Türkiye bölgenin yollarını ve altyapısını yapmaya hazır
Türkiye, Ermeni işgali altındaki Azeri toprakları ve Karabağ'ın yeniden imarı, altyapı ve yollarını yapmak için hazır
Türkiye-Ermenistan normalleşmesi Dağlık Karabağ'da ilerlemeye bağlanırken Ankara, bu konuda kolaylaştırıcı rol üstlenmek için somut projeler sunuyor.
Türkiye, Ermeni işgali altındaki Azeri toprakları ve Karabağ'ın yeniden imarı, altyapı ve yollarını yapmak için hazır. Türkiye ile Karabağ'ı konuşmaya ısrarla karşı çıkan Erivan, bu konuda pozisyon değiştirdi. Kaynaklar, protokollerin ölmediğine de dikkat çekiyor.
Ankara, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını kabul etmesinin ardından Washington ile tırmanan gerilim ve Erivan ile ilişkileri ayrı tutuyor. Diplomatik kaynaklar, Amerikan yönetimine seslenerek, "Bıraksınlar, biz iki komşu olarak bildiğimiz şekilde kendi aramızda sürdürelim." dedi. Kaynaklar, Türkiye'nin geçtiğimiz sene baskı olmadığı serbest bir ortamda adım attığını hatırlatarak "Baskının işe yaramadığını artık anlasınlar." mesajı verdi. Türk yetkililer ısrarla Ermenistan ile normalleşmenin durmadığına dikkat çekerek, "Protokol süreci hiçbir şekilde ölmedi. Biz bunu onaylamak için imzaladık." dedi. Yetkililer, Karabağ'da ilerleme olmadan Türkiye'nin adım atmayacağını tekrarlıyor; ancak bunun önkoşul olmadığını savunuyorlar. Kaynaklar, Türkiye'nin Karabağ hassasiyetinin yeni olmadığını vurgulayarak, "Müzakereler esnasında bu konu Türk heyeti tarafından Ermeni tarafına açıkça anlatılmıştı. İsviçre de buna şahit." değerlendirmesinde bulundu. Ankara, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında sözde soykırıma dolaylı yollardan atıf yapmasına ilişkin Erivan'dan garantide ısrarlı. Ancak kaynaklar bunun yazılı garanti yerine güçlü siyasi bir taahhütle de olabileceğini bildirdi. Yetkililer, garantinin gelmesinin, Türkiye'nin protokolleri onaylayacağı anlamına gelmediğini de ekledi.
İLK KEZ KARABAĞ KONUŞULDU
Ankara, işgal altındaki topraklar ve Karabağ'da ilerleme için kolaylaştırıcı rol almanın yollarını arıyor. Bölgesel barış ve refaha vurgu yapan Türkiye, işgal edilen Azeri bölgeleri ile Karabağ'ın yeniden imarı, altyapının hazırlanması ve yol yapımını üstlenebileceğini taraflara bildirdi. Bu somut projeler sivil toplum örgütleri tarafından yürütülecek. TEPAV iki ülke arasında sınırı oluşturan Arpaçay üzerindeki 10'uncu yüzyıldan kalma antik İpek Yolu güzergâhındaki köprünün yeniden inşası için Erivan'da temaslarda bulundu. İki tarafın da projeye sıcak baktığı belirtiliyor.
Karabağ'da çözüm için hazırlanan ve yenilenen Madrid Kriterleri'ne dair cevabını Erivan, bu hafta Paris'te AGİT eşbaşkanlarına sundu. Ermenistan'dan Karabağ'a geçişi sağlayacak Laçin koridorunun genişliği ve statüsüne ilişkin ihtilaf sürüyor. Yolun güvenliği ana tartışma mevzusu olurken, "Türkiye güvenliğin sağlanması konusunda gereken katkıyı yapmaya hazır olduğunu" bildirdi. Kaynaklar ayrıntı vermezken bu sözler ileride bölgeye uluslararası güç sevk edilmesi durumunda Ankara'nın buna destek vereceği şeklinde değerlendiriliyor. Kaynaklar Ermeni tarafında önemli bir değişime de dikkat çekti. İki ülke yetkilileri Karabağ'da nasıl çözüm sağlanabileceği konusunda hiç konuşmuyordu. Ankara ne zaman konuyu açmaya çalışsa Erivan, "Siz bu işe karışmayın." diyordu. Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile geçtiğimiz ay Kiev'de yaptığı görüşmede Karabağ'da ilerleme için Türkiye'nin önerilerini anlattı.
Servet Yanatma / Zaman