Kent Haberleri

Türkiye Barolar Birliği, KDV ve ÖTV artışlarına karşı hukuki savaş başlattı!

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının ve Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin kararlarına karşı hukuki mücadele başlattı. İşte ayrıntılar... TBB, Danıştay'da iki ayrı dava açarak, söz konusu kararların iptal edilmesini ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin bir dizi düzenlemeye karşı hukuki adımlar attı. TBB, Danıştay'da iki ayrı dava açarak, söz konusu kararların iptal edilmesini ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

TBB'nin yaptığı açıklamada, KDV artışına ilişkin düzenlemelerin Anayasa'nın 73. maddesinde yer alan adil denge ilkesine aykırı olduğu ve hak arama hürriyeti ile mülkiyet hakkını ihlal edebileceği ifade edildi. Ayrıca, dava masraflarının ve harçlarının artırılmasının, vatandaşların mahkemeye erişim hakkını zorlaştıracağı ve sınırlayıcı bir etkisi olacağı vurgulandı.

 

ÖTV'nin artırılmasına ilişkin düzenlemenin de Anayasa'nın 73. maddesine ve hukuki güvenlik ilkesine aykırı olduğu savunuldu. TBB, vergilendirme yetkisinin yasama organına ait olduğunu belirterek, söz konusu düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdü.

 

Bu gerekçelerle, TBB tarafından Danıştay'da açılan davalarla, KDV ve ÖTV miktarlarının artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi. Ayrıca, dava dilekçesinde, ÖTV artışına ilişkin düzenlemenin dayandığı yasa hükmünün de Anayasa Mahkemesi'ne taşınması talep edildi.

TBB'nin dava dilekçelerinde belirtilen gerekçeler doğrultusunda, konuyla ilgili olarak Danıştay'ın vereceği kararlar merakla bekleniyor. Bu davaların sonucu, KDV ve ÖTV artışının yürürlükte kalıp kalmayacağına ilişkin önemli bir etki yaratabilir.

KDV NEDİR?

Katma Değer Vergisi (KDV) adı verilen bir harcama vergisi, mal ve hizmet teslimlerinde uygulanır. Mal veya hizmetin teslimini gerçekleştiren kişi veya kurum tarafından ödenir, ancak bu vergi tüketiciye yüklenir. KDV oranları yüzde 1'den yüzde 20'ye kadar değişebilir.

Türkiye'de KDV vergisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 3065 sayılı yasa ile kabul edilmiş ve 25 Ekim 1984 tarihinde resmi gazetede yayımlanmıştır. Bu yasa ile KDV'nin uygulanması 1 Ocak 1985 tarihinden itibaren başlamıştır.

ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal ve ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak tahsil edilen bir harcama vergisidir. ÖTV, öncelikle Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve daha sonra 2002 yılında 4760 sayılı kanunla kabul edilmiştir. Bu vergi, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.) ve çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.

ÖTV, bir malın her el değiştirmesinde değil, malın ithal edilmesi veya üretici tarafından ilk satış noktasına teslim edilmesi durumunda doğar. Motorlu taşıtlar için ise ÖTV, nihai tüketici tarafından ödenmelidir. ÖTV'nin mükellefleri, ithalatçılar ve ilk satıcılar olarak belirlenmiştir.

Kanun kapsamında, ek dört ayrı tarife bulunur ve bu tarifelerde belirtilen ürünlerin vergilendirilmesi esas alınır. 1 numaralı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini içeren vergileri düzenlerken, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi'nin yerini almıştır. 2 numaralı tarife, taşıtlara yönelik vergileri düzenlerken, eski Taşıt Alım Vergisi'nin yerine geçmiştir. 3 numaralı tarife, tütün ve alkollü içecekler üzerindeki vergileri içerir ve eski Ek KDV'nin yerine geçmiştir. Son olarak, 4 numaralı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ile ilgili vergileri düzenler ve eski Lüks KDV'nin yerine geçer.

Borsa İstanbul'dan dev sürpriz: 19 Temmuz Çarşamba günü Borsa İstanbul'da en hızlı yükselen hisseler!
Gram altın fiyatları için şaşırtıcı tahmin: Altın kış uykusundan resmen uyandı, bakın bundan sonra neler olacak?
SON DAKİKA DEPREMLER! 19 Temmuz deprem mi oldu? Az önce deprem mi oldu? En son nerede deprem oldu?