Altın & Dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 80,8 ton altın sattı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisanda 80,8 ton altın sattı. İşte detaylar...

Dünya Altın Konseyi'nin verisine göre, TCMB nisan ayında 80,8 ton altın satışı gerçekleştirirken yapılan bu satışın etkisi ile küresel merkez bankalarının rezervleri 71 ton indi.

Dünya gazetesinde yer alan detaylara göre, Dünya Altın Konseyi'nin IMF verilerinden yaptığı aylık analiz kapsamında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisanda 80,8 ton altın satışı gerçekleştirdi. Türkiye'nin yaptığı bu yüksek satışın etkisiyle küresel merkez bankalarının altın rezervleri 71 ton geriledi. İşte detaylar...

Küresel resmi altın rezervleri, Mart 2022 tarihinden bu yana ilk kez net düşüş kaydetti. Türkiye, nisanda yaptığı 80,8 tonluk satış ile rezervleri 491 tona geriledi.

Nisanda, Kazakistan'ın altın rezervleri 13 ton düşerek 319 tona indi. Banka, son 3 aydır, aylık 10 tonun üzerinde satış gerçekleştiriyor.

Özbekistan Merkez Bankası da, mart ayından sonra nisan ayında da satış gerçekleştirdi. Nisan ayında altın rezervi 2 ton azalarak 380 ton oldu.

2023'ÜN İLK 4 AYINDA REZERVLERDE 50 TON DÜŞÜŞ YAŞANDI

Habertürk'te yer alan habere göre ise, TCMB yılın ilk ayda ayında ise toplam 45.6 tonluk altın alımı yapmıştı. Bu durumda yılın ilk 4 ayında rezervlerde net 50.5 ton düşüş gerçekleşti. Toplam altın rezervi 491.5 tona indi. Son iki aydaki satışlardan evvel TCMB 15 ay üst üste altın rezervlerinde yükselişe gitmişti.

EN FAZLA ALIMI HANGİ ÜLKE YAPTI?

Nisan ayında TCMB'den sonra en fazla altını, 13 ton ile Kazakistan Merkez Bankası, 0.6 ton ile Kırgızistan ve  2 ton ile Özbekistan merkez bankaları sattı. En çok alım ise 15 ton ile Polonya Merkez Bankası tarafından gerçekleştirildi. Çin Merkez Bankası nisan ayında altın rezervlerini 8 ton, Çekya Merkez Bankası ise 2 ton çıkardı.

GEÇEN SENE EN ÇOK ALIMI TCMB YAPMIŞTI

Geçen sene ise TCMB 147.6 tonluk alım ile dünyanın en çok altın alımı yapan merkez bankası olarak kayda geçmişti. 2022 yılı genelinde altın alımında TCMB'yi 62 ton ile Çin Merkez Bankası ve 47 tonluk alım ile Mısır Merkez Bankası izlemişti.

Altın alanlara Amerika'nın en büyük yatırım bankasından kötü haber!

Asgari ücrete ilk 6 aydaki TÜFE kadar zam! İTO Başkanı açıkladı: Vergi dilimleri de gözden geçirilmeli!