Ekonomi

Türkiye, Avrupa'nın en ucuzu oldu! İşte konutlarda ödenen o fiyatlar...

Toptan gaz fiyatlarında yaşanan yükseliş sebebiyle 2021 itibariyle Avrupa ve Türkiye'de tüketilen doğalgaz fiyatı tarihin en yüksek seviyelerini gördü. Elektrik fiyatlarında da aynı durum görülüyor. Peki Türkiye'de ve Avrupa'da fiyatlar nasıl? İşte ayrıntılar... Doğalgazın birim fiyatlarındaki bu yükselişin temel gerekçeleri arasında ise; düşük stok seviyeleri, Asya ülkelerinden gelen yüksek talep, yüksek karbon fiyatları ve kesintiler yer alıyor

Toptan gaz fiyatlarındaki küresel yükseliş nedeniyle 2021 itibariyle Avrupa ve Türkiye'de tüketilen doğalgazın fiyatı tarihin en yüksek seviyelerini gördü. Doğalgazın birim fiyatlarındaki bu yükselişin temel gerekçeleri arasında ise; düşük stok seviyeleri, Asya ülkelerinden gelen yüksek talep, yüksek karbon fiyatları ve kesintiler yer alıyor. Serbest piyasada 1000 metreküp doğalgazın fiyatı, 2020'de 125-130 dolar iken 2021'de 1.200-1.300 dolar olarak gerçekleşti. Yükseliş 8 ila 10 kat arasında oldu.

Peki Türkiye'de ve Avrupa'da fiyatlar nasıl? İşte ayrıntılar...

 

Energy Price İndex'in 9 Avrupa ülkesi başkentinin kWh başına aylık kaç Euro ödedidiğiyle ilgili hazırladığı grafik, 2021 yılı boyunca yaşanan artışı gözler önüne serdi. Grafikten görüldüğü üzere 2021 sonunda Avrupa'da en pahalı doğalgaz, İsveç'in başkenti Stockholm halkı tarafından ödeniyordu. İkinci sırada Danimarka'nın başkenti Kopenhag, üçüncü sırada ise Amsterdam bulunuyor. 

2021 yılında 27 AB ülkesinde kWh başına ayda ortalama 7,5 Euro tutarında doğalgaz faturası ödemesi yapıldı. Doğal gaz fiyatları, özellikle 2021 yılının ikinci yarısında hızla yükseldi. İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde fiyatlar rekor kırdı. 2021 Aralık itibariyle konutlardaki en yüksek doğalgaz fiyat yükselişi, yüzde 80'e yakın bir oranla Hollanda'da kaydedildi. 

Household Energy Price Index'in (HEPI) oluşturduğu listeye göre, Avrupa başkentlerindeki konutlarda kullanılan doğal gazın (vergiler dahil) kWh başı birim fiyatları, 2022 Ocak itibariyle 24,2'den 2,5 cent Euro'ya kadar değişklik gösteriyor.

DOĞALGAZIN EN UCUZ OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE

İstanbul'da ise halkın, doğal gaza kWh başına 1,42 cent ödediği belirlendi. Yani Avrupa ülkeleri arasında konutlarda doğalgazın en ucuz olduğu ülke Türkiye oldu. Türkiye dahil 5 Avrupa ülkesindeki doğalgaz faturalarına (konut) ilişkin hazırlanan bir başka grafik de ise Türkiye'deki doğalgazın Avrupa'dak en ucuz olduğu belirtiliyor.

AVRUPA VE TÜRKİYE'DE DOĞAL GAZDAN NE KADAR VERGİ ALINIYOR?

Avrupa ülkelerindeki doğalgaz faturalarının (konut) ortalama bileşenleri şu şekilde oldu: yüzde 55 enerji bedeli, yüzde 21 dağıtım bedeli, yüzde 8 enerji vergileri, yüzde 16 KDV.

TÜRKİYE'DEKİ DURUM

A Haber'de yer alan habere göre; Türkiye'deki doğalgaz birim fiyatının 3 bileşeni ise şöyle açıklandı: Alış fiyatı, sistem kullanım bedeli ve vergiler. Türk halkı yüzde 15,25 KDV, yüzde 0,83 ÖTV, yüzde 15 ise SKB ödemesi yapıyor.

Ekmeğe şok zam! Fiyatlara inanamayacaksınız!

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aylık geliri değişecek! Dikkat ödemeler başlıyor!

50 yaş altına emeklilik müjdesi! Resmen açıklandı!

Ev fiyatları düşecek mi? İnşaat maliyetleri rekor kırdı!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?