Sektörel

Türkiye altyapı projeleri Londra'da yatırımcılara tanıtıldı!

Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içinde ulaştırma ve enerji alanında gerçekleştirilecek 250 milyar dolarlık dev projeleri Londra'da yatırımcılara tanıtıldı....

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde ulaştırma ve enerji başta olmak üzere 250 milyar dolarlık altyapı projeleri Londra'da görücüye çıktı. Ünlü and Co sponsorluğunda Başbakanlık Yatırım Ajansı tarafından düzenlenen "Invest in Turkey's Infrastructure - Türkiye'nin Altyapısına Yatırım" konferansı, dün Londra'da gerçekleştirildi.

 

Projelere ilgi çok yüksek

 

Konferansın açılışında konuşan  Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, dünyanın çalkantılı bir dönemden geçerken, Türkiye'nin eğitim, enerji, inşaat, savunma, sağlık ve ulaştırma alanında önemli yatırım fırsatlarına dikkat çekti. Aycı, "Uluslararası yatırımcıların özellikle; İstanbul 3. Havalimanı, Çanakkale Boğazı köprü geçişi, İzmir-Ankara, İstanbul-Bilecik gibi hızlı tren hattı, İzmir ve Derince limanları gibi birçok limanın özelleştirilmesi ve 400 milyar dolar yatırım değeri olan kentsel dönüşüm projelerine ilgisi sıcak. Türkiye'deki özelleştirme çalışmalarının toplam büyüklüğü geçtiğimiz dokuz yıl boyunca yaklaşık 50 milyar ABD Doları'na ulaşmış olmasına rağmen; kısmen özelleştirilmiş olan altyapı ve enerji üretimi gibi birçok başka alan halen özelleştirme çalışmalarına açık" diye konuştu. Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü de, konferansın Türkiye'deki yatırım fırsatlarının yabancı yatırımcılar nezdinde bilinirliğinin artırılmasına destek olacağını belirtti. Ünlü, önümüzdeki. 10 yıl içerisinde ekonominin "altyapı" ve "tüketim" sektörleri etrafında yoğunlaşacağını belirterek, "100 milyar dolarla seviyesinde yatırım kapıda bekliyor" dedi.

 

Şimşek: Devlet sözünün arkasında

 

Toplantıya katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise gazetecilerin sorusu üzerine, bireysel emeklilikte devlet  katkısının katılımcıların hesabına aktarılmasının gecikip gecikmeyeceği ile ilgili endişelere açıklık getirdi. Şimşek, "Kimsenin korkusu olmasın. Devletin taahhüdü taahhüttür. Zaten geriye dönük bu paralara kimse  dokunamayacak.

Sorun yok" dedi. Standard and Poor'un not artırımını da değerlendiren Şimşek kısa sürede başka bir rating kuruluşundan not artırımı bekleyip beklemediğine ilişkin soruya "Biz kendi işimize bakacağız. Not eninde sonunda gelir. Herkes çok iyi biliyor ki Türkiye daha iyi bir notu hakediyor. Piyasalar Türkiye'yi daha iyi fiyatlıyor. Geçmişte de rating kuruluşları geriden geldi. Bu onların doğası herhalde" dedi.

 

Bakan Yıldırım: Otoyolda tek yöntem halka arz

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iptal edilen köprü ve otoyol özelleştirmesinde bundan sonraki tek yolun halka arz olduğunu söyledi. Yıldırım, halka arz büyüklüğünün yatırımcı ilgisini azaltmayacağını vurgulayarak "Otoyollar ve köprüler para basıyor. Yatırımcı ilgisi ile ilgili tereddütümüz yok" dedi. Yıldırım, S&P'nin not artırımıyla ilgili olarak da, şirketin adının İngilizce anlamlarından yola çıkarak standart ve fakir kelimelerine göndermede bulundu. Yıldırım şu değerlendirmede bulundu: "Standart dışında kalmayın, fakirleşirsiniz. Değişime ayak uydurmanız gerekiyor. S&P'de bunu yapmalı."

Yıldırım, son 10 yıl içinde başarılı işlerin yapılmasının arkasında güven ve istikrar gibi iki tane sihirli kelim  olduğuna işaret ederek son10 yılda ulaşım alanında 142 milyar TL yatırım yapıldığını söyledi. Ancak sadece güven ve istikrarın yeterli olmadığını belirten Yıldırım, "Ancak kralların değil, kuralların geçerli olduğu ülke olursanız başarılı olursunuz" dedi. Konuşmasında, "Güneşin doğduğu ülkeye doğru yönelin" sözleriyle uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Binali Yıldırım, "Eskiden İpek Yolu Doğu'dan Batı'ya giderdi. Şimdi Batı'dan Doğu'ya döndü . İster Doğu'dan Batı'ya, isterse Batı'dan Doğu'ya dönsün. tek geçeceği ülke Türkiye. Güneşin doğduğu yere, dünyanın merkezine yatırım yapmayı hepinizi davet ediyorum" dedi. Önümüzdeki 10 yılda enerji ve ulaştırma alanında 250 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştirileceğine işaret eden Bakan Yıldırım, "Türkiye 2020 İstanbul Olimpiyatları ve İzmir Expo'ya aday. Eğer alırsa bunlar 60 milyar dolarlık yatırım imkanı yaratacak" diye konuştu.

 

Türkiye'nin ev projeleri görücüye çıktı

 

Londra'daki fon büyüklüğü 5 trilyon doları bulan 200 kadar uluslararası yatırımcı ve fon temsilcisini bir araya

getiren konferansta, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Müşteşar Yardımcısı Suat Hayri Kaya, TAV Havaalanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Sani Şener, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Akfen CEO'su

Süha Güçsav ve Meridiam İş Geliştirme Direktörü Marco Rosso Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlattı.

 

Londra'da görücüye çıkan projeler?

 

Kayseri Sağlık Kompleksi

Kanal İstanbul

3. Havalimanı

3. Köprü

Hızlı Tren

Enerji projeleri

Çanakkale Boğazı Köprü Geçişi

İzmir, Ankara, İstanbul

Bilecik hızlı tren hattı

İzmir ve Derince limanları

Marmaray

Avrasya Otoyol Tüneli


DÜNYA