Genel

Türkiye asansör sektöründe yeni düzenlemeyle güvenlik artacak!

Türkiye asansör sektörü, TOKİ tarafından gelecek dönem içinde yürütülecek projelerle birlikte önemli gelişmelere imza atması bekleniyor. 300 bin civarında asansörün bulunduğu Türkiye'de sayının giderek artacağı belirtiliyor...

EN 81-1 standardının 2012 yılında uygulamaya konulmasının ardından önemli bir dönüşüm ve değişim süreci yaşayan Türkiye asansör sektörü, uygulamalardan elde edilen tecrübeler ışığında iyileştirici çalışmalarına devam ediyor. Muayenelerin sağlıldı yürümesi ve sürdürülebilir olması için yürürlüğe girmesi beklenen taslakla, geçiş sürecinde yaşanacak sıkıntıların asgariye indirilmesi planlanıyor. Uzmanlar, denetimlerin yapılması ile yeni sistemin kazalarda oluşan can kayıplarını azaltacağı değerlendirmesini yapıyor. 


İnşaat sektörünün son yıllarda özellikle kentsel dönüşüm projeleri ve orta ölçekli  ve ilçelerde örnek yerleşim birimleri oluşturma projeleriyle birlikte hızla gelişmesine paralel olarak önemli bir aşama kaydeden Türkiye asansör sektörü, TOKİ tarafından gelecek dönem içinde yürütülecek projelerle birlikte önemli gelişmelere imza atması bekleniyor. Bugün itibarıyla 300 bin civarında asansörün bulunduğu Türkiye'de kentsel dönüşümle birlikte bu sayının giderek artacağı belirtiliyor. Uzmanlar, hem asansör hem de aksam imalatında, markalaşma üe paralellik oluşturacak şekilde, kalite ve güvenlik esaslarını ön planda tutacak yeni tasarımların geliştirilmesiyle, gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazar paylarının büyümeye devam edeceğine dikkat çekiyor. Asansör ve Yürüyen Merpen Sanayicileri Derneği'nden (AYSAD) edinilen bilgilere göre, Türkiye asansör sektöründe 2 binden fazla firma faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar yıllık ortalama 20 bin asansörü kullanıma geçiren sektör, orta vadede bu rakamı 50 bine çıkarmayı planlıyor. Özellikle Anadolu'nun belli bölgelerinde müteahhitlik firmalarının makine işletmeleriyle ortaklığa giderek asansör parçaları imal ettiğine dikkat çeken uzmanlar, dikey yapılaşmanın gesi 18 farklı muayene kuruluşuyla anlaşma yaparak asansör yıllık kontrollerine başladı. Türkiye'de 2 bin 950 belediye bulunduğu düşünüldüğünde, belediyelerin sadece yüzde 15'i yasal zorunluluğu yerine getirmiş bulunuyor. Sektör temsilcileri, buna rağmen asansörlerin tahminen yarısının muayene edümiş olduğunu ve asansörlerin yoğun bulunduğu illerdeki belediyelerin yönetmelik gereğini yerine getirdiğini ifade ediyor. Uzmanlar, ayrıca Türkiye çapında faal 267 organize sanayi bölgesinin sadece 34'ünün anlaşma yaparak muayenelere başlamasını ilgisizlik ve sorumsuzluk olarak değerlendiriyor. 

hızla yaygınlaştığı günümüzde sektörün 50 bin hedefine daha hızlı ulaşacağını vurguluyor. 

Bugün itibarıyla yaklaşık 500 milyon euro'luk büyüklüğe ulaşan sektörün tertıel sorunu ise sert rekabet. Sektörde olması gerekenden daha fazla firma olduğu tespitini yapan sektör aktörleri, bu yüzden genel kalitenin düşmesinden endişe duyuyor. Sektörde rekabetin ürün geliştirmekten ziyade fiyat odaklı yapıldığı belirtüiyor. 

Kontrol edilen asansörlerin yüzde 63'ü risk taşıyor Diğer yandan yeni bakım yönetmeliği ve güvenlik mevzuatlarının da sektörün ilerleyişine destek olacağını belirten uzmanlar, asansörlerin modernize edilmesinin sektöre olumlu yansıyacağı fikrinde birleşiyor. 2013 yü sonu itibarıyla Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nda toplanan verilere göre, 151 bin 475 asansör kontrolden geçti ve 44 bin 329 asansör emniyet standartlarına uygun bulundu. Kontrol edilen 96 bin 542 asansör ise, yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle kullanımdan men edildi. 

11 bin 407 asansörde de, kullanımına engel olmayacak küçük eksikler tespit edildi. Bu sonuçlara göre, asansörlerin yüzde 37'sinin kullanılabilir, yüzde 63'ünün ise kullanüamayacak kadar riskli olduğu ortaya çıktı. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun'a dayanılarak yayınlanan Yönetmelikle de, il ve ilçe belediyeleri, TURKAK tarafından akredite edümiş A tipi muayene kuruluşları üe anlaşma yaparak, muayene işlemlerini yürütmek zorunda bulunuyor. 


Dünya Focus