Genel

Türkiye Çin istilasına karşı ne yapabilir?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Türkiye Çin istilasına karşı ne yapabilir?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 14 maddelik analizi...

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1 'den " Türkiye Çin istilasına karşı ne yapabilir?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Tebernüş Kireçci'nin 14 maddelik analizi...

1) Bizim "Çin" demeye dilimiz alışmış:) Her taşın altında Çin'i arıyoruz. Ama sadece Çin olarak düşünmemek gerekir.

2) Çin ile dış ticaret açığımız 20 milyar dolar. Pasifik bölgesindeki 17 ülkeye ilave olarak Hong Kong ve Tayvan ile olan ticaretimizde 10 milyar dolar ihracat 50 milyar dolar ithalat gerçekleştiriyoruz. Pasifik ve çevresinde toplam açık 40 milyar dolar. Yani Çin ile olan ticaret açığımız kadar etrafındaki ülkelerle var.

3) Biz ABD'lilerin ve Avrupalıların bizi sömürdüğünü zannediyoruz. Gerçek anlamda sömüren Çin ve etrafındaki ülkeler.

4) Dış ticaret dengesinde yüzde 20'ye kadar açık normal karşılanabilir. Bunun üstü abesle iştigaldir. İthal ürünlerin yerlisi varsa gümrük vergileri ağırlaştırılır.

5) Bu yerli tüccarın ve üreticinin korunması için şart. Bu yapılmazsa ülke ve millet olarak sonumuz uzak değil.

6) Gümrük teşkilatları dünyanın bir çok ülkesinde sorundur. Ama Türkiye'de ekstra sorun. Gümrüklerde rüşvet ve yolsuzluk bitmediği sürece dış ticaret açığımız büyüyerek devam eder.

7) Önümüzde Çin gibi başarılı bir örnek var. Bu noktada işimiz kolay. Çin ne yapıyorsa aynısını yaparsak dış ticaret açığımız büyümez. Azalır. Bölge ülkelere ihracatta elimiz güçlenir.

8) Bunu yapmanın zor olduğunu iddia edenler çıkabilir. Ama hayatta imkansız diye bir şey yok.

9) Global dünyada enerji ve hammadde fiyatları aynı. Çin krediyi bize göre ucuz kullanıyor. Çin'e para aktaran kaynaklar "ikna" edilirse aynı oranla bize de kaynak sağlanır.

10) Çin'in bize göre üstünlüğü "ucuz iş gücü"ydü. Ama bu da sürdürülebilir model değil. Çin'deki işçilik  maliyetleri eninde sonunda bize yaklaşır. Bu büyütülecek sorun değil.

11) Özetle durumumuz pek parlak değil. Ama durumumuz parlak değil diye karalar bağlamanın anlamı yok.

12) Karşımızda küresel sermayenin şımarttığı Çin çocuğu var. Bu çocuğa karşı bizim de elimizde konumumuz var. Lojistik avantajımız var. Bunu yabana atmayın.

13) Çinliler ile Türkiye'de yapılan tüm kredi anlaşmaları iyi incelenmeli. Mercek altına alınmalı. Kredi dahil, her türlü anlaşma imzalayanların şahsi  ve aile hesap hareketleri incelenmeli.

14) Çinliler kimseyi normal yollarla ikna edemezler:) Bunu çözersek, Türkiye'nin geleceğine ipotek koyulmasının önüne geçeriz.
 

Çin istilası ile başa nasıl çıkılır?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın