalimanın akıbeti ile ilgili kesinleşmiş bir karar olmdaığını açıklayan Yıldırım 3. Havalimanı'nın devreye alınmasıyla birlikte burada yolcu ve yük faaliyetinin devam etmesinin doğru olmayacağını kaydetti. “Atatürk Havalimanı bana göre kapanmaması gerekir” diyen Yıldırım havalimanının VİP, bussines uçuşlar için hava ambulansı hava taksisi gibi genel havacılığın diğer unsurları için burası kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.
DHMİ