Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası şubatta 22.5 ton altın satın aldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayında 22.5 ton altın daha alarak son 1 yılda toplam altın rezervi 161.2 ton oldu. 15 aydır  ara vermeden altın alımlara devam eden Merkez Bankası söz konusu dönemde altın rezervini 204

Altın varlığıyla son yıllarda ilk sıralara yerleşen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayında Çin'den sonra en fazla altın alımı yapan ikinci merkez bankası oldu. 15 aydır  ara vermeden altın alımlara devam eden Merkez Bankası söz konusu dönemde altın rezervini 204.3 ton artırarak 587.3 tona ulaştırdı. Son 12 aydaki altın alımı ise 161.2 tona ulaştı.

DÜNYA ALTIN KONSEYİ AÇIKLADI!

Dünya Altın Konseyi şubat ayına yönelik resmi altın rezerv verilerini açıkladı. Buna göre, dünya genelinde merkez bankaları 52 tonluk net altın alımı yaptı. Şubat ayında Çin Merkez Bankası 24.9 ton ile altın rezervlerini en çok artıran merkez bankası oldu. Bundan sonra 22.5 tonluk alımla Başkanlığını Şahap Kavcıoğlu'nun yaptığı TCMB, 8.1 tonluk alımla Özbekistan ve 6.8 tonluk alımla Singapur Merkez Bankası geldi.

RUSYA DAHİL EDİLMEDİ!

Şubat ayında Rusya Merkez Bankası da bir yıldan sonra ilk kez rezervlerine yönelik açıklamada bulunarak geçen yılın şubat ayına göre altın rezervlerinin 31.1 ton yükseldiğini açıkladı.

Fakat Altın Konseyi bu alımların hangi aylarda yapıldığının belli olmadığını belirtti. Dolayısıyla şubattaki küresel 52 tonluk küresel net alım hesabına Rusya’daki yükselişin dahil edilmediği açıklandı.

ABD DÜNYANIN EN BÜYÜK ALTIN REZERVİMNE SAHİP!

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, ABD Merkez Bankası 8 bin 133 tonluk altınla dünyanın en büyük altın rezervine sahip.

ABD'yi 3 bin 355 tonla Almanya takip ediyor. Dünya genelinde merkez bankaları 2022 yılında 1.167 ton net altın alımı yapıldı. Merkez bankalarının altın alımları bir önceki yıla kıyasla yüzde 152 artarken 1967'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel merkez bankaları altına resmen hücum etti. TCMB 148 ton ile dünyanın en çok altın alan merkez bankası olarak kayedildi. Altın alımında geçen yıl TCMB'yi 62 tonluk alımla Çin ve 47 tonluk alımla Mısır merkez bankaları takip etti.

Hafta sonu altın fiyatları: Gram altın, çeyrek altın, tam altın ne kadar oldu? 9 Nisan 2023 canlı altın fiyatları

Merkez Bankası resmen açıkladı! Dolar tan anlamıyla bu kadar olacak! Bu rakamı gören yerinde duramayacak